DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Négy dologról szeretnék szólni a beterjesztett országgyűlési határozati javaslat kapcsán - úgy is, mint az egyik megyei területfejlesztési tanács ipari-kereskedelmi kamarája által delegált képviselője. Az ebbeli munkában szerzett tapasztalatok, illetve az ez üggyel foglalkozó más, megyei kollégák tapasztalatai alapján szeretném leszögezni mindjárt az elején: fontos, hogy egyértelmű paraméterek határozzák meg a jövőben a források megosztásának legfontosabb mértékeit. Fontos ez azért, hogy mindenfajta ellenőrzésre, kontrollra lehetősége nyíljék mindenkinek, annak érdekében, hogy elkerülhessük a bizonytalanságot, elkerülhessük azt, hogy ki-ki nem tudja, milyen ismérvek alapján kerül forrásmegosztásra sor Magyarországon.
Szeretném azt a szándékot megerősíteni, hogy ezen országgyűlési határozati javaslat elfogadásának gyorsasága nagyban segítené az ilyen forrásokra pályázók, az ilyen forrású pályázati kiírásra várók munkáját. Éppen ezért javasolnám azt is, ha lehetséges, akkor a parlamenti szakaszban mielőbb kerüljön sorra ennek az országgyűlési határozatnak az elfogadása, a végső szavazás, annak érdekében, hogy lehetőleg a tavasz elején, a következő hónapok elején lehetőség legyen kiírni a megyékben azokat a pályázatokat, amelyekre már elég sok gazdálkodó és még több önkormányzat vár.
Erősíteném a beterjesztett országgyűlési javaslat azon gondolatait, amelyek megjelennek bár, de nem biztos, hogy kellő hangsúllyal vagy kellő erővel: egyrészt, amely a programfinanszírozásra való áttérést tartalmazza, másrészt azt a gondolatsort, amely a társfinanszírozás lehetővé tételére való utalásokat is tartalmazza. Úgy gondolom, erre az évre már korlátozott lehetőségek vannak a különböző állami források összehangolt felhasználására a területfejlesztési tanácsok koordinálásával. Azonban törekedni kellene arra, hogy olyan tartalmú döntések szülessenek ebben az évben, hogy 1998-ban ez a fajta összehangoltság sokkal nagyobb arányt érhessen el a források felhasználásánál.
Azt gondolom, hogy az Európai Unió felé való haladásunk során egyértelmű elvárás és szükséges lépés is, hogy a koordináltabb forrásfelhasználásra kerüljön sor mind az agrártámogatási rendszer, mind a decentralizált területfejlesztési források tekintetében; de mondhatnám a többi célelőirányzatot, illetve a költségvetés egyéb, a vidék fejlesztésére szolgáló forrásainak a felhasználását is.
Végezetül arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ebben az országgyűlési határozatban is célszerű lenne szerepeltetni, szövegszerűen is megjeleníteni azt a lehetőséget, amelyet tudomásom szerint az ország szinte valamennyi megyéjéből kérnek, hogy alapszerűen működhessen a decentralizált forrásfelhasználás a megyékben, azaz nyíljék lehetőségük a megyei területfejlesztési tanácsoknak arra, hogy visszatérítendő támogatások odaítélésével ezen később visszafizetendő források ismételt megyei felhasználásáról dönthessenek.
Ez azért lenne fontos, mert jelen pillanatban ezt a lehetőséget tudomásom szerint sehol nem használják ki, hiszen a mostani szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a visszafizetett összegeket a megyékben használják fel ismételten. Ez bekerül a központi alapokba, a központi célelőirányzatba, s ilyen módon nincs igazán ösztönzés a megyéknek arra, hogy ne vissza nem térítendő forrásokat használjanak fel.
Ezért tehát az a javaslatom, hogy már az országgyűlési határozatban is jelenjen meg ez a fajta szándék, amelynek természetesen a most formálódó, később megszületendő kormányrendeletekben, szövegszerű megfogalmazásban is szerepelnie kell majd. Ilyen módon lényegesen nagyobb források felhasználásával valósulhatnak meg beruházások azokon a vidékeken, ahol égetően szükség van erre a forráskiegészítésre.
Ezzel együtt még egyszer az lenne a javaslatom, hogy a parlament ezt a javaslatot mielőbb fogadja el, amelyet a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter a kormány képviseletében benyújtott. Ezt követően pedig a kormány remélhetően folyamatos jogszabály-előkészítő munkája során egy, esetleg két héten belül a kormányrendeletek is megjelenhetnek, amelyeket meglehetősen nagy érdeklődéssel várnak - tapasztalataim szerint - az országban mindenütt, vidéken. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir