DR. LATORCAI JÁNOS

Full text search

DR. LATORCAI JÁNOS
DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Már a nyolcvanas évek elejére világossá vált, hogy az a minősítés, amit az ötvenes évek pártvezetése acél országaként fogalmazott meg, túlhaladottá vált. Úgy is fogalmazhatnánk tehát, hogy a nyolcvanas években szükségessé vált egy olyan nagy arányú rekonstrukció az acélipar területén, amelyik az igényekhez és a világ technológiai színvonalához alakította volna a magyar vas és acél gyártását. Sajnálatos módon ez a nyolcvanas években - elsősorban a felmérés, majd a valósághoz való igazítás - nem történt meg.
Ennek következtében reális, a katasztrófa elhárítását szolgáló, válságkezelő megoldásokat tartalmazó reorganizációra 1992-ben került először sor a Dunaferr vonatkozásában, és '93-ra dolgozta ki a kormányzat azt a reorganizációs programot, amelyet Csiha miniszter asszony is említett, amelyet '94 februárjában fogadott el a Magyar Köztársaság kormánya.
Azonban szeretném hangoztatni, hogy ez többek között olyan alapvető feltételeket fogalmazott meg, mint a valósághoz igazodó, lényegesen kisebb méretű, sokkal hatékonyabb, termelékenyebb, és a környezetet kevésbé szennyező acélipar megteremtése a borsodi térségben. A kormányzat tudatában volt, hogy egy hatékonyabb, egy kisebb teljesítményt, kibocsátó kapacitást biztosító acélipar kevesebb munkaerő foglalkoztatásával valósítható meg. Éppen ezért ebben a programban kiemelt jelentőséget tulajdonított a foglalkoztatásból kikerülők átképzésére és az új foglalkoztatások megteremtésére.
Én a most végrehajtott reorganizációnak legnagyobb hibáját abban látom, hogy pontosan ezeket a kérdéseket nem oldotta meg, és a kormányzat ezzel maradt adós. Tehát a reorganizáció nem fejeződött be, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, mert a munkahelyteremtés, és annak a 4-5 ezer embernek, aki most a foglalkoztatásból kikerült, a visszavezetése a termelésbe még az önök, a mi feladatunk.
Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir