SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a módosító javaslat, illetve ez az önálló indítvány arról szól, hogy a gyermekgondozási segélyre való jogosultságot az Országgyűlés szinkronba hozza a családi pótlék jogosultságának jövedelemhatárával. Mindenki előtt közismert, tudott az, hogy a jövedelemhatárt az Országgyűlés, illetve az MSZP-SZDSZ-koalíció a tavalyi évben vezette be, hiszen ezt megelőzően a családi pótlék nem volt jövedelemhatárhoz kötött, hanem alanyi jogon járt az anyukáknak, illetve a családoknak.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt már akkor több ízben elmondta a szakmai érveit és kifogásait a családi pótlék jövedelemhez kötésével kapcsolatban; egy-két szempont, illetve érv az emlékezet felfrissítésére.
Az egyik ilyen érvünk az volt, hogy akkor, amikor a feketegazdaság több mint 30 százalékos, közel 40 százalékos Magyarországon, tehát a jövedelmeknek több mint egyharmada, közel 40 százaléka a feketegazdaságban, illetve a szürkegazdaságban képződik, akkor nagyon nehéz indokolni a jövedelemhatár behozatalát, hiszen ezáltal nem lesz igazságosabb a rendszer, a kormány nem éri el a célját teljes mértékben - illetve egyáltalán nem éri el - a jövedelemhatár bevezetésével.
A másik sarkalatos érvünk, indokunk a jövedelemhatár bevezetésével szemben az volt, hogy mi a gyermektámogatási rendszer kialakítását nem kötnénk anyagi helyzethez, a gyermektámogatásnak mintegy politikai üzenetként kell az egész társadalom felé sugároznia, hogy ez a kormány, ez az Országgyűlés, a politikum társadalmilag hasznos tevékenységként ismeri el a gyermekvállalást és a gyermeknevelést, és mint ilyen elvet, alanyi jogon kell ezt az Országgyűlésnek támogatnia. Csak egy rövid példa: láthatjuk, hogy mi a demográfiai helyzet következménye például a nyugdíjrendszerben.
Tehát mi elhibázott lépésnek tartottuk a jövedelemhatár bevezetését, és ne felejtsük el, hogy a Világbank egy anyagában szintén ugyanezt mondja, hogy elhibázott lépés ez a bizonyos jövedelemhatárhoz kötés.
Sajnálatos, hogy tavaly a költségvetési törvény hajrájában, a törvény tárgyalásakor egy nagyon jelentős hiba miatt kimaradt a gyes jövedelemhatár-korrigálása, és sajnálatos, hogy most, február végén, március elején kell megtennünk ezt a korrekciót, melynek következtében újra családok, anyukák szenvednek hátrányt és kárt. Itt látható az, hogy mi a következménye annak, hogyha a kormány koncepció nélkül, átgondolás nélkül, hatásvizsgálat nélkül nyúl hozzá nagyobb rendszerekhez, hiszen ha ezek a hatásvizsgálatok, koncepciók meglettek volna, akkor valószínűleg időben kiderült volna ez a szarvashiba.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt támogatja ezt a bizonyos önálló indítványt, és javasoljuk a parlamentnek is elfogadásra. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir