DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! A bűnüldözés Magyarországon szinte állami monopólium. Mindaddig, amíg törvények büntetik az önbíráskodást, nagyon oda kell figyelni a kormányzatnak arra, hogy a bűnüldözés területén mit tesz és azt hogyan teszi. Nem hiszem, hogy egy csapásra csodákat lehetne ma Magyarországon művelni. De egyet hiszek: azok a kormányzati intézkedések, amelyek az elmúlt két-három évben jellemezték a bűnüldözés területén a magyar kormányzatot, bizony nagyon-nagyon hiányosak.
Várva vártuk ezt a javaslatot, amit a kormány beterjesztett, azonban csatlakoznék az MDNP felszólalásához abban, hogy csalódást okozott mindannyiunknak ez a beterjesztés, pontosan azokon a területeken, amelyeket a képviselő asszony elmondott: hogy a vagyon elleni bűncselekmények meghatározott körében, a gazdasági bűncselekményeknél nem növekszik a büntetési tétel, erre nincsen magyarázat. Nincsen magyarázat azért, mert rohamléptekben nő az elkövetési érték, nő az elkövetett bűncselekmények száma, súlya, szervezettsége. Tehát minden azt indokolja, hogy nőjön a büntetési tétel a vagyon elleni bűncselekményeknél.
Ami pedig a robbantásos bűncselekményeket illeti, azt hiszem, hogy egy egy évig terjedő szabadságvesztés-büntetésnél nem lehet arra hivatkozni, hogy most is ki lehet szabni a büntetési tételeket, vagy pénzbüntetést lehet kiszabni adott esetben. A képviselőcsoport javaslata eredetileg arra irányult, hogy 5-10 évre emeljék föl. Ebben nincs változás a kormány által benyújtotthoz képest, tehát elfogadták az MDNP javaslatát; azonban egy megjegyzést szeretnék tenni: egy év alatt olyan késedelembe került az Országgyűlés és a törvényhozás, amely miatt felelősnek érezheti magát azért, hogy a jelenlegi robbantásos bűncselekményeknél ilyen kis büntetési tételeket lehet csak kiszabni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
(9.10)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir