DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Ki szeretném fejezni azt az örömömet, hogy Bihari Mihály képviselő úr felszólalása után úgy tűnik, el lehet mozdulni a holtpontról.
(18.20)
Ugyanis nagyon lényeges volt, a képviselő úr kifejtette, hogy a kétszavazatos rendszer az, amellyel ő egyetért, és ha ez az MSZP álláspontjában is tükröződik, tehát ez egy fordulatot jelent a múlt heti állásponthoz képest, ahol még a háromszavazatos rendszer mellett Tabajdi államtitkár úr tett bizonyságot, akkor tényleg ezen az alapon el lehet mozdulni a holtpontról.
Mi kifejtettük, hogy miért nem értünk egyet a háromszavazatos rendszerrel. Most csak egyetlenegy pontot újra megismétlek, mert ez pontosan feladja a kisebbségi képviselet lényegét, azt, hogy a kisebbségi képviselőt maguk a kisebbségek, tehát azok választják meg, akiknek érdekére hivatkozva az egész kisebbségi képviselet igénye felmerült. Ráadásul a háromszavazatos rendszer, úgy, ahogy Bihari képviselő úr is utalt rá, kiszolgáltatja a kisebbségeket a többség kényének-kedvének, szimpátiájának.
A többségi szavazók tulajdonképpen egy ingyen szavazathoz jutnak akkor, ha harmadik szavazatukkal támogathatják a kisebbségeket, és ez, ahogy a képviselő úr célzott rá, legitimációs gondokat is felvethet.
De természetesen több kérdés is van, ami tisztázásra szorul, így a küszöbszám kérdése, így a jelöltállítás kérdése és nem utolsósorban az a kérdés is, hogy a kisebbségi képviselők vajon hozzáadódjanak-e a jelenlegi parlamenti létszámhoz, vagy a jelenlegi parlament létszámának terhére kerüljenek-e be a parlamentbe. De a kétszavazatos rendszerre való visszatérés már reményt ad arra, ahogy hallottuk, ahogy a képviselő úr előadta, hogy ki lehessen lábalni ebből a zsákutcából, amelyben jelenleg járunk.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir