BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Elnök Úr! Váen paní poslanka, stimati domnule. Tisztelt Országgyűlés! A Szabad Demokraták Szövetsége számára mindig fontos volt, hogy Magyarország európai szintű kisebbségi politikát folytasson és a saját lelkiismeretünknek megfelelő kisebbségi politikát folytasson. Éppen ezért nekünk nem most jutott eszünkbe, mint Torgyán Józsefnek, hogy helyes, ha a pártok listáikon behoznak kisebbségi képviselőket az Országgyűlésbe, hanem az első demokratikus parlamenti választáson. A Szabad Demokraták Szövetsége 1990-ben négy magyar kisebbség képviselőjét hozta be a Magyar Országgyűlésbe, és amire én külön büszke vagyok: a magyar történelemben az első két roma képviselőt a Szabad Demokraták Szövetsége hozta be az Országgyűlésbe, és a jelenlegi képviselőcsoportunkban is ott ülnek a kisebbségek képviselői.
Ez bizonyos tekintetben megnyugtató megoldás. Szeretném azonban eloszlatni a Gellért Kis-Tabajdi-Torgyán-tengelynek azt a jó szándékú félreértését, amiről Mészáros István képviselőtársam már beszélt, hogy itt alkotmányos mulasztás van. Tisztelt képviselőtársaim, az alkotmány annyit mond, hogy a Magyar Köztársaság törvényei az ország területén élő nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletét biztosítják. Az alkotmányt szó szerint kell érteni, ott képviseletről és nem országgyűlési képviseletről van szó. Az Alkotmánybíróság '92-es és '94-es döntéseiből világos, hogy ugyanúgy, ahogy a helyi kisebbségi önkormányzatokkal helyi szinten valósult meg a képviselet, az országos kisebbségi önkormányzatokkal országos szinten is megvalósult a kisebbségek politikai képviselete. Ezzel az alkotmányos mulasztás megszűnt.
A kérdés az, hogy ellentét van a két kétharmados törvény, a kisebbségi és a választójogi törvény között, amit - politikai igényt kielégítve - meg kell próbálni megoldani, mint erről Mészáros István már beszélt. Az a megoldási kísérlet azonban, amelyet a kormány képviselőtársaink javaslatára benyújtott, szerintem nem alkotmányos.
(11.00)
Legalább három ponton nem alkotmányos:
Nem alkotmányos a választás kettéválasztása májusra és októberre. Alkotmányunk arról beszél, hogy a választópolgárok Országgyűlést választanak, és nem az Országgyűlés egyes részeit.
Nem alkotmányos a háromszavazatos rendszer, mert sérti a választójog egyenlőségének alapvető alkotmányos elvét. (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból.) És ezért ezt mi nem tudjuk elfogadni.
Nem alkotmányos továbbá - és ebben Németh Zsolttal nem tudok egyetérteni - a jelölés monopolizálása. Nem alkotmányos az, hogy egy '98-as választáson csak a '94-ben megválasztott kisebbségi önkormányzat állíthasson jelöltet. Ez olyan dolog, mintha '98-ban Nagykanizsa országgyűlési képviselőjelöltjét csak a '94-ben megválasztott városi önkormányzati testület választaná, amely kétségtelenül legitim képviselője a város lakosságának, csak egy más időpontban, más céllal megválasztott képviselet.
Ezen a három ponton - az októberi időponton, a háromszavazatos rendszeren és a jelölés eme monopolizáltságán - mindenképpen változtatni kell ahhoz, hogy alkotmányos törvényt alkothassunk a következő hetekben. Ezek a problémák abból adódnak, hogy a törvényjavaslatot kidolgozó képviselőtársaink olyan megoldást kerestek, amely garantálja a kisebbségi képviselők jelenlétét a parlamentben, holott a népképviseleti választás elvével nem fér össze az, hogy valakinek mindenképpen mandátumhoz kell jutni a parlamentben. Azzal csak az fér össze, ha az egyenlő választójog elve alapján választhatnak ilyen képviselőt, ha megkapja a kellő támogatást.
Az utolsó megjegyzésem - az idő szorítása miatt - ezzel összefüggésben arra irányul, hogy itt Torgyán József már megint előhozta a második kamara elvét, mint ami megoldhatja a kisebbségek képviseletét. Ez egy félreértés, tisztelt képviselőtársaim! Nemcsak az egykamarás parlamenttel nem fér össze a kisebbségek garantált alanyi jogú képviselete, de a demokratikus kétkamarás parlamenttel sem. A demokratikus kétkamarás parlamentekben az európai kontinensen mindenütt ugyanúgy választják a képviselőket vagy választott testületek delegálják, mint az egykamarás parlamentekben. Az, amit Torgyán József javasol, nem második kamara a modern demokráciában, hanem egyfajta főrendi ház, és az támogathatja ezt, aki főrendi házat, lordok házát akar ma Magyarországon. Ilyen a modern demokráciákban nincs, és szerintünk ne is legyen!
Köszönöm a figyelmet. (Taps. - Közbeszólások: Az Egyesült Államokban nincs? - Bauer Tamás és Gyimóthy Géza konzultálnak.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir