DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Állami Számvevőszék 322. számú jelentése tárgyalta a hitel-, bank- és adóskonszolidáció végrehajtásának ellenőrzését a Magyar Hitel Banknál, a Magyar Befektetési és Fejlesztési Banknál, valamint a Konzum Banknál.
A Számvevőszék jelentésének 22. oldala az alábbi megállapítást tartalmazta: "A minősített állomány növekedésének elemzése azt mutatta, hogy számos esetben a megfontolatlan, felelőtlen, a bank érdekeit sértő hitelezői magatartás okozta a portfolio bizonytalanságát." A számvevőszéki bizottság ülésén kiderült, hogy sem a bankok jelenlegi vezetői, sem a pénzügyi kormányzat nem tervezi a bankok korábbi vezető tisztségviselőinek, felügyelőbizottsági tagjainak és könyvvizsgálóinak polgári jogi felelősségre vonását. Nem tervezi, holott a gazdasági társaságokról szóló törvény ezen személyeknek a fokozott felelősségét írja elő, és külön kimondja, hogy bár munkajogi szerződést köthetnek a társasággal, felelősségüket mégis a polgári törvénykönyv szabályai szerint kell elbírálni.
Határozati javaslatom a kormány számára előírná, hogy tekintse át: az érintett bankok vezető tisztségviselőinek, felügyelőbizottsági tagjainak és könyvvizsgálóinak a személyes felelősségre vonása iránt milyen lehetőségek állnak a kormány rendelkezésére, és ennek megfelelően ezekkel a személyekkel szemben a polgári jog szabályai szerint indítsa meg a kártérítés iránti eljárást. A határidő lehetővé teszi a kormány számára, hogy alapos munkát végezzen; számunkra pedig lehetővé teszi azt, hogy az Országgyűlés érvényesítse azt a töretlen, több ezer éves jogelvet, hogy a károkozó magatartásért feleljenek azok is, akik a kárt okozták.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir