DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Felszólalásom címe: "Sikeres a kormány, pusztulóban a nemzet". A Data Monitor elnevezésű londoni tanácsadó cég tanulmánya szerint hazánk Európa legbetegebb nemzete. Az egy főre jutó átlagjövedelem a családok 70 százalékában alig éri el a 20 ezer forintot. A kialakult állapot ellentmond annak, amit a kormány hirdet, miszerint elindult a polgárosodás folyamata, és alkalmasak leszünk az európai csatlakozásra. Ma Magyarországon, úgy tűnik, kimondva és kimondatlanul a cél: visszaszorítani a fogyasztást, a megélhetési szint alá szorítani a társadalmat.
Hol van az 1994-es választásokon, majd a kormányzat által is oly sokszor megígért gazdasági fellendülés, az ország rendbetétele? Igaz, vezetőink teremtettek valamiféle rendet: napjainkra mintegy 1500 család kezében van a magyar nemzeti vagyon 60 százaléka. A felszabadult kelet-európai országok közül hazánkba áramlott a legtöbb külföldi tőke, amelynek hatására a sikeres privatizáció lefejezte a magyar gazdaságot, és ma uzsorakamatokkal szipolyozza. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) A rend következménye, hogy több mint 3 millió ember él a létminimum alatt, és legalább ennyien a környékén. A magyar társadalom 70 százaléka az egyesült Európa polgáraihoz képest nyomorog.
Elmondhatjuk, hogy szavakban sikeres, eredményes a kormányzat, míg az urak és cselédek országában pusztulóban a nemzet. Egyre fogyatkozó népességünk közepette még létezik, de egyre csökken a "két felnőtt és két gyermek" családtípus, ez is vegetáló szinten. Elszomorító, hogy az ezredfordulóhoz közeledve a családoknál jelentkező növekedő kiadás nem többletfogyasztást jelent, hanem az árak drasztikus emelkedését és az infláció növekedését.
A görög bölcsnek igaza van: nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóvízbe. Nálunk ez úgy érvényesül, hogy nem vásárolhatunk kétszer ugyanazon az áron, ugyanabban az üzletben. A boltosok munkájának jelentős részét a heti újraárazás teszi ki. A nyugdíjasok rétege az, ahol a fogyasztás a legmagasabb mértékben csökkent, mélyen a megélhetési szint alá szorítva megélhetésüket. Talán ezért ígérget e korcsoportnak fűt-fát a miniszterelnök, miközben nagyon jól tudja, hogy nincs az a nyugdíjemelés, ami a hazai nyugdíjasoknak tisztességes öregkort biztosítana a mostani pénzromlás és a magyar gazdaság állapotának ismeretében.
Számukra már a hazai gyógyszer is megfizethetetlen, minden harmadik nyugdíjas nem tudja kiváltani a gyógyszerét. A fiataloknak sincs esélyük saját lakásra. A jövőképet illetően a miniszterelnök úr szerint hamarosan, belátható időn belül érezhető lesz a javulás. Ebből egyetlen biztos pont érzékelhető: újabb drasztikus üzemanyag-, energia-, postaiszolgáltatás-, BKV-viteldíj-, élelmiszer- és gyógyszeráremelések január 1-től. Az üzemanyag-áremelés begyűrűző hatása tavaszra lesz érzékelhető.
A vállalkozás szabadsága csak a deklarációk szintjén biztosított. A mai bankár-Magyarországon a hatalmas adók és sarcok miatt lehetetlen tisztességesen vállalkozni!
Az elmúlt évtizedek lakáspolitikájának eredményeképpen az alacsony jövedelmű, támogatásra szoruló családok juthattak lakótelepi lakásokhoz, így a létminimum alatt élő háztartások kétharmada távfűtött, melegvizes lakásokban nyomorog. Felmérések tucatjai mutatják, hogy a családok teherbíró képességük végső pontjára jutottak. Az amúgy is szűk középosztály egyre vékonyodik, a társadalom kettészakadt. Ahol az emberek jelentős többsége a jövedelme felét megeszi, a másikat visszaadja az államnak, ott soha nem lesz gazdasági kibontakozás! Ahol a béreket mesterségesen alacsony szinten tartják, ahol a fogyasztást nem serkentik, ott a gazdaság a belső kereslet hiányában mindig is a hozott tőkének és a bankároknak lesz kiszolgáltatva.
Egyetlen dologban rendkívül eredményes a kormány: 1946 óta, amióta a Kisgazdapárt bevezette és stabilizálta a forintot, tehát 52 év óta a legnagyobb inflációt zúdította az országra. (Dr. Takács Imre közbeszólása.) A forint 1994 óta a dollárhoz képest 97 forintról 207 forintra romlott. Ma egy dollárért 207 forintot kell fizetni.
Ezt a kormányt 1998 májusában le kell váltani! (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.) Az új kormánynak a gazdaságot hosszú távú növekedési pályára kell állítani, meg kell állítani a magyar családok és a középosztály további lecsúszását, mielőtt az véglegessé válik. Vissza kell szorítani az országot elborító korrupciót! A kormány eddigi tevékenysége elégtelen volt mindhárom probléma megoldására.
Persze minden rosszban, így a tömegnyomorban is van valami jó. Mit is mond a Biblia? Könnyebb a tevének átjutni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni a mennyországba. Eszerint a magyarok nagy többségének jó esélye van arra, hogy bejusson a mennyek országába. Biztosak vagyunk abban, hogy a magyarok nagy többsége (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.) 1998 májusában inkább a hosszú életet válassza.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban. - Dr. Szabó Zoltán: Ez a "válassza" nagyon jó volt! Olyan magyaros! - Gyimóthy Géza: Vigyenek vizet Szabó Zoltánnak, nagyon ideges, úgy látom!)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir