DR. KARL IMRE

Full text search

DR. KARL IMRE
DR. KARL IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottsági előadók és az államtitkár asszony is elmondta, hogy elég nagy a támogatottsága ennek a törvénynek, ami megítélésem szerint elsősorban azt jelenti, hogy a törvény szükségességét - illetve azokat a problémákat, amelyeket a távhőszolgáltatás ma Magyarországon jelent, főként a lakosság számára - a parlamenti képviselők nagy többsége látja, és mindnyájan úgy gondoljuk, hogy ebben a kérdésben szükséges egy gyors és lényeges intézkedést meghozni.
Ez az első és nagyon lényeges intézkedés lehet ennek a benyújtott T/5304. számot viselő, távhőszolgáltatásról szóló törvényjavaslatnak a megvitatása és elfogadása. Úgy gondolom, a törvényjavaslat előkészítése során, ami viszonylag hosszú időt vett igénybe, volt arra mód, hogy a civil szervezetek, a szakmai szervezetek - és itt kiemelném főként az önkormányzatokat és ezek szövetségeit - véleményét meg lehessen ismerni. Ez alapján úgy ítélem meg, hogy ma a parlament asztalára egy olyan törvényjavaslat került, amely - ezeket az egyeztetéseket tartalmazva - viszonylag logikusan, érthetően és átfogóan rendezi törvényi szinten a korábban már különböző módon megfogalmazott kérdéseket, és ezt megfelelő módon tovább is fejleszti.
Természetesen nem hiszem azt, hogy a távhőszolgáltatással kapcsolatos neuralgikus kérdéseket ezzel az egy törvénnyel meg lehetne oldani. Azt gondolom, maga a törvényjavaslat megfogalmazása és elfogadása az első lépés lesz azon az úton, ami a távhőszolgáltatás problémáit megoldja; és itt természetesen nemcsak a fogyasztókra, hanem a szolgáltatókra és a termelőkre is kell gondolni, hiszen mind a három félnek - ha úgy tetszik - megvannak a saját problémái. Erről Szalay képviselő úr is a szolgáltatók, a termelők szempontjából az előbb beszélt.
Nos, azt gondolom, a történeti áttekintése ennek az ügynek azért lényeges, mert nem lehet megkerülni itt, a parlamentben azokat a kérdéseket, amelyek a távhőszolgáltatással kapcsolatosan ma felvetődnek. Nyilvánvalóan erről a pártok egy része beszélni is fog, s azt gondolom, a Szocialista Párt és a szocialista frakció ezeket a kérdéseket szintén el kell hogy mondja, elsősorban azzal a megközelítéssel, hogy milyen megoldási lehetőséget lát a jövőre nézve.
Ahogy elhangzott ma már itt, az ülésteremben, a távfűtés 650 ezer lakást és így 650 ezer háztartást érint ma Magyarországon. Ez egy rendkívül magas szám. A becslések szerint a lakosság mintegy egynegyedét, közel két és félmillió embert jelent ez. Nos, ha ez így van, akkor azt lehet mondani, hogy ez egy olyan átfogó, széles körű társadalmi kérdés, amely a környezetünket, majdnem mindnyájunkat érint.
Ebből a 650 ezer lakásból - a statisztikák szerint - 500 ezer a panellakás. Azt gondolom, a fő probléma pontosan ezen a területen van, hiszen a panellakásokkal kapcsolatosan sok gond jelent meg az elmúlt időszakban. Ennek egyik legnagyobb, jelenleg meglevő problémája pontosan a távfűtés. Ez egy torz fejlesztés és fejlődés végeredménye - ezt belátjuk -, ahol nagyon komoly műszaki problémák jelennek meg, a lakások hőszigetelése, a mérési és szabályozási lehetőségek a korábbi időszakban elmaradtak. Ezeknek a hiánya nem teszi lehetővé azt, hogy a lakásokban élő családok, háztartások bármilyen módon befolyásolják ennek a szolgáltatásnak az igénybevételét.
Emiatt egy rendkívül pazarló megoldás alakult ki, amit viszonylag hosszú időn keresztül állami támogatás segítségével fenn lehetett tartani, de ez a helyzet gyakorlatilag 1991 után lényegesen megváltozott: megszűnt az állami támogatás, megváltoztak a tulajdonviszonyok. Nyilván egyik részről a közcélú erőműveknek a privatizációja játszott itt közre; másik oldalról pedig ezeknek a lakásoknak, illetve nagy részüknek - több mint 90 százaléknak - a magántulajdonba kerülése, illetve a távhőszolgáltató vállalatoknak az önkormányzati tulajdonba kerülése.
Ez a törvény - elfogadása esetén - lehetőséget biztosíthat arra, hogy ez a magánosítási folyamat tovább folytatódjék, illetve a privatizáció ezen a területen is megjelenhessen.
(11.50)
Ezt rendkívül fontos dolognak tartom, hiszen a távhőszolgáltató vállalatok helyzetét többek között ez a változás oldhatja meg. Nagyon sok esetben gond van itt jelen pillanatban is. Változtak a hatósági jogkörök, ez sok vitát okozott, erről beszélni kell. Vitát okozott az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium és az önkormányzatok között, amelyek a helyi távhő-szolgáltatási díjakat alakítják ki, és az árhatóság között, amely a közcélú erőművekből kiadott hőenergia-mennyiség árát határozza meg. Úgy gondolom, elsősorban ezeket a kérdéseket kell ebben a törvényben rendezni. De természetesen a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek az irányító szerepéről is szó van.
A hőszolgáltatás díjai a piaci árkialakítás miatt többszörösen emelkedtek, ez mindnyájunk előtt ismeretes. Az árakkal kapcsolatos viták az utóbbi egy-másfél évben erősödtek fel. Szembe kell nézni azzal a ténnyel - és erre kell megoldást találni -, hogy ma a legdrágább megoldások egyike a távfűtés, ennek a díjai legalább 30 százalékkal magasabbak, mint például a gázfűtés díjai, költségei. A költségek fizetése rendkívül komoly nehézségekbe ütközik. Különböző felmérések és kutatások alapján - többek között a fővárosban is történt ilyen - az a tapasztalat, hogy a távfűtéses lakásokban lakók 37 százalékánál a lakhatással kapcsolatos kiadások legalább az ötven százalékuk esetében meghaladják az összes kiadásnak több mint a felét.
Nagyon nagy problémát okoz a díjhátralék kérdése. A kimutatások szerint jelenleg több mint 5 milliárd forint díjhátralék van, ami azt jelenti, hogy a távfűtéses árbevételnek mintegy 12 százalékát teszi ki ma már ez az évek óta felhalmozódó összeg. Erre jelen pillanatban még nincs kidolgozott megoldás. Folyik ugyan az előkészítő munka, de ez a feladat végeredményben még hátra van.
Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen ügyben, ahol ilyen nagy mértékű az érintett háztartások száma, egységes, jól átgondolt törvényi szabályozásra van szükség. Az MSZP-frakció abban érdekelt, hogy ez a szabályozás még ebben a parlamenti ciklusban elfogadásra kerüljön, és természetesen mindent el fog követni annak érdekében, hogy a parlamenti vita a hátralévő időben lezajlódjék, és ez a törvényjavaslat elfogadásra kerülhessen.
Úgy ítéljük meg, hogy a törvényjavaslat szakmailag megfelelő módon előkészített, egyik oldalról illeszkedik az Országgyűlés által 1993-ban elfogadott energiapolitikai irányelvekhez, harmadik tagként kiegészíti a villamosenergia-termelésről és -szolgáltatásról, illetve a gázszolgáltatásról szóló törvényt. Gyakorlatilag a felépítése, az abban megfogalmazott feladatok egységesen jelennek így majd meg. Az is lényeges vonatkozása a benyújtott törvényjavaslatnak, hogy egy pontján illeszkedik az Országgyűlés által nemrég elfogadott társasházi törvényhez, ahol az egyetemes felelősséget zárja ki.
A törvény választ ad azokra a korábban felvetett hiányokra és kérdésekre, hogy ki a fogyasztó, mi a szolgáltatás, mi a fogyasztás tárgya, mi az elszámolás alapja, hogyan alakul a díjrendszer, hogyan valósítja meg a szolgáltatás tárgyának és a díjfizetés módjának az összhangját, milyen viszony van a fogyasztó és a szolgáltató között. A törvény rendezi, szabályozza a szolgáltató és a fogyasztó kapcsolatrendszerét, tisztázza a feladat- és hatáskörmegosztást, az állami feladatokat, amelyek az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztériumban, illetve a Magyar Energia Hivatalban jelennek meg, és rendezi az önkormányzatok ilyen irányú jogosítványát, azt kibővíti, hangsúlyozva annak a felelősségét, hogy helyi önkormányzati ügyről van szó, és ehhez a megfelelő eszközrendszert megadja.
Nagyon lényeges elemnek tartom, hogy a törvény a fogyasztó védelmét hangsúlyosan emeli ki, hiszen egy ilyen természetes monopólium esetében, ahol nincs módja a fogyasztónak arra, hogy választhasson, törvényi szinten kell gondoskodni arról, hogy a megfelelő fogyasztóvédelem megvalósulhasson, és ebben a Magyar Energia Hivatal is fontos szerepet játszik.
A törvényben van néhány nagyon fontos rész, amit támogatunk. Támogatjuk azt, hogy az engedélykötelezettség szigorú előírásokkal legyen a törvényben megfogalmazva. Ennek a szigorítását egy-két módosító indítvánnyal valószínűleg el fogjuk érni még. Támogatjuk azt, hogy a mérés, az elszámolás és a díjfizetés kérdései pontosan és precízen legyenek leírva. Azt gondoljuk, helyes, hogy ez a kérdéskör így került megfogalmazásra. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Összességében azt mondjuk, hogy a törvényjavaslat az energiatörvényekben már korábban megjelenő legkisebb költség elvére, a szolgáltatási kötelezettség hangsúlyozására építve jól foglalja össze azokat a problémákat, amiket ebben a kérdésben össze kellett foglalni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az idő leteltét.) Ezért a Magyar Szocialista Párt frakciója támogatni fogja a törvényjavaslatot, és a szükséges módosító indítványokat benyújtja majd.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir