DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Köztársaság 1992 áprilisában csatlakozott az Európa Tanács keretében 1985. október 15-én létrejött kiemelkedő fontosságú egyezményhez, a helyi önkormányzatok európai chartájához.
A csatlakozási okirat letétbe helyezésekor az állam képviselője nyilatkozatot tett, mely szerint Magyarország ez idő szerint csak részben tudja biztosítani az önkormányzati testületek közül a fővárosi és a megyei közgyűlések tagjainak közvetlen választójogon alapuló választását, mivel erre vonatkozóan a magyar jog rendelkezései a következők:
A Fővárosi Közgyűlésbe a kerületi képviselő-testületek mindegyike egy képviselőt választ; a képviselő-testület további hatvanhat tagját a fővárosi választópolgárok listán, közvetlenül választják; a megyei közgyűlés tagjait a települési önkormányzat képviselő-testületének tagjai által megválasztott küldöttek választják.
A nyilatkozattal az Országgyűlés az idézett határozat 2. pontjában foglaltak szerint egyetértett.
Időközben az Országgyűlés megalkotta a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. törvényt módosító 1994. évi LXII. törvényt. A törvény 31. §-a értelmében a megyei közgyűlés tagjait, továbbá a törvény 31. § (1) bekezdése értelmében a Fővárosi Közgyűlés tagjait is a választópolgárok közvetlenül választják.
Mindezekre tekintettel az idézett nyilatkozatban foglaltak meghaladottakká váltak; egyszersmind elhárult annak az utolsó akadálya is, hogy a Magyar Köztársaság az Európa Tanács eme fontos egyezményét mindenféle fenntartás vagy korlátozás nélkül hirdesse ki, illetve teljesítse az abban meghatározott valamennyi követelményt.
Mivel az egyezményhez történt csatlakozás, valamint az ahhoz fűzött nyilatkozat tárgyában az Országgyűlés döntött, a módosítás tárgyában is az Országgyűlésnek kell döntenie. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy a helyi önkormányzatok európai chartájának megerősítéséről hozott 16/1993. (III. 26.) országgyűlési határozat módosításáról szóló, országgyűlési határozati javaslatot a tisztelt Ház vitassa meg, és fogadja el.
Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A helyi önkormányzatok európai chartájáról szóló, '95. október 15-én Strasbourgban kelt egyezmény kihirdetésére benyújtott törvényjavaslat - elfogadása esetén - fontos állomása a magyar önkormányzati rendszer további megerősítésének és európai kapcsolódásának.
(19.50)
Magyarország 1990-ben vált az Európa Tanács tagjává. Ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy az Európa Tanács számos olyan egyezményéhez csatlakozzon, amelyeknek csak a tagállamok lehetnek részesei. Ezek között kitüntetett helyet foglal el a helyi önkormányzatok európai chartája, melyet Magyarország '92. április 6-án írt alá.
Az egyezményt megalkotása óta az Európa Tanács tagállamai közül 25 írta alá és 21 erősítette meg. Az egyezmény, annak 15. cikke 3. pontja értelmében Magyarország tekintetében 1994. július hó 1. napján hatályba lépett. Mivel az egyezmény a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény értelmében törvényhozási tárgyat érint, továbbá az egyezményt az Országgyűlés erősítette meg, ezért azt a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 1982. évi 27. törvényerejű rendelet 13. § (1) bekezdése alapján törvénnyel kell kihirdetni.
Az egyezmény, miként azt a charta bevezető rendelkezései oly pontos megfogalmazásban tartalmazzák, a közös európai örökséget képező eszmék és elvek védelmének és megvalósításának érdekében jött létre annak ismeretében, hogy a helyi önkormányzatok minden demokratikus rendszer egyik alapintézményét képezik.
Az állampolgárok közügyekben való részvételének joga egyike az Európa Tanács valamennyi tagállama által elfogadott demokratikus elveknek. E jog legközvetlenebbül helyi szinten gyakorolható. Ezért csak tényleges feladatkörrel bíró helyi önkormányzatok biztosíthatnak hatékony és az állampolgárokhoz közel álló igazgatást. Ezen elvek és célkitűzések közös megvalósítása érdekében született a charta, melynek rendelkezéseivel a hatályos hazai jogszabályok összhangban vannak, az abban foglaltak következetes megvalósítása valamennyiünk közös felelőssége és feladata.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy a helyi önkormányzatok európai chartájáról szóló egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot vitassák meg és fogadják el. Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir