IVÁNYI TAMÁS

Full text search

IVÁNYI TAMÁS
IVÁNYI TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Két rövid megjegyzésem lenne, illetve egy aggályomnak szeretnék hangot adni. Az egyik megjegyzésem a kisebbségi önkormányzatokkal kapcsolatos.
Sok jelzés érkezik arra nézve, hogy talán újra fel kellene vetni azt a problémát, jó-e az, hogy a többségi társadalom tagjai is döntenek a kisebbségi önkormányzatokról. A tapasztalatok azt mutatják, hogy bizonyos kisebbségi önkormányzatok esetében több volt a nem a kisebbséghez tartozó szavazat, mint a kisebbség tagjai. Tudom, hogy ez felvet más problémákat: így például a kisebbséghez való tartozás regisztrációjának a problémáját. Ez egy valós és egyes kisebbségek által erősen hangoztatott érv, de mégis azt hiszem, azért ha ilyen jelzés érkezik a kisebbségek részéről - egyes kisebbségek részéről mindenképpen -, akkor ezt a dolgot újra kell gondolni.
Az mindenképpen jogos igény, ha egy kisebbség úgy érzi, hogy elsősorban ő maga akarja meghatározni azt, hogy kik tudják autentikusan és legálisan képviselni a kisebbséghez tartozók érdekeit.
A másik momentum, amire szeretnék még néhány szót vesztegetni - bár többen szóba hozták már -, ez pedig az oktatás problémája, és itt elsősorban a cigány kisebbséghez tartozók problémáira gondolok. Az nagyon örvendetes, hogy létezik kisebbségi kiegészítő normatíva; az is örvendetes, hogy ma már a normatíva igényléséhez programot is kell benyújtani, és ez nagyobb esélyt kínál arra, hogy ezek a kiegészítő pénzforrások valóban azt a célt szolgálják, amire ez a normatíva igazából jár. De különösen a cigány kisebbség esetében azt hiszem, hogy ez önmagában véve még kevés.
Az anyag beszél arról, hogy az MKM, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium elkészítette már a cigány oktatási programját. Én azt hiszem, ebbe az irányba kellene még egy kicsivel több figyelmet fordítani; hiszen az igaz, az anyag ezt tartalmazza, hogy, mondjuk, a '70-es adatokhoz képest többszörösére nőtt a cigány fiatalok körében az általános iskolát elvégzettek aránya. Azonban nagyon figyelemre méltóak azok az adatok, hogy ugyanez az örvendetes javulás a más oktatási szinteken nem következett be.
Itt arra szeretném felhívni a figyelmet - ami régi, már-már rögeszmém -, hogy igazából, ahová oda kell figyelni a cigány kisebbséghez tartozók oktatásával kapcsolatban, az elsősorban az általános iskola. Hiszen itt van meg leginkább annak a veszélye, hogy aki az általános iskolában nem kapott olyan impulzusokat, amelyek a tanulásra ösztönzik, az menthetetlenül elvész az oktatás számára a továbbiakban, és elsősorban a saját maga számára vész el.
Hogy némi aggályomnak szeretnék hangot adni, többek között azzal kapcsolatos, hogy legjobb tudomásom szerint elindult ugyan egy munka minisztériumi szinteken antidiszkriminációs programok készítésére; azonban nincs tudomásom arról, hogy bármilyen, elsősorban a cigányság számára elfogadható javaslatok eddig napvilágot láttak volna.
A másik ilyen aggályom: ha jól tudom, akkor a Roma Programbizottság hónapok óta nem ült össze. Ennek egy olyan veszélye is van, hogy ha a következő költségvetési év tervezése előtt nem születnek olyan programjavaslatok, amelyek megvalósíthatóak, és kiutat kínálnak, akkor vélhetően abba a veszélybe sodródunk bele, hogy esetleg jövőre ismét csak megállapításokat tehetünk bizonyos problémákkal kapcsolatban, és nem tudunk a megoldásokról beszámolni. Úgyhogy mindenképpen indokoltnak éreztem, hogy legalább néhány szóban jelezzem ezt az aggályomat. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir