BERREGI ISTVÁN

Full text search

BERREGI ISTVÁN
BERREGI ISTVÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Nagyon szomorú és elgondolkodtató, hogy az egyébként türelméről, nyugalmáról és főleg szorgalmáról, munkaszeretetéről ismert vidéki parasztoknak most a demonstráció, a tiltakozás, az utcára vonulás hangulatával résztvevőként is meg kell ismerkednie.
Miért kényszerül az utakra a mezőgazdasági termelő? Egyszerű a válasz. Mert nem szereti, ha kihasználják, ha becsapják, ha félrevezetik, sőt, szemében kimosolyogják, ráadásul meg üzenik neki, nincs miről tárgyalni vele. Ők csak dolgozzanak, termeljenek, izzadjanak, és akkor lehetséges, hogy meglesz a mindennapi kenyerük. A jövedelem elvételéről, elosztásáról pedig itt fent az illetékesek az általuk kiválasztott és javasolt érdekképviseleti vezetőkkel döntenek.
A termelők tisztán látják azt is, hogy igyekeznek szembefordítani őket a munkássággal, az értelmiséggel. Például a pénzügyminiszter úr nyilatkozta: ha elengednénk az adó- és tb-terhekből, nem tudnánk fizetni a nyugdíjakat és a kórházi ágyakat. Horn miniszterelnök úr múlt hétfőn Pesterzsébeten kijelentette: a termelők a negyedét sem fizetik, mint önök, és ez nem igazságos, nekik is fizetni kell. Igaz, elfelejtette megemlíteni például, hogy amikor elkezd szántani, vetni, aratni vagy bármi mást a mezőgazdasági termelő, óránként már több száz forintot fizet csak útadóban akkor is, ha végig csak földúton halad.
A jelenlegi vezetés egy része, és egy-két képviselő a parlamentben is, egyenesen hülyének nézi a termelőket, és próbálják bizonygatni, hogy jobban járnak, mint idáig. Igaz, ezeknek az uraknak nem sok közük van a mezőgazdasághoz. Tessék csak elgondolkodni: az MSZP-frakcióban van körülbelül ötven mezőgazdasági szakember, akinek köze van a földhöz is, de még egyetlenegy sem szólalt fel e tervezet védelmében. Az pedig csak hab a tortán, amikor két húszéves egyetemista akarja meggyőzni a termelőket. Nevetséges az is, hogy van, aki azt állítja: ha az ellenzék megszavazta volna az ingyenes vagyonjuttatást a szövetkezeteknek, minden rendben lenne.
Ideje lenne már tudomásul venni az illetékeseknek, hogy lejárt a mesemondás, a félrevezetés ideje, most már cselekedni kell, de amíg nem késő. (Közbekiabálás az ellenzék padsoraiból: Úgy van! - Moraj.) Kérdezem az államtitkár urat: van-e remény a gyors, és mindenki számára elfogadható megoldásra? Várom államtitkár úr válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir