T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A kormány az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága indítványaként benyújtott, a magyar turizmus fejlődése érdekében szükséges tennivalókról szóló országgyűlési határozattervezettel - a felhozott indokokra figyelemmel - egyetért.
A turizmus, mint ismeretes, a világban és nálunk is jelentős jövedelemtermelő, dinamikusan fejlődő tevékenység, szerepe nem nélkülözhető a fizetési mérleg egyensúlyának javításában, a munkahelyteremtésben, a vidék fejlesztésében, az elmaradott területek felzárkóztatásában, illetve a kedvező országkép kialakításában.
A turizmusnak az egész nemzetgazdaság fejlődését befolyásoló jelentősége miatt a szakmai szervezetek részéről egyre nyomatékosabban merül fel a törvényi szabályozás igénye. E törekvést a minisztérium és az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága támogatta. A törvény megalkotásának szükségessége, illetve indokoltsága az 1996. május 10-én megtartott miniszterelnöki konferencián és parlamenti nyílt napon is megerősítést nyert.
A törvény célja, hogy elősegítse a környezetbarát, fogyasztó központú turizmus megteremtését, s ezáltal fenntartható fejlődését, ösztönözze az idegenforgalmi értékek feltárását, megismerését, hasznosítását, a turizmus céltudatos fejlesztéséhez elengedhetetlenül szükséges feltételek, a szervezett piaci keretek kialakítását, a feketegazdaság visszaszorítását, segítse elő az éles nemzetközi versenyben pozíciónk megszilárdítását.
Az Országgyűlés határozattervezetét azért támogatjuk, mert meg vagyunk győződve arról, hogy a tudatos, hosszú távra szóló turizmuspolitika és fejlesztési koncepció csak akkor képes betölteni a gyakorlati cselekvést orientáló funkcióját, ha kereteit önálló, átfogó törvény határozza meg. A turizmus interszektorális jellegű, azaz olyan több rétegű, több ágazathoz tartozó tevékenységek összessége, amely több tárca feladatkörét érinti, illetve állami és egyéb szervezetek, önkormányzatok együttműködését igényli. A fejlesztéshez, hazánk kedvező arculatának kialakításához és propagálásához stabil és folyamatosan biztosított pénzügyi forrásokra, ösztönző közgazdasági feltételekre van szükség.
A törvényi szabályozás az együttműködés és a fejlődés feltételrendszerének stabil kereteit határozza meg, és megteremti a gyakorlati megvalósulás garanciáit is. A szabályozás szakít a még ma is élő ágazati szemlélettel, és lehetőséget ad a turizmussal összefüggő, minden lényeges elem egy jogszabályba történő, kódex jellegű szabályozására.
1996-ban a turizmus jelentős eredményei folytán az érdeklődés középpontjába került. A törvényi szabályozásra való felkészülés újabb pezsgést hozott. A minisztériumi és a külső szakemberek bevonásával készülő törvény koncepciójának megvitatásában eddig közel ötven szervezet vett részt, ami önmagában is jelzi a törvényalkotás iránt megnyilvánuló széles körű szakmai, társadalmi érdeklődést. Erre, valamint a törvénnyel kapcsolatban kialakult politikai konszenzusra támaszkodva bízhatunk abban, hogy az indítvány elfogadása hozzájárul a turizmus hosszú távú, fenntartható fejlődésének megalapozásához.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir