DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Hosszú késés után került a tisztelt Ház elé a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényjavaslat, hiszen a gazdasági reklám a verseny része. Mivel mi működő piacgazdaságot akarunk, ezért egyértelmű, hogy a reklámszabályozásra szükség van. De szükség van azért is, hiszen a jelenlegi szabályozás heterogén és többszintű. Márpedig az 1987. évi XI. törvény 18. §-a egyértelműen meghatározza, hogy a jogszabályalkotásnál figyelemmel kell lenni arra, hogy a szabályozás nem lehet párhuzamos vagy indokolatlanul többszintű. Tehát ezt a javaslatot már rég elő kellett volna terjeszteni.
A Független Kisgazdapárt üdvözli a szándékot, hogy végül is, hosszas előkészítés után a Ház elé került ez a nagyon fontos javaslat. A korábbi időben több jogszabály foglalkozott a reklám bizonyos oldalaival. Ez nehézkessé tette a jogalkalmazást. A most benyújtott reklámtörvény-javaslat ezt a szétaprózottságot sajnálatos módon csak részben tudta megszüntetni. A törvény magában foglalja a médiatörvényt, továbbá a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt is. Úgy gondolom, rögtön meg kell jegyeznem: most lehet igazán sajnálni, hogy ezek a törvények nem sikerültek igazán jól, amint annak idején erre több vonatkozásban is rámutattunk. Így a most beterjesztett reklámtörvény egy sok hiányosságot magában foglaló alapra épül. Az egységes szerkezetet az sem segíti elő, hogy csupán jelzi a mostani beterjesztés: a szabadtéri reklámozásról további, ma még ismeretlen tartalmú törvény megalkotását tervezik.
Az elmúlt években a reklámtörvény tervezetének számos változatát készítette el a kormány, amelyeket szakértői szinten megvitattak. Dicsérendő, hogy ilyen széles körű előkészítés előzte meg ezt a törvényt. Ez a módszer kétségkívül javította az előterjesztés minőségét, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy több hiányosságra felhívjuk a figyelmet. Így például ismételten felrúgták a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény előírásait. Most sincs hatásvizsgálat. Miután erről a helyről számos alkalommal felhívtam a kormányt arra, hogy tessék a rá irányadó jogszabályokat betartani - és ne csak az állampolgároktól várják el a törvények betartását -, hadd idézzem az 1987. évi XI. törvény 18. §-át, amely kimondja: "A jogszabály megalkotása előtt, a tudomány eredményeire támaszkodva elemezni kell a szabályozni kívánt társadalmi-gazdasági viszonyokat, az állampolgári jogok és kötelességek érvényesülését, az érdek-összeütközések feloldásának lehetőségét. Meg kell vizsgálni a szabályozás várható hatását és a végrehajtás feltételeit." Ez nem történt meg.
Hogy ez milyen súlyos következményekhez vezethet, hadd utaljak arra, hogy a most folyó és még le nem zárult mezőgazdasági demonstráció kapcsán a megkérdezett demonstrálók is azt kifogásolták: úgy változtattak a szabályozókon, hogy a hatásvizsgálatokat nem folytatták le, és ezért a rendelkezést hozók fel sem mérhették, hogy milyen kedvezőtlen hatása lesz a mezőgazdaságra bevezetett módosításoknak. Ennél a törvénynél is ki kell mondanom: beláthatatlan következményei lehetnek annak, hogy a kormány ismételten nem tartotta be a rá vonatkozó előírásokat.
Ugyanakkor dicsérőleg kell megjegyeznem, nagyon fontosnak tartom, hogy végre vannak szankciók a törvényben. Azt hiszem, amikor megállapítom, hogy vannak szankciók, akkor nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy a szankciórendszer sem megfelelő, és olyan hiányosságai vannak ennek az egész szankciórendszernek, mint például: a reklámtilalmak és -korlátozások megszegőivel szembeni szankciót az egyes szabálysértésekről szóló 17/1968. számú kormányrendeletre is alapozza - és természetesen sok egyéb másra is. Azt hiszem, nem kell különösképpen indokolnom, hogy a '68-as szabálysértési rendelet semmiképpen sem vehette figyelembe a mai élet jellegzetességeit; tehát legalábbis szakadék van a szankciók rendszere és az élet követelményrendszere között.
A különböző állami intézmények feladata az őrködés a törvény betartása felett, így ezt a feladatot a törvény a Gazdasági Versenyhivatalnak és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek osztotta ki. Ez helyeselhető, ugyanakkor rá kell mutatnom arra, hogy a kezdeményezésnek ebben a körben automatikusnak kellene lennie. Sajnálatos módon viszont a reklámtörvény az állampolgári és közületi bejelentésekre - a törvény megfogalmazása szerint: kérelmekre - alapozza az eljárás rendszerét. Úgy gondolom, hogy nem kérelmekre kellene várni, hanem egy olyan automatikus mechanizmust kellene kiépíteni, ami kellő védelmet nyújt abban a körben, amelyet a törvényalkotó elhatároz. Ezt már a versenytörvény módosításakor is kifogásoltam ugyanerről a helyről, hiszen ez a gyakorlat az oka annak, hogy a Versenyhivatal egy év alatt mindösszesen néhány tucat esetben tudott eljárni, ami majdhogynem komolytalanná teszi a Versenyhivatal működését.
(10.30)
Ugyanilyen félelem él bennem most ezzel a törvénnyel kapcsolatban, hiszen nem hinném, hogy célszerű lenne visszamenni a szocialista társadalmi rendszer bejelentéses eljárásaira, ahelyett, hogy a törvény védelme a megfelelő automatizmus kifejlesztéséhez kapcsolódna.
Azt kell hogy mondjam, nem tartom a törvény pozitívumának azt sem, hogy a szankció mértékét még nagyjából sem határozza meg, hanem azt az eljáró intézmények mérlegelési körébe engedi át. Itt úgy gondolom, hogy ebben az esetben utat nyit az önkényeskedésnek, a szubjektivizmusnak. Sokkal nagyobb lehetőségét látnám a törvényes út betartásának, ha a szankciórendszert megfelelő rendező elvek szerint beépítette volna a törvénybe.
Mivel a reklám a verseny fontos eleme, ezért a szabályok megsértői számára az egyik legjelentősebb szankció a nyilvánosság. A törvény ugyanakkor nem intézkedik az intézkedések közzétételének kötelezettségéről, amit viszont kifejezetten hibának tartok. Helyesnek tartom ugyanakkor, hogy a reklámozó, a reklámszolgáltató és a reklám közzétevője egyetemlegesen felel a szabályok megsértése tekintetében. Ezért megfelelő adatokat gyűjtenek, ennek körét azonban túl szélesnek tartom. Teljesen felesleges például, hogy egy kifogást konkrétan is megnevezzek, a reklámmegrendeléshez a kamarai tagság igazolványának a bemutatása. Úgy gondolom, ez a bürokratizmusnak olyan teret nyújt, ami nem kívánatos.
Helyes ugyanakkor, hogy külön jogszabályban meghatározott esetekben minőségi tanúsítvány, vagy megfelelőségi tanúsítvány benyújtását kell eszközölni. Ezek fontos garanciális elemek a termék minőségét illetően.
A törvény felsorolja azokat a tevékenységeket és termékeket, amelyeket tilos, vagy csak bizonyos korlátokkal szabad reklámozni. Ez mindenképpen egy nagyon fontos része ennek a törvénynek. Ezzel a felsorolással nagyjából egyet is értek. Érthetetlen azonban a számomra az, hogy a törvény tiltja az olyan reklámot, amely adómentesség, adókedvezmény vagy más adóelőny ígéretét tartalmazza. Azért állok értetlenül a törvénynek e rendelkezése előtt, mert vagy igaz, hogy ez az adókedvezmény jár, vagy nem igaz. Ha igaz, akkor egyszerűen érthetetlen ennek a tiltása. Tehát én úgy gondolom, hogy ha az ígéret reális, akkor nem kellene azt eltitkolni, és különösképpen nem kellene törvényi előírással kötelezni az eltitkolásra. Az adóelőnyök feltételezhetően gazdaságpolitikai célokat szolgálnak, amit a mi megítélésünk szerint a reklám csak elősegíthet, ezért ezeket szinkronba kellene hozni.
A tiltott reklám érthetően a fegyverek, lőszerek, robbanóanyagok, illetőleg a csak orvosi vényre kiadható gyógyszerekre vonatkozik. Ezt helyeseljük.
A törvénynek valószínűleg a legnagyobb érdeklődést kiváltó része ugyanakkor az egyedi korlátozásokról szóló felsorolás és azoknak a megközelítése. Itt a reklámozás csak bizonyos korlátok között lehetséges. A gyógyhatású készítményeken kívül a dohánytermékek és az alkohol reklámozásának a korlátozására kerül sor.
A dohánytermékeknél és az alkoholtartalmú italoknál természetesen a szabályozás szigorúbb - ezzel mi egyet is értünk. A reklámozást azonban nem kell teljesen megszüntetni, hiszen ezzel megnehezítenénk a minőségi cserét, megnehezítenénk az egészségre kevésbé ártalmas termékek megjelenését. A fogyasztóknak ezekről a termékekről - tehát az egészségre kevésbé ártalmas vagy jobb termékekről - is megfelelő tájékoztatást kellene kapniuk.
Helyes, hogy az egészségre ártalmas termékek fogyasztását nem szabad ösztönözni. De hadd mutassak rá arra, hogy ennek érdekében nem a terméket kell elrejteni, hanem az ahhoz vezető utat nem lenne helyes kiépíteni. Tehát a szokást nem lenne szabad propagálni. Így, mondjuk, rámutatnék arra, hogy a cigarettatilalom tekintetében sokkal többet jelent, hogyha, mondjuk, nem fognak dohányozni a televízióban, nem fognak dohányozni az iskolákban vagy a rendelőintézetekben. A hatékonyságot tehát erről az oldalról is meg lehet közelíteni.
Az alkohol reklámozása szabadabb, mint a dohánytermékeké. Itt felmerül egy törvényességi aggályom, mert a szabályozást illetően külön kimondja a jogalkotásról szóló törvény, hogy az azonos vagy hasonló életviszonyokat hasonló módon kell szabályozni. Itt nem tudom, hogy feltétlenül indokolt-e ez a nagy különbségtétel a kettő között. Erre külön felhívom a figyelmet. De természetesen egyetértünk azzal, hogy nem reklámozhatók a dohányipari termékek a kereskedelmi tévében és rádióban. De ismétlem - már be is fejezem elnök asszony, mert azt hiszem, kezdem túllépni az időmet -, hogy az egységes szabályozás célszerűbb lenne.
(Az elnöki széket G. Nagyné dr. Maczó Ágnes, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Mi megértjük, hogy szigorú a szabályozás, de ennél szigorúbb szabályozást azért nem szabad bevezetni, mert akkor már értelmetlenné válna maga a reklám. Mert úgy gondoljuk, hogy megszűnne a reklám, hogyha a szabályozás még ennél is szigorúbb lenne.
A Független Kisgazdapárt végül is egy nagyon fontos törvényjavaslatnak minősíti a beterjesztett törvényjavaslatot, az számos vonatkozásban megfelelő megoldásokat is tartalmaz. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Igaz, hogy néhány tekintetben a módosításokat szükségesnek tartjuk, de egészében támogatjuk a törvényt. Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir