DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor egy héttel ezelőtt a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek országgyűlési képviselőinek megválasztásáról szóló törvénytervezetet önök elé terjesztettem, jeleztem: ahhoz, hogy 1998 őszén megtartható legyen a kisebbségek országgyűlési képviselőinek választása, alkotmánymódosításra van szükség. Alkotmányunk 20. §-ának (1) bekezdése ugyanis egységesen rendelkezik az országgyűlési képviselők megválasztásának időpontjáról.
Ez a javaslat egy alkotmányos szabályt épít be az alaptörvénybe, ezzel lehetővé teszi, hogy első ízben megválasztásra kerüljenek a kisebbségek országgyűlési képviselői, és egyúttal ezzel kifejezi, hogy minden további alkalommal a kisebbségek országgyűlési képviselőinek választására az általános választásokon kerül majd sor.
A javaslat többek között egyértelműen meghatározza, hogy az 1998 májusában megtartandó általános országgyűlési képviselő-választást követően az általános szabályok szerint össze kell hívni az Országgyűlés alakuló ülését, tekintet nélkül a később megtartandó kisebbségi országgyűlési választásokra.
Kérem a tisztelt Házat, hogy a javaslatot fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir