POZSGAI BALÁZS

Full text search

POZSGAI BALÁZS
POZSGAI BALÁZS, az önkormányzati és rendészeti bizottság alelnöke, a bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az önkormányzati és rendészeti bizottság az 1996. november 25-ei ülésén fogadta el a képviselőtársaink által T/3482. számon benyújtott törvénymódosítási javaslatot. Tény: annak ellenére, hogy három ellenszavazattal, két tartózkodással és tizennyolc támogató szavazattal fogadta el a bizottság, a mai napig nem került a Ház előtt vitára e törvénymódosítás. Látszólag nem is lenne olyan nagyon indokolt a szóbeli kiegészítés, írásban is megtehettük volna, mégis az idő igazolta: egy törvényjavaslat tárgyalásának nem lehet spontán módon nekimenni azzal, hogy nem tisztázzuk kellőképpen a benyújtott indítványban felvetett kényszerbérletek problematikáját.
A múlt év novemberében még 2500-3000 kényszerbérletben élő családról beszéltünk, a március 10-éig elkészített felmérések alapján tisztázódott, hogy ma már majdcsak fele mennyiségű lakásról van szó, pontosabban 1250-ről, amely többségében Budapestet érinti, mert a budapesti kényszerbérletek száma 896.
Mint azt a beterjesztő képviselőtársaink is jelezték, nem mai keletű a probléma, az ügy eredete visszavezethető az államosítás időszakára. Az 1953 előtt bármilyen jogcímen kiutalt lakásokat, 1953. április 1-jét követően a tanácsi hatósági kiutalásokkal keletkezett bérleti szerződéseket érinti a törvénytervezet, azt az 1250 darab lakást, amelynek vonatkozásában még fennállnak a kényszerbérletek, mert való igaz, hogy sok lakásügy megoldódott az eddigi kiutalási rendszeren belül.
A lakások és helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 1993. évi LXXVIII. törvény a kényszerbérletek megszüntetési határidejére vonatkozóan 1996. december 31-ét jelölte meg, amely határidő lejárt. Ennek kapcsán bizottsági tagjaink többsége - gyakorlatilag érdemi vita nélkül - a törvénytervezet támogatása mellett volt. A beterjesztett indítvánnyal egyet nem értők kiemelték, hogy a '93. évi LXXVIII. törvénynek melyek az ellentmondásai, hogy a kényszerbérletek feloldása mellett az önkormányzatok kötelezve lettek a tulajdonukba került lakásaik értékesítésére. Miközben az alaptörvény kötelez a kényszerbérletek feloldására, ugyanakkor az értékesítéssel csökken, csökkent azoknak a lakásoknak a száma, amelyeket az önkormányzatok gyakorlatilag a kényszerbérletek feloldására ajánlhatnak fel. Ugyanakkor - és ez valóban így van - az önkormányzatokat semmi sem késztette arra, hogy a fennálló kényszerbérleteket feloldják, annak ellenére, hogy az állami pénzeszközök, valamint a saját tulajdonukba került bérlakások értékesítéséből befolyó összeg erre elég tág lehetőséget adott volna. A törvénytervezet elutasítói jelezték továbbá, hogy a két évvel való meghosszabbítás - szankció nélkül - alapvetően csak a kényszerbérletek feloldásának elodázása lenne. Ugyanígy nem támogatták a bérleti díjak maximumának törvényi megfogalmazását, mivel erre meglátásuk szerint az ártörvény garanciát nyújt.
Tisztelt Ház! Ma a beterjesztőén kívül a bizottsági vélemények hangoznak el, és nem valószínű, hogy nagy vita fogja követni még itt ezt a mai törvénytervezeti vitát.
(21.10)
Ezzel kapcsolatban szeretném a tisztelt Ház figyelmét felhívni arra, amire államtitkár úr is tett már utalást, hogy létrejött három főbizottság képviselőiből egy olyan albizottság, amely e törvénytervezettel összefüggően széles körben kívánja átgondolni ezt a kérdéskört, meghallgatva a lakástulajdonosok, a lakásbérlők, a kormány és az ebben illetékesek véleményét, annak érdekében, hogy a kényszerbérletek feloldása valóban olyan módon történjen, ahogyan azt alapvetően a beterjesztők is szándékoznak elérni.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir