POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! A havi 2 ezer forintos, évi 20 ezer forintos tandíj bevezetésével kapcsolatban elég sokat vitatkoztunk: akkor helytelenítettük a bevezetés módját, előkészítetlenségét, fölhívtuk a figyelmet a tandíj társadalmi hatásaira, amit ma is megszívlelendőnek gondolok.
(15.20)
Akkor a Művelődési és Közoktatási Minisztérium a tandíj bevezetésével kapcsolatos kampányában hangsúlyozta, hogy valóban nem a tandíj költségvetésibevétel-jellege a fontos, nem ez az ok a meghatározó, hanem számos egyéb, többek között az is, hogy a fiatalok a lehető leggyorsabban végezzék el a tanulmányaikat, illetve tanulmányaik mellett munkával teremtsék meg tanulmányaik anyagi fedezetét. Ezek racionális, illetve megfontolandó szempontok voltak.
A tiltakozások eredményeképpen fölfüggesztették egy rövid időre a magas, emelt összegű tandíj bevezetését, de maga a konstrukció működik. A tandíj havi maximális összege ma 6500 forint, amit majd a '98-as tanévtől kell fizetniük a hallgatóknak, az akkor tanulmányaikat megkezdő hallgatóknak. Szerepel azonban egy kitétel, egy további kitétel is itt. Tudniillik: a maximális összeg duplájára, azaz havi 13 ezer forintra növelhető, emelhető, amennyiben az intézmény ennek megfelelő mértékben, értékben munkavállalási lehetőséget biztosít a hallgatók részére.
Az, hogy ez nemigen működőképes, hogy nem tudnak majd az intézmények nagy számban, nagy arányban ilyesfajta munkavállalási lehetőséget biztosítani, ez látható, könnyen látható.
Az, hogy ez valóban kompenzáció lenne az emelt összegű, havi 13 ezer forintos tandíjjal szemben, igen kétséges. Az 1997. évi személyi jövedelemadóról szóló törvény 39. §-ának (3) bekezdése szabályozza azt a sokat emlegetett adókedvezményt, amit a kormány ez ügyben említett. Eszerint a hallgató összevont adóalapját - nem adóját, hanem adóalapját - csökkentheti, hogyha saját intézményében végez munkát, az ott kapott díj 20 százalékával. Ez azonban nem lehet több, mint évi 13 ezer forint. A személyi jövedelemadóról szóló törvény úgy fogalmaz, hogy legfeljebb a nappali tagozatos hallgatók pénzbeli juttatási normatíva adott évi központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott összeg 20 százaléka. Ez azonban nem több így sem, meg úgy sem, mint évi 13 ezer forint. Hogyha elosztjuk ezt az adóalapból leírható kedvezményt, ez alig több, mint 1100-1200 forint. Ezzel szemben a hallgatókat ma igen magas, kiterjesztett tb-járulékfizetési kötelezettség terheli. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.)
Várom az államtitkár úr válaszát az interpellációban felvetett kérdésre: komolyan gondolták-e az eredetileg megfogalmazott szándékot? (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir