DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Komolyan gondoltuk az eredeti szándékot, és ma is úgy gondoljuk, hogy a tandíjról szóló rendelet ennek a szándéknak megfelelő.
Természetesen tudjuk, hogy egy átlagos felsőoktatási intézmény nem képes minden hallgató számára munkalehetőséget biztosítani. Ha azonban nem tud ilyen munkalehetőséget biztosítani, akkor nem is állapíthatja meg a tandíjat a maximális 6500 forint fölött. A 6500 forint feletti rész erejéig az intézmény köteles munkalehetőséget biztosítani a hallgatónak. Ha ezt nem tudja, akkor nem lehet magasabbra emelni a tandíjat. Ez egyébként egyik eleme az intézményi érdekeltségnek a tekintetben, hogy a hallgató számára az intézmény falain belül munkát kínáljon. Ilyen munka lehet a könyvtárosi tevékenység ellátásától kezdve a laboránsi munka és így tovább, és így tovább. Igen sok olyan tevékenység adódik egy felsőoktatási intézményen belül, amelyet nem föltétlenül kell teljes munkaidőben ellátni, amelyet részmunkaidőben, részdíjazásért is el lehet látni, és amelyek felajánlása a hallgatók számára ilyen módon a tandíj-kompenzáció eleme lett.
Ami a további ösztönzőket, illetőleg a munka felkínálásának és a munka vállalásának további ösztönzését illeti, javaslatot tettünk arra, hogy a korábbihoz hasonlóan kiegészítő tevékenységet folytatónak tekintse a tb-törvény a felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban álló, nappali tagozatos hallgatót, akárhol is dolgozzék.
Továbbá az ön által említett személyi jövedelemadó-kedvezmény, amely nem az adóalap, hanem az adó kedvezménye, kifejezetten a kormányrendeletbe is foglalt évi 65 ezer forint feletti rész adómentességét célozza. Hiszen könnyen látható, hogy ha 13 ezer forintnyi adókedvezményt ajánl fel a személyi jövedelemadó törvény, akkor ez a 20 százaléka annak a maximum 65 ezer forintnyi évi tandíjnak és ezt kompenzáló bevételnek, ameddig a tandíj egyáltalán megállapítható az alap 65 ezer forint felett. Így tehát, ha egy intézmény kiveti a maximális, 130 ezer forintos tandíjat, és a hallgatók számára 65 ezer forint erejéig munkalehetőséget kínál, ez után a 65 ezer forintnyi munkabevétel után 13 ezer forint adókedvezmény illeti meg, vagyis e munka végzése adómentes.
Úgy gondolom, hogy ezek az intézkedések bizonyítják azt, hogy a Művelődési és Közoktatási Minisztérium és a kormány számára az eredetileg megfogalmazott célok valóban célok, és nem pusztán valaminek az álcázását szolgálják, nem egy magasabb költségvetési bevétel álcázását szolgálják. Ennek ellenére nyitottak vagyunk mindenféle további kompenzációs lehetőség megteremtésére. Ez ügyben szívesen várjuk ellenzéki képviselőtársaim javaslatait is.
Köszönöm, hogy meghallgattak. Kérem, fogadják el válaszomat. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir