DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! A Pomázi Munkaterápiás Intézet a kárpótlási földek kijelölésének idején és jelenleg is állami tulajdonú, vállalati formájú egészségügyi intézmény.
A mezőgazdasági, gyümölcstermesztési tevékenységek arra szolgáltak és szolgálnak, hogy a tb-finanszírozást kiegészítsék, bevételekre tegyen szert az intézet, ugyanis a közel 700 krónikus beteg egy része tartósan az intézményben él, ruhával és minden szükségessel az intézmény látja el őket, sokuknak semminemű jövedelme nincs, és a földterület, a gazdaság teszi lehetővé a pszichiátriai alkoholbetegek terápiás foglalkoztatását.
Az Intézet a szűkös finanszírozás, a gazdaság jövedelmezőségének csökkenése és a gazdálkodási problémák miatt a kilencvenes években folyamatosan adósságot halmozott fel, ezért a végelszámolását meg kellett indítani. Ezzel egyidejűleg a privatizációs törvény rendelkezése alapján a Kincstári Vagyonkezelő Szervezet a Népjóléti Minisztériumtól átvette a tulajdonosi felügyeletet. A földterületeket független szakértő értékelte fel, és azokat a végelszámoló pályázat útján értékesítette az adósság kiváltására, amely elsősorban az adóhivatallal és az egészségbiztosítóval szemben áll fenn.
Az egészségbiztosítónál meglevő tartozást a végelszámoló úgy kívánja kiegyenlíteni, hogyha az állami vállalat a végelszámolás befejeztével kft.-vé alakul, akkor a tartozás fejében az egészségbiztosító kap tulajdont.
Megítélésem szerint a végelszámolás befejeződése után a tulajdonosi felügyeletet ellátó Kincstári Vagyonkezelő, illetve a várható új tulajdonos, az Egészségbiztosítási Önkormányzat jogosult a problémát áttekinteni.
Az elmondottak, úgy gondolom, azt igazolják, hogy a kormány nem a kárpótoltak kizárására törekedett, hanem a kórház további alapfeladatainak megfelelő működtetését, a betegek rehabilitációja feltételeinek fennmaradását tartja szem előtt. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir