KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A polgári szolgálatról szóló törvényjavaslattal először történt előterjesztés azon állampolgárok alapvető jogainak és kötelezettségeinek törvényi szintű rendezésére, akik nem katonai szolgálattal, hanem polgári munkavégzéssel teljesítik hadkötelezettségüket. Meggyőződésem, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén demokratikus, a nyugat-európai szabályozási elveknek megfelelő, az állam és az érintettek érdekeit is széleskörűen figyelembe vevő szabályozást emel törvényerőre a tisztelt Ház.
Az Országgyűlésben lefolyt vita alapján megállapítható, hogy a törvényjavaslat céljával, koncepciójával és tartalmával alapvetően képviselőtársaim is egyetértettek. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani önöknek a törvényjavaslat vitájában nyújtott segítőkészségükért.
A javaslathoz benyújtott módosító javaslatok többsége a megfogalmazás pontosítását a könnyebb, egyértelműbb és következetesebb gyakorlati végrehajtást szolgálja. Ismételten megköszönöm Sebők János, Hajdú László, dr. Bánk Attila, Győr Sándor és Pál Béla képviselőtársaim ilyen irányú módosító javaslatait.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat tartamát érintő kérdések közül a legnagyobb vitát a polgári szolgálat időtartama, a szolgálat keretében ellátható tevékenységek, valamint a polgári szolgálatot teljesítők részére járó juttatások szabályozása váltotta ki. A javaslat a polgári szolgálat időtartamát a sorkatonai szolgálat időtartamának másfélszeresében határozza meg. A kormány támogatta a honvédelmi bizottság azon módosító javaslatát, amely a szolgálat időtartamát a sor- és tartalékos katonai szolgálat együttes időtartamában állapítja meg.
A hatályos szabályozás szerint a javaslatban és a bizottság módosító javaslatában lévő megoldás azonos időtartamot jelent. Figyelembe véve azonban a katonai szolgálat időtartamának lehetséges megváltozását, ez az egyenlőség a jövőben nem feltétlenül áll fenn. A módosító javaslat elfogadása mellett az a szakmai érv szól, hogy aki a polgári szolgálat időtartamát letöltötte, teljesítette a hadkötelezettségét. Ez azt jelenti, hogy további katonai szolgálatra nem hívható be.
Indokolt ezért, hogy a polgári szolgálat időtartama a katonai szolgálat teljes időtartamában kerüljön megállapításra. Ebből a megfontolásból a kormány nem támogatta Donáth László képviselő úr azon módosító javaslatát, amely a polgári szolgálat időtartamaként a sorkatonai szolgálaténál egyharmaddal hosszabb időtartamot jelöl meg.
Tisztelt Képviselőtársaim! Több módosító javaslat indítványozta a szolgálat tartalmát képező tevékenységek körének a tűzoltósági, polgári védelmi, katasztrófa-elhárítási tevékenységgel történő kiegészítését. Megjegyzem, ezekben a kérdésekben az Országgyűlés bizottságai nem voltak azonos állásponton.
A honvédelmi bizottság szerint meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy a polgári szolgálat a tűzoltóság, valamint a polgári védelem szerveinél teljesíthető legyen; az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság viszont elvetette ezt a lehetőséget.
A szolgálat legfontosabb ismérve a civil jelleg. A polgári szolgálatra jogosult személynek az alkotmányban megfogalmazott honvédelmi kötelezettségét polgári szervezetnél, polgári irányítás alatt, polgári jellegű munkavégzéssel kell teljesítenie. Önmagában ezzel a jelleggel a tűzoltósági, a polgári védelmi, a katasztrófa-elhárítási tevékenység nem lenne összeférhetetlen. Magyarországon azonban e tevékenységek többsége rendvédelmi fegyveres szervek keretében valósul meg, amely összeférhetetlen a polgári szolgálat tartalmával. Ezért a kormány nem támogatta azokat a módosító javaslatokat, amelyek általában, korlátozó szabály nélkül tették volna lehetővé a polgári szolgálat valamennyi, ilyen tevékenységgel történő teljesítését.
Figyelembe vettük azonban azt a körülményt, hogy a hivatásos szolgálati viszonyban foglalkoztató szervek közül kizárólag a tűzoltóság az a szerv, amelyre semmilyen körülmények között nem jellemző a fegyverhasználat. Ezért ebből a megfontolásból támogattuk Filló Pál és Győr Sándor képviselő urak azon kompromisszumos módosító javaslatát, amely a polgári szolgálatot teljesítő személy írásbeli hozzájárulása esetén az állami és a hivatásos önkormányzati tűzoltóság szerveinél, illetőleg tűzoltósági tevékenységgel lehetővé teszi a polgári szolgálat teljesítését.
Tisztelt Ház! A törvényjavaslat másik alapvető szabályozási elve, miszerint a polgári szolgálat a honvédelmi kötelezettség teljesítésének a katonai szolgálattal egyenértékű formája, nem minden esetben jelent matematikai egyenlőséget.
A törvényjavaslatban arra törekedtünk, hogy a polgári szolgálat a katonai szolgálathoz képest ne legyen túl vonzó, de ugyanakkor ne tartalmazzon büntető jellegű korlátokat sem.
(18.50)
Ezért a törvényjavaslat a polgári szolgálatot teljesítőket megillető juttatásokat túlnyomórészt a sorkatonai szolgálatot teljesítőket megillető juttatásokkal hasonló módon szabályozza, és csak a szolgálat sajátosságaiból következő eltérést engedélyez, például lehetővé teszi a foglalkoztató számára, hogy korlátozott mértékű jutalommal ösztönözze a polgári szolgálatot teljesítőt jobb munkavégzésre. Meggyőződésünk, hogy a polgári szolgálatot teljesítők fegyelmi helyzetének javítását nem csupán a fegyelmi büntetések hatékonyabbá tétele, hanem a jutalmazás lehetősége is szolgálja. Ezért nem támogattuk azt a módosító indítványt, amely ettől a lehetőségtől megfosztaná a munkáltatót.
Végül, de nem utolsósorban említem meg, hogy egyetértettünk a honvédelmi bizottság azon módosító javaslatával is, amely lehetővé kívánja tenni a közigazgatási szerveknél szolgálat teljesítését. Ugyanakkor álláspontunk szerint ki kell zárni a polgári szolgálat teljesítését az olyan közigazgatási szerveknél, amelyek fegyveres vagy rendvédelmi szerveket irányítanak, illetőleg amelyek honvédelmi rendvédelmi, igazgatási koordinációs, védelmi felkészülési feladatokat látnak el. A polgári szolgálatnak ilyen szerveknél vagy szervezeti egységeknél történő teljesítése megítélésünk szerint összeférhetetlen lenne a polgári szolgálat jellegével.
Tisztelt Országgyűlés! Még egyszer köszönöm ellenzéki és kormánypárti képviselőtársaimnak az általános és részletes vitában történt, a szabályozás fő elemeit elfogadó részvételét, valamint a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatait. Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a kormány által támogatott módosító javaslatokkal együtt fogadja el a beterjesztett törvénytervezetet. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir