DÖGEI IMRE

Full text search

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Mélyen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! E késő esti órákban újra szólni kell napirend után egy fontos témáról, amely veszélyt jelent a búzatermelők részére, ugyanis sajnos az időjárás nem kedvezett már az őszi szalagmunkának sem. Rendkívüli anyagi ráfordítással ugyan elkészültek a magágyak, a búza belekerült a földbe, azonban a pocokveszély fennállt, míg az esőzések be nem jöttek, de nem volt elég csapadék ahhoz, hogy ezt az óriási veszélyt megszüntesse.
A múlt héten egy határszemlén vettem részt, és szomorúan állapítottam meg azt, hogy a búza a pocok áldozata lesz, ha nem lépünk fel idejében. Mindenképpen szükségesnek tartom felhívni a minisztérium figyelmét erre a veszélyre, annál is inkább, mert ha jelenleg úgy néz ki, hogy sok a búzánk, dúskálhatunk benne, ez nem jelenti azt, hogy az 1998-as termést ne védjük meg. Biztos vagyok benne, hogy ez a felesleges búzamennyiség az aratás megkezdésére el fog tűnni a magtárakból, mert van ebben egy másik variáció is. Nagyon óvom a kereskedőket, egyszer úgyis eljön az az idő, amikor tulajdonképpen a termelők fogják a vezényszót kiadni.
Most azonban nem kereskedelmi vitákat akarok itt emlegetni, hanem azt akarom, hogy a mezőgazdaságot, a termelési szerkezetet olyan figyelemmel kísérjük - főleg a kenyérnekvaló problémáját -, hogy ezt a veszélyt feltétlenül meg kell akadályozni. Az ősz folyamán hoztunk egy olyan elképzelést, hogy ebbe hathatósan beavatkozunk. Jeleztek is egy igen komoly összeget, több száz millió forintot erre a ráfordításra. Hála istennek akkor elmaradt ez, azt hittük, ezt megoldja maga a természet. Sajnos, ez nem történt meg. Olyan pusztításokat végeznek, ha ezt tovább hagyjuk, mint a lucernaföldekben az ősszel, hogy bizony tavasszal a növény újraindulásakor igen komoly károkat okoztak a pockok, mert lerágták még a gyökérkoronát is. Most ugyanez a helyzet van a búzánál is, a során elmennek, érdekes módon éjjel támadnak, és nappal ott semmi nem látszik, egy állat nem mozog - azonban sajnos, ez fennáll.
Nagy tisztelettel kérem az Országgyűlést, hogy erre a veszélyre figyeljünk oda, és tisztelettel kérem a Földművelésügyi Minisztérium itt lévő szakembereit is, hogy ha ilyen jelzések vannak - ez Szolnok megyében jelen van -, mindenképpen fel kell lépni ez ellen, mert a kenyérnekvalónk veszélyben van. Jobb előre félni, mint gyorsan megijedni, tehát ne legyen az, hogy tudtuk volna, ha szóltunk volna. A magyar paraszt, a magyar földművelő ember odafigyel, a határt szemléli, éles szeme szemmel tartja nemcsak a jószágát, hanem a természetet is - hogy hol vesz valamit észre.
Nagy tisztelettel kérem ismételten a tisztelt Házat és az illetékes minisztérium szakembereit, akik itt vannak a páholyban, hogy nézzenek utána, érdeklődjenek a megyei földhivataloknál, földművelésügyi hivataloknál, hogy ezt a veszélyt idejében el tudjuk hárítani.
Köszönöm szíves türelmüket, hogy ezt megtehettem. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir