DR. CSIZMADIA LÁSZLÓ

Full text search

DR. CSIZMADIA LÁSZLÓ
DR. CSIZMADIA LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az első gondolatkörben a tervezettel kapcsolatosan a nemzetközi jogi kötelezettségvállalásunkról szeretnék beszélni. Teljes körű felsorolás természetesen nem lehetséges, így csupán néhány olyan megállapodásra szeretnék utalni, amelyek legújabban rónak kötelezettséget hazánkra a jogharmonizáció körében.
Az egyik ilyen legfontosabb a Szellemi Tulajdon Világszervezetének égisze alatt 1994-ben aláírt védjegyjogi szerződés, amely szerződés főleg az eljárási szabályok egységesítésével és a védjegyoltalom több országban történő megszerzésével és fenntartásával kapcsolatosan tartalmaz szabályozást.
Hazánk is csatlakozott ezen szerződéshez. A jelenleg hatályos jogszabály, az 1969. évi IX. törvény azonban nem felel meg a nemzetközi szerződés rendelkezéseinek - a javaslat ezen hiányosságot pótolja. Ugyancsak említendő az általános vám- és kereskedelmi egyezmény 1993-ban lezárult uruguayi fordulójában létrejött nemzetközi egyezmény. A Magyar Országgyűlés 1994 decemberében ratifikálta ezt. Az egyezmény a szellemi tulajdon mindkét területére, a szerzői jogra és az iparjogvédelemre egyaránt kiterjed. A hatályos jogunk összhangban áll ugyan a fenti egyezmény védjegyekre vonatkozó rendelkezéseivel, de feltétlenül üdvözlendő a javaslatban írt új szabályozás, amely a tartalmi megfelelést egyértelműbben fejezi ki, ugyanakkor eleget tesz a jogérvényesítés hatékonyságát biztosító eljárási követelményeknek is.
A fentieken túlmenően fokozott figyelmet ró a törvényhozásra az európai megállapodáson alapuló jogharmonizációs kötelezettségünk. De ugyancsak kötelezettségeink vannak az Európai Gazdasági Közösség 89/104-es irányelvében foglaltak szerint is. Ezen irányelv ugyanis meghatározza a jogharmonizációs technikát, amely alkalmazandó; azaz egyfelől meghatározza azokat a követelményeket, amelyeknek a tagállami jogszabályoknak meg kell felelniük, másfelől szól arról is, hogy a tagállamok még milyen további szabályokat állapíthatnak meg.
A tervezet összhangot teremt az irányelv kötelező erővel megfogalmazó előírásaival, nem feledve szem elől az értékes és eddig bevált védjegyjogi magyar szabályozást.
További értéke a javaslatnak, hogy figyelembevételre került a közösségi védjegyről szóló 40/94-es európai közösségi rendeletben foglalt szabályozás. Ezen rendelet a közösség egészére terjedő védjegyoltalmat vezet be. A közösségi védjegyoltalom hatálya hazánkra csupán a csatlakozásunkat követően terjedhet ki. Mindazonáltal már most sem mellőzhető az ott írt rendelkezések figyelembevétele, mert egyrészt a magyar bejelentők is igényelhetnek a Közösségi Védjegyhivatal működésétől kezdődően közösségi védjegyoltalmat, másrészt a rendeletben írt szabályozási mód eligazodási lehetőséget kínál már most számunkra a közösségi védjegy oltalmazhatóságára, használatára és törlésére vonatkozó és a tagállamok nemzeti jogalkotása számára felkínált szabályozáshoz.
A fentieken túlmenően a javaslat több új jogi megoldást is bevezet. Valamennyi ismertetésére nincs lehetőség, csupán néhány fontosat szeretnék ismertetni. Igen jelentős új rendelkezése a javaslatnak, amelyben bevezetésre kerül a korábbi jogosult úgynevezett hozzájáruló nyilatkozata. A hatályos jogszabály e vonatkozásban rendelkezést nem tartalmaz, így a bírói gyakorlat hosszú időn át ellenállt a hozzájáruló nyilatkozat alkalmazásának. Jelen javaslat egyértelműen eldönti a kérdést, amikor lehetővé teszi ennek felhasználását.
(18.20)
Rendkívül értékes része a javaslatnak a használati, a szerződésre vonatkozó szabályok megfogalmazása. Új és jó megoldás a javaslatban a jogszavatosság szabályozása, valamint annak egyértelművé tétele, hogy a licenciaadó tájékoztatási kötelezettsége nem terjed ki a védjegyhez kapcsolódó know-how átadására. A javaslat a szabadalmi törvény megoldásával azonosan határozza meg a kizárólagos licencia két fajtáját, továbbá új lehetőséget ad a védjegyjogosultnak az engedély kizárólagosságának megvonására, ha a licenciavevő nem kezdi meg a védjegy használatát.
Új és ésszerű szabályozást ad a javaslat továbbá a védjegybitorlást és annak következményeit illetően. A bírói gyakorlatnak ad eligazítást azzal, hogy egyértelművé teszi: az oltalom hatálya alá eső bármely védjegyhasználati cselekmény, azaz a védjegyjogosultat megillető kizárólagos használati jog bármely megsértése védjegybitorlásnak minősül. Üdvözlendő a szabályozás abban a vonatkozásban is, hogy a jelenleg hatályos rendelkezésektől eltérően a javaslat módot ad a jogsértő termékek és csomagolóanyagok, illetve a jogsértésre használt eszközök és anyagok megsemmisítésére, ha valamilyen okból nem lehetséges ezeket megfosztani jogsértő mivoltuktól. Ugyancsak gyakorlati tapasztalatok igazolják azon új bevezetendő szabályozást, mely szerint a javaslat rendelkezik a védjegybitorlás vámjogi következményeiről is azzal, hogy ezeket külön jogszabály fogja megállapítani.
Kiemelendő mindezeken túlmenően a Magyar Szabadalmi Hivatal védjegyügyekben történő eljárásának szabályozása. A javaslat megfelelően szabályozza a hivatal eljárását, az eljárás viszonyát az államigazgatási eljárás általános szabályaihoz, a hivatal döntéshozatali mechanizmusát, a képviselet, a nyelvhasználat és a nyilvánosság problémakörét.
Garanciális okokból kiemelendő, hogy a Magyar Szabadalmi Hivatal eljárásában a tényeket hivatalból vizsgálja, a vizsgálata nem korlátozódik a felek előadására. A javaslat részben megváltoztatja a védjegy lajstromozására irányuló eljárást akként, hogy a védjegybejelentés benyújtására és kellékeire vonatkozóan a hatályos megoldásait az új szabadalmi törvényben és a védjegyjogi szerződésben meghatározott elemekkel egészíti ki.
A javaslat előkészítésekor a védjegyek lajstromozásával kapcsolatosan felmerült a felszólalási eljárás bevezetésének igénye. A javaslat előterjesztője ezen álláspontot nem támogatta, így a felszólalási eljárás nem került bevezetésre. Álláspontunk szerint helyes a felszólalási eljárás bevezetésének mellőzése, ugyanis az esetleges garanciális előnyökkel szemben nyomatékos hátrányként jelentkezett volna a lajstromozási eljárások időtartamának elhúzódása.
Végezetül: a törvényjavaslat a jelenlegi szabályozással egyezően tartja fenn a Magyar Szabadalmi Hivatal határozatának bírói megváltoztatásával kapcsolatos hatásköri és illetékességi szabályokat. A kizárólagos illetékesség biztosítja az ügyek elbírálásához szükséges speciális szakértelmet és a bírói gyakorlat egységességét. A javaslat viszont változást vezet be a szabadalmi ügyekkel kapcsolatosan az ügyész tevékenységében. Az Alkotmánybíróság 1/1994. I. hó 7-i határozata a polgári eljárásban korlátozta az ügyész általános perindítási, fellépési és fellebbezési jogosultságát.
A fenti határozat ugyanakkor lehetővé teszi az ügyész fellépését azokban a bírósági hatáskörbe tartozó egyoldalú eljárásokban, amelyekben egyedül az ügyészség a kívülálló szerv, amely a törvénysértések megelőzésében, illetőleg orvoslásában szerepet játszhat, és bírósági eljárást kezdeményezhet.
A jelenleg hatályos védjegytörvény szerint az ügyész a hivatal valamennyi érdemi határozatának megváltoztatását éppúgy kérheti a bíróságtól, mint az ügyfél. A vizsgálat tárgya ezt követően az volt, hogy a védjegyügyekben alkalmazott eljárásoknál fennmaradhat-e az ügyész általános eljárási jogosultsága. Az Alkotmánybíróság fenti határozatára tekintettel a javaslat az ügyész fellépési lehetőségét taxatívan felsorolva szűkíti. Mindezekre figyelemmel elmondható, hogy a gazdasági élet, a piacgazdaság kiépítésének felgyorsulása megköveteli a védjegyek törvényi szintű és színvonalas szabályozását, különös tekintettel a magyar gazdaság ma már eltéphetetlen nemzetközi szálaira.
A szabályozás a magyar áruk és termékek védelmét szolgálja, így a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója támogatja a javaslat elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir