DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Igen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A Független Kisgazdapárt álláspontja szerint az nem kérdés a most folyó parlamenti vitában, hogy biztosítani kell-e a kisebbségek jogait az országgyűlési választásokra vagy nem kell biztosítani, hiszen mi - ellentétben a Szabad Demokraták Szövetségének jogi álláspontjával - nem félünk kimondani, hogy itt nagyon súlyos alkotmányos mulasztásban van az Országgyűlés, hiszen a Magyar Köztársaság alkotmánya ezt a jogot biztosítja a kisebbségek számára. Tehát nem lehet a kérdést olyan módon félretenni, ahogy azt Mészáros kartársam tette, aki nevezetesen arra utalt, hogy ez valamilyen másfajta képviseletre is vonatkozhat. Hát már elnézést kérek, a képviselet legalacsonyabb formáját biztosítsuk csak a kisebbségeknek? A kisebbségek alkotmányos joga nem azt jelenti, hogy éppúgy itt van a helyük a Magyar Köztársaság Országgyűlésében, mint nekünk? Egyértelmű tehát, hogy az alkotmánynak ezeken a rendelkezésein vitatkozni nem lehet, hanem a kisebbségek jogait biztosítani kell!
A kérdés az, hogy mikor kell biztosítani és hogyan. Sajnos azt kell mondanom, itt a Kisgazdapártnak már rendkívül komoly aggályai vannak a beterjesztéssel kapcsolatban. Egy kapkodva, rendkívül silányan megszövegezett anyag fekszik előttünk. Megint szembe találjuk magunkat a jogalkotásnak azokkal az alapvető problémáival, hogy most fogadtuk el a választási eljárásról szóló törvényt, jóformán még meg sem száradt a tinta az aláíráson, már módosítjuk; nemrég módosítottuk a választójogi törvényt, s most tovább kívánják módosítani.
Tehát a "mikor?" kérdésével kapcsolatban a Független Kisgazdapártnak az az álláspontja, igen tisztelt Ház, hogy jogállamban fel sem merülhet, hogy az általános országgyűlési képviselő-választások kitűzése után módosítsanak egy választójogi törvényt. Ez körülbelül olyan, mintha egy verseny közben módosítanánk a szabályokat, hogy mégse 100 méteres versenyfutás folyjék itt, hanem maratoni versenyfutás, és így tovább. Úgy gondolom, ez a kormány azért nem lehet ennyire dilettáns! Nem vitatom, hogy dilettáns, de hogy ennyire dilettáns legyen, azt már meg kell kérdőjeleznem; mert ha a kormány meg akarta volna oldani a kisebbségek jogait, akkor már rég megtette volna, hiszen erre nemcsak ennek a kormánynak volt lehetősége, hanem a korábbiaknak is. Itt egy nyolcéves mulasztásról van szó.
Hadd utaljak arra, hogy a "mikor?" kérdését illetően korábban Horn Gyula is tett kijelentéseket a Házban is és a sajtó nyilvánossága előtt is. Akkor az MSZP nevében a miniszterelnök úr úgy nyilatkozott, hogy jogállamban félidőn túl elképzelhetetlen a választójogi törvény megváltoztatása. Felhívom igen tisztelt képviselőtársaim figyelmét, hogy nagyon sok olyan jogállam van, ahol a választásokat követő első évben van lehetőség a választójogi törvény megváltoztatására, vannak olyan országok, ahol félideig, de olyan országról, ahol a választások kitűzése után egyáltalán szóba kerülhetne a választójogi törvény módosítása, nem tudok. Úgy gondolom, ezt a Ház előtt folyó vitában le kell rögzíteni, és az ország nyilvánosságának a tudomására kell hozni.
De akkor, amikor felmerül az alapkérdés, hogy egyáltalán biztosítani kell a jogokat a parlamenti részvételre, rögtön rá kell mutatnom arra, hogy nemcsak a kisebbségek vonatkozásában van a Ház nagyon súlyos mulasztásban, hanem kérdezem én, vajon a sok millió, hazánk határain önhibájukon kívül kerültek vonatkozásában nincs-e mulasztása ennek a Háznak. Hát már hogyne lenne! Vagy kérdezem: a civil szervezetekkel, a munkanélküliekkel, a nyugdíjasokkal, a kiemelkedő szellemi képességűekkel, a kistelepüléseken élőkkel, a nagyipari agglomerációkban élőkkel kapcsolatban, vagy akár a csökkent látásúakat vagy csökkent mozgáskészségűeket illetően nincs mulasztásunk? Hát már hogyne lenne, hiszen az ő képviseletüknek is biztosítva kellene lenni ebben a Házban! S folytathatnám tovább a sort. Vajon az önkormányzatoknak nem lenne itt a helyük? Vagy kérdezem: az egyházak képviseletére nem lehetne éppoly joggal számítani, mint a kisebbségek képviseletére? Tehát egyértelmű, hogy sokkal szélesebb körű az a mulasztása a Háznak, mint amiről itt most szó van.
Ez rögtön felveti a "hogyan?" kérdését, hiszen úgy gondolom, hogy a kétkamarás parlament keretei között lenne megoldható minden előbb felsorolt képviselet hiánya. A Független Kisgazdapárt ezt már 1990. május 2-a, tehát az első szabadon választott parlament hivatalba lépése óta szorgalmazza.
Hadd mutassak rá arra, hogy nagyon képmutatónak tartom azt, hogy amikor március közepéig számítunk a parlamenti munkára, csak most kerül a Ház elé ez a rendkívül fontos kérdés. A Független Kisgazdapárt nevében javasoltam, hogy ne tartsunk téli szünetet - mert súlyos mulasztása a Háznak, hogy a kisebbségek képviselete nincs biztosítva -, jöjjünk be és a rendelkezésünkre álló téli szünet alatt, ami több mint egy hónap volt, vitassuk meg ennek a kérdésnek minden elemét. Mert úgy gondolom, az olyan előterjesztések, mint amilyenek most a Ház előtt fekszenek, csak arra alkalmasak, hogy a kormány mossa kezeit, hogy meg tudja magyarázni a kisebbségeknek, miért nem kerül sor a parlamenti munkájukra most sem, éppúgy, mint az eltelt nyolc év alatt.
Legyen szabad rámutatnom arra, hogy a kétkamarás parlament azért megoldás ezekre a kérdésekre, mert a Független Kisgazdapárt még a technikáját is meg tudta mondani, hogy miként kell a kétkamarás parlament kialakításához eljutnunk. Hivatkoztunk és hivatkozunk arra, hogy a felsőházi terem, a kongresszusi terem üresen áll. Kértük a Házat több alkalommal, hogy vonjuk be oda a kisebbségeket, az egyházakat, az önkormányzatokat meg mindazokat, akiket az előbb felsoroltam, és kezdődjék el a felsőházban egy munka a kisebbségek részéről, hogy lassan felállhasson az a struktúra, ami a kétkamarás parlamenthez átvezet, ami a zökkenőmentes jogok kialakulását fogja biztosítani.
(10.30)
Sajnálatos, hogy a Kisgazdapártnak ezt az indítványát sem fogadták el, mint ahogy nem fogadták el azt az indítványunkat sem, hogy a civil szervezeteket illesse meg a jelölési jog a legfontosabb közfunkciók tekintetében, például a számvevőszéki elnök választásánál vagy az alkotmánybírák választásánál.
(A jegyzői széket Póda Jenő foglalja el.)
A mai napig is a Független Kisgazdapárt azt a megoldást szorgalmazza, hogy a kétkamarás parlament felállításával kell a kisebbségek teljes jogú képviseletét biztosítani, hiszen nagyon fontos elem az is, hogy most, amikor egyáltalán a kisebbségi képviselet mikéntjéről szó van, maguk a kisebbségi képviseletek sem egyformán látják a helyzetüket. Kaptunk tiltakozást kisebbségi szervezetektől a felmerült megoldást illetően; voltak olyanok, akik viszont arra kértek minket, hogy támogassuk azt. Tehát többfajta megoldás látszik a kisebbségi képviselet biztosítására.
A Független Kisgazdapárt álláspontja szerint az úgynevezett kisebbségi képviselet biztosításánál szó sem lehet arról, hogy csak korlátozott mértékben biztosítsák e jogok érvényesülését. Teljes jogú képviseletet kell biztosítani a képviseletek számára! Fel kell vetnem, hogy akkor, amikor nagyon jelentős késedelemben van a Ház, milyen megoldások mutatkoznak arra, hogy az átmeneti időre - amíg valóban biztosítható a képviselet - mégiscsak a kisebbségek itt lehessenek a Házban. Megoldásként vetem fel, csak javaslom, gondolkodjanak el ezen a kisgazda indítványon, hogy mi lenne, ha most a parlamenti pártok kötelezettséget vállalnának arra, hogy a kisebbségek által megjelölt személyeket a saját listáikon bejuttatják a parlamentbe; arányosan fel lehetne osztani ezeket a helyeket. Itt lennének a kisebbségek a Házban, és akkor utána lenne kellő idő arra, hogy a jövőbeni választással kapcsolatos képviseletüket megvitassuk.
Ne feledjék, hogy jelenleg is vannak kisebbségi képviselők! Kérem, én már voltam itt olyan ülésen, amikor tolmács közreműködése mellett szólalt fel a képviselő, vagy volt olyan képviselő, aki németül szólalt fel. Úgy gondolom, a kisebbségi képviseletet illetően azt nem kell eltagadnunk a világ elől, hogy a kisebbségek most is helyet foglalnak a mi köreinkben - ez nem jelenti azt, hogy az ő képviseletük megoldott. A Független Kisgazdapárt tehát mindenképpen továbblépne, nem halogatná a kérdést, úgyhogy felajánlja a maga részéről ezt a megoldást a kisebbségek számára. Ugyanakkor az az álláspontja, hogy egy igazi változtatás a választójogi törvényen az első évben képzelhető el, tehát nem szabad az utolsó percekre halogatni egy változtatást a választójogi törvényen.
Kérem, én nagyon fontosnak tartom azt is, hogy az önhibájukon kívül határainkon kívülre került magyarok helyzete is megoldódjon a következő választójogi törvényben. Ezért a Független Kisgazdapárt javasolja, hogy az ország számára létfontosságú kérdéseket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), tehát a világban szerteszóródott magyarság kérdéseit és a magyarság részét képező kisebbség kérdéseit is oldjuk meg. A Kisgazdapárt ebben partner, és mindenben az Országgyűlés rendelkezésére áll, hogy ez a kérdés végre alkotmányos megoldásra kerüljön.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir