KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A képviselő asszony nagyon helyesen utalt arra, hogy '94 tavaszára csak a megoldás gondolatáig jutottak el. Ehhez képest a kormány '96 végén a megoldást is megtalálta a képviselő asszony által említett problémára. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
A képviselő asszony előtt is ismert az a régóta kialakult általános gyakorlat - ahogy erre utalt is -, mely szerint az egészségügyi intézmény munkarendjén kívüli időben a folyamatos betegellátást készenlét és ügyelet szervezésével oldják meg az intézmények. Korábban a készenlétet vagy ügyeletet ellátók díjazása átalánydíj fizetésével történt. A szerény, esetenként ezer forintos orvosi, 6-700 forintos egészségügyi szakdolgozói ügyeleti díj állandó feszültségforrást jelentett az ellátók és a munkáltatók között, amely miatt az elmúlt évben már több munkajogi perre is sor került. Az ügyelet fogalma és díjazása azonban a munkaügyi szabályokban nem volt megtalálható - úgy, ahogy erre utalt a képviselő asszony -, ezért azt a munkáltatók és a bíróságok is úgy értelmezték, mint a készenlét speciális formáját, amelynek díja a készenléti időre járó díj és a készenlétes behívása esetén végzett munka utáni díj együttes összege.
(16.00)
Az ügyeletben végzett munka azonban nem azonos az elrendelt túlmunkával, mert nem folyamatos, a feladatok ellátása közben megszakítások, pihenőidők vannak. Olyan elrendelt túlmunka pedig sehol nincs, ahol túlórázás közben pihenni, sőt aludni is lehet. A Legfelsőbb Bíróság munkaügyi kollégiuma sem túlmunkának, hanem olyan rendkívüli munkavégzésnek minősítette az ügyeletben végzett munkát, amelynek csak díjazása egyezik meg a túlmunkáéval.
Az egészségügyi közalkalmazottak közül mintegy 12 ezer orvos, 6 ezer egészségügyi szakdolgozó és ezer műszaki dolgozó vesz részt az ügyeleti ellátásban, akiknek közel egyharmada készenlétet is ellát. A készenlét ellátásáért, amikor a dolgozó nem végez munkát, nem a munkahelyén, csak a munkáltató által elérhető helyen tartózkodik munkavégzésre készen, a munka törvénykönyve értelmében személyi alapbére 25 százalékának megfelelő díjazásra jogosult. Az ügyelet ellátásáért, amikor a dolgozónak a munkahelyén kell tartózkodni, és biztos, hogy munkát is kell végezni, természetesen - ugyancsak a munka törvénykönyve alapján - a 25 százalékos készenléti díjnál magasabb díjazást kell biztosítani.
Az ügyeleti díjak megállapításához részben a Magyar Orvosi Kamara, részben pedig reprezentatív felmérés alapján saját adatainkat vettük alapul. Ezen adatok szerint például egy hétköznapi 16 órás csendesügyelet díja, ahol általában egy-két-három órás a tényleges munkavégzés, mind a 16 órára az óránkénti illetmény 45 százalékában, illetve a 24 órásnak szervezett heti pihenőnapi vagy munkaszüneti napi ügyelet díja, ahol általában 2-4 óra a tényleges munkavégzés, mind a 24 órára 50 százalékban került meghatározásra. Hangsúlyozom, hogy az ügyeletidíj-százalékok minimumok, amelyeknél magasabbat a munkáltató megállapíthat.
A kormányrendelet szerint ügyeletet csak azokban az intézményekben, szolgáltatóknál vagy munkakörökben kell szervezni, ahol műszak szervezése nem szükséges vagy nem lehetséges. Ezért amennyiben a felvételes baleseti sebészeti vagy bármely más osztályon az indokolt, a folyamatos betegellátás érdekében nem ügyeletet, hanem műszakot kell szervezni, képviselő asszony. Annak eldöntése, hogy melyik munkaszervezési megoldás szükséges, a munkáltató saját hatásköre.
Összefoglalva: az ügyelet a rendkívüli munkaidőben végzett munka egyik formája, amelyben a tényleges munkavégzés megszakításokkal történik, tehát nem túlmunka. A jogszabályban meghatározott minimumdíjak pedig magukban foglalják a pihenő- vagy készenléti idő és a tényleges munkavégzés díjazását, ezért az ügyeletidíj-minimum nem azonos, hanem több, mint a teljes intenzitással végigdolgozott normál munkaidő szerinti díjazás. Az ügyeletidíj-minimum ugyanis tartalmazza a készenléti idő 25 százalékos, valamint az effektív munkavégzési idő éjszakai és túlmunka-pótlékkal megemelt összegét.
Kérem, képviselő asszony, válaszomat fogadja el, s örülök neki, hogy újabb tematikus témát (Sic!) sikerült az egészségügy rejtelmeiből megtárgyalnunk. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir