DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Köztársaság kormánya és az osztrák szövetségi kormány képviselői a Mörbisch-Siegendorf összekötő út használatáról szóló egyezményt '95. augusztus 21-én írták alá. Az Országgyűlés a 26/1996. (IV. 03.) országgyűlési határozatával megerősítette az egyezményt. A megerősítésről szóló okiratok kicserélése 1996. április 25-én lezajlott, és az egyezmény a 10. cikk (1) bekezdésében foglaltakra tekintettel harminc nappal ezt követően - 1996. május 25-én - hatályba lépett.
Az összekötő út használatáról szóló egyezmény viszonosságot teremt a két fél között az út használatában, könnyítve ezzel a határ két oldalán a kishatárforgalomban részt vevő magyar, osztrák és mindazon harmadik ország állampolgárainak a mozgását, akik a két szerződő fél egyikében sem vízumkötelesek.
A szerződés felváltja az 1973 márciusában aláírt egyezményt, mely csupán az osztrák állampolgárok számára tette lehetővé az út használatát. Az út Ausztria két települését köti össze, de az út egy-egy szakaszon átvezet a Magyar Köztársaság államhatárán.
A két települést összekötő utat ezek megközelítésére, illetve főként mező- és erdőgazdálkodási tevékenység érdekében használják, de gyalogos és kerékpáros turisták számára is nyitva áll. Az út elhagyása azon a felségterületen lehetséges, ahonnan az igénybevétel kiindult. Az út idegen felségterületen fekvő része katonai célra - a 6. cikk (1) bekezdésében foglalt kivétellel - nem vehető igénybe.
A törvényjavaslatot megvitatta az Országgyűlés külügyi bizottsága, s támogatta a tervezet elfogadását. A vitában felmerült a másik szerződő fél területén található települések nevének szerződésekben történő megjelölése, használata.
A külügyi bizottság a jövőre nézve igényként fogalmazta meg, hogy kívánatos a helységnevek kétnyelvű megjelölése mindazokban az esetekben, amikor ilyen települések szerepelnek a nemzetközi szerződésben. A jelzett igényt - mellyel egyetértünk - a nemzetközi szerződések előkészítése során szükséges érvényesíteni.
A nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 1982. évi XXVII. törvényerejű rendelet 13. §-ának (1) bekezdése alapján az Országgyűlés által megerősített nemzetközi szerződéseket törvénnyel kell kihirdetni.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy a Magyar Köztársaság kormánya és az osztrák szövetségi kormány között a Mörbisch-Siegendorf összekötő út használatáról szóló, Mörbischben, 1995. augusztus 21-én aláírt egyezmény kihirdetése tárgyában benyújtott törvényjavaslatot a tisztelt Ház vitassa meg, és fogadja el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir