DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! 1992-ben született meg a munka törvénykönyve, majd '93-ban a közalkalmazotti törvény. '94 tavaszán már látható volt, hogy a munka törvénykönyve nem ismeri az ügyelet fogalmát, és éppen ezért az egészségügyi közalkalmazottak számára az ügyeletek finanszírozása komoly problémát okoz. Ekkor már gondolkoztunk azon, hogy meg kellene határozni e finanszírozás speciális módját, azt a módot, hogy a készenléti díj megállapítása után túlmunkaátalányt állapítsunk meg az egészségügyben.
Nos, éveken keresztül nem történt semmi ebben az ügyben. Ugyanakkor az egészségügyi dolgozók elindítottak néhány pert a munka törvénykönyvére hivatkozva, hogy fizessék ki az általuk elvégzett munkát. Ezekben a perekben döntés is született. A Legfelsőbb Bíróság döntése alapján a kórházaknak évekre visszamenőleg ki kell fizetniük az ügyeleti díjakat. Nos, ilyen helyzetben természetes volt, hogy mindenki nagyon várta: a kormány végre lépjen valamit, és oldja meg az egészségügyben az ügyeletek finanszírozását.
Most megjelent a 237/96. számú kormányrendelet, amely az egészségügyi intézmények ügyeleti szolgálatáról és annak finanszírozásáról szól. A kormányrendeletet és az ehhez csatlakozó népjóléti miniszteri rendeletet áttekintve számos kérdés vetődik fel, melyből most csak egy - bár rendkívül lényeges - kérdést emelek ki.
A kormányrendelet szerint az ügyeletben eltöltött időért kevesebbet fizetnek, mint a normál munkaidőért. A rendelet szerint ugyanis az ügyeleti szolgálatért járó óránkénti ügyeleti díj mértéke az egy órára eső bér százalékában van kifejezve. Ez rendben is lenne. De például csendesügyeletben a heti pihenőnapon az illetmény egy órára eső összegének 50 százaléka, ügyeletben a heti pihenőnapon az illetmény egy órára eső összegének 70 százaléka. Minősített ügyeletben, tehát a legtöbb munkát igénylő ügyeleti időszak alatt - például a felvételes baleseti sebészeten, ahol néha még leülni sincs idő - már elérhető az is, hogy az alapbérnek megfelelő összeget megkapja az orvos.
Tisztelt Államtitkár Úr! Tájékoztasson arról, hogy az egészségügyi dolgozók számára miért fizetnek kevesebbet ügyeletben, mint normál munkanapon. Komolyan gondolták-e, hogy a túlmunkáért kevesebb bér jár, mint a normál munkaidőért? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir