DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Képviselő Úr! Azt hiszem, a képviselő úr előtt is nagyon jól ismert, hogy ma már az 1995-ben megalkotott környezetvédelmi törvényünk alapján érvényesül a környezeti hatásvizsgálatokra vonatkozó szabályozás, ami alapvetően az előzetes, részletes környezeti hatásvizsgálat kötelezettségét írja elő, ami minden egyes olyan létesítménynek alapfeltétele, amelynek bármilyen környezeti hatása lehet.
1992. október 25-étől, a Duna elterelésének időpontjától, környezeti monitoringrendszert működtetünk a Rajka és Budapest közötti Duna-szakaszon, az úgynevezett C-variáns üzembe helyezése miatti környezetállapot-változás nyomon követésére. Ezen adatok értékelése megtörtént, a tanulmány elkészítése most van folyamatban; a hatásterületen a környezetkárosodást, a különböző környezetállapot-változásokat figyeli meg. Természetesen bemutatásra került annak a kárenyhítő intézkedésként bevezetett - úgynevezett fenékküszöbös - vízpótlásnak a kedvező hatása is, amire az elmúlt időszakban került sor. Természetesen a mostani tárgyalások alapján folyamatban vannak azok a megbeszélések is, amelyek a monitoringrendszerről szólnak, amelyek nemcsak hidrológiai és vízminőségi, hanem teljes körű ökológiai megfigyelőrendszerként fognak működni a Pozsony-Budapest közötti Duna-szakaszon, a hatásterületen, és különösen kijelölésre kerültek a mérési és megfigyelési pontok, a mérendő paraméterek teljes köre és gyakorisága a szlovák és a magyar oldalon egyaránt.
A tárgyalások ideje alatt folyamatban vannak a környezeti hatás megítélésére vonatkozó részkörnyezeti hatásbecslések, részben a tárgyalás menetétől függően, részben azt segítendő. A hatásvizsgálatra vonatkozó módszertan kialakítása szintén közös megegyezés alapján történik, amely részletes környezeti hatásvizsgálatot el kell végezni - és ezt kétszer aláhúzom a képviselő úrnak -, el kell készíteni a meglévő és természetesen a tervezett létesítményekre is, hiszen hangsúlyozom, hogy ez alapvető feltétele a létesítésnek.
Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir