AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Világbank segély jellegű fejlesztési kölcsönöket nyújtó leányintézménye, az 1960-ban alapított Nemzetközi Fejlesztési Társulás - angol rövidítéssel: IDA - a legszegényebb fejlődő országok felé irányuló hitelnyújtási tevékenységét a rendszeres időközönként a donor-tagállamok számára vissza nem térítendő hozzájárulásokból feltöltött alapból, a már törlesztett IDA-hitelekből, és a Világbank nyereségének a kormányzótanács döntésének megfelelően átutalt részéből fedezi.
Világbanki tagságából következően, a GDP nagysága arányában Magyarország is részt vesz az IDA alapjainak feltöltésében, de a költségvetési kiadási lehetőségek szűkülésére való tekintettel egyre csökkenő mértékben. A 7. és 8. alapfeltöltésben 0,11 százalékos részaránnyal, a 9. alapfeltöltésében 0,09 százalékos részaránnyal, a 10. alapfeltöltésben pedig 0,08 százalékos részaránnyal vettünk részt. Az IDA alapjainak következő, 11. feltöltése az 1998. és '99. pénzügyi évekre vonatkozik. Tekintettel arra, hogy az IDA 10. alapfeltöltése '96-ban lezárult, a donorok úgy döntöttek, hogy a '97-es pénzügyi évre Közbülső Alapot hoznak létre, melyben minden donor-ország a 10. alapfeltöltésben vállalt részaránya erejéig vesz részt.
A Közbülső Alap és az IDA 11. alapfeltöltésére irányuló tárgyaláson arra törekedtünk, hogy a legutóbbi alapfeltöltés összegének mintegy a felére csökkentsük Magyarország részesedését. Ennek megfelelően a Közbülső Alapra vonatkozóan hozzájárulásunk 0,07 százalék, a 11. alapfeltöltés pedig 0,06 százalékos részarányt képvisel. A 1997. évi költségvetési törvény és annak számítási anyaga ennek megfelelően tartalmazza a befizetendő összegeket: '97-re 2 millió SDR, '98-99-re évi 1,5-1,5 millió SDR.
Tisztelt Ház! Az 1991-ben 10 milliárd ecu alaptőkével létrehozott Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak induláskor nyolc kedvezményezett országa volt, az országok száma időközben 26-ra növekedett. Az EBRD az alaptőkéhez viszonyított hitelkihelyezési arány tekintetében a tervezettnél gyorsabban közelítette meg a biztonságos működés fenntartása érdekében előírt mértéket, ezért időszerűvé vált az alaptőke-emelés. Az alaptőke-emelés növeli a tagországok, illetve az azokban működő vállalkozások hitelfelvételi lehetőségeit.
Az EBRD '96. évi közgyűlésén a bank kormányzótanácsa megszavazta a 100 százalékos alaptőke-emelést. A Magyar Köztársaság nevében történő egyetértő szavazásra a magyar kormány határozata adott felhatalmazást. A megemelt alaptőkének 22,5 százalékát kell befizetni '98-tól kezdődően nyolc év alatt, nyolc egyenlő részletben. Magyarország '91-ben 7900 részvényt jegyzett, a jelenlegi 100 százalékos alaptőke-emelés tehát ismét 7900 részvény jegyzését jelenti. Így 17,78 millió ecu a nyolc év alatt befizetendő tőke.
(17.10)
Tisztelt Ház! Tekintettel arra, hogy a Magyar Köztársaság részéről pénzügyi kötelezettség vállalása az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, kérem, hogy a Nemzetközi Fejlesztési Társulás Közbülső Alapjában és 11. alapfeltöltésében, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank alaptőke-emelésében való magyar részvételt az Országgyűlés hagyja jóvá. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir