HORN GYULA

Full text search

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm ezt a nagyon termékeny és főképpen építő vitát, amely itt lezajlott. (Zaj, közbeszólások a jobb oldalon.)
Hangsúlyozni szeretném a következőket Torgyán József képviselőtársam felszólalásával kapcsolatban: mindazokkal a számokkal, amelyekkel itt dobálózott, már élt az elmúlt három és fél év alatt - azt hiszem, alig volt olyan parlamenti ülésnap, hogy ne tette volna. (Gyimóthy Géza: Igaza van!) Meg kell mondanom, hogy zagyvaságról van szó egyszerűen, összehasonlíthatatlan számokat hasonlít össze, és sorolhatnám a végtelenségig. (Gyimóthy Géza: Igaz vagy nem igaz? - Dr. Torgyán József: A sajtó adta le!) Erre nincs mit válaszolni. Egyet azért szeretnék képviselőtársaim nevében mondani: amit viszont a fényképezgetés kapcsán mondott, ízléstelen, durva, és nem méltó a parlamenthez. Én ezt visszautasítom! (Taps a kormánypártok padsoraiban. - Dr. Torgyán József: Hát ne fényképezkedjetek!)
A másik megjegyzésem: ön képtelen attól megszabadulni, hogy a múltat emlegesse. Hadd jegyezzek meg valamit: azért ez a kormány '94-ben nagyon sok mindent örökölt, alapvetően negatív dolgokat. (Zaj az MDNP, MDF padsoraiban. - Dr. Pusztai Erzsébet: Az előtte lévő semmit sem! - Dr. Gáspár Miklós: Az előző negyven évet!) Hölgyeim és uraim, majd bemutatjuk például azt a négyéves kormányzás kapcsán, hogy mit örökölt ez a kormány az agrárszférában, Torgyán József úr (Dr. Gáspár Miklós: Az előző negyven évet!), az önök áldásos közreműködésével (Közbeszólás az FKGP padsoraiból: Nem igaz!), hogy talpára kellett állítani azt a magyar mezőgazdaságot (Folyamatos zaj a jobb oldalról. - Közbeszólás az FKGP padsoraiból: Hazugság!), amelyet önök tönkretettek! És sorolhatnám tovább. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Hölgyeim és Uraim! Tényszerűen fogunk ezekről beszélni, mert itt február 2-án elmondtam, hogy a kormány elszámol a négyéves tevékenységével, és benne arról is, hogy az agrárszférától a közbiztonságig, a kultúrában, az oktatásban mit tett. (Dr. Pusztai Erzsébet: Meg az egészségügyben! - Dr. Torgyán József: Adott hozzá pénzt? - Folyamatos zaj a jobb oldalon.)
A másik, amit, ha úgy tetszik, szakmai kérdésként felvetett - mert mondjuk, annak lehet nevezni -, az a lakáskamatok ügye. Felhívom a szíves figyelmét, képviselőtársam, hogy nem ez a kormány emelte fel, hanem az előző kormány. Még azt sem mondom, hogy indokolatlanul - feltehetően indokolt volt -, de ennek a kormánynak kell valamilyen megoldást találni (Közbeszólás a jobb oldalról: Megoldhattátok volna már a problémát!) azok bajaira, akiknél önhibájukon kívül felhalmozódott a lakáskamat-tartozás. (Dr. Pusztai Erzsébet: A közüzemidíj-tartozással mi van?!) Sajnos ez is ránk hárul! (Taps az MSZP padsoraiban.)
A közbiztonsággal összefüggésben emlékeztetni kívánom a hölgyeket és urakat, hogy ennek a parlamentnek nem volt olyan ülésnapja, ahol ne került volna szóba a közbiztonság legkülönbözőbb kérdése. Legyen az napirend előtti, azonnali, interpelláció s a többi. A belügyminiszter, az igazságügy-miniszter és mások folyamatosan foglalkoztak ezzel, és a kormány valóban ugyancsak a legkülönbözőbb formákban foglalkozott vele. De a másik: ez is beletartozik abba - anélkül, hogy belemennénk itt részletekbe -, hogy igen, tételes elszámolás készül. De hangsúlyozni szeretném, hogy itt nincs kormány és nem is lesz, amely megelégedhetne azzal, ami a közbiztonság terén történt.
Egyet kérek önöktől, uraim, illetve két dolgot. Az egyik, hogy ne csúsztassanak! (Közbeszólások az MDNP soraiból: Jaj! - Derültség az ellenzék padsoraiban.) Pokorni Zoltán képviselőtársam, egyetlen szóval nem mondtam azt, hogy a kormány most koncepciót gyárt! (Gyimóthy Géza: Megindult a csillár!) Ellenkezőleg! Mindvégig arról beszéltem, hogy milyen konkrét intézkedésekre, lépésekre van szükség és szándék. Én megjegyeztem, képviselő úr, amit mondott, figyelmesen meghallgattam, úgyhogy arra válaszolok, amit mondott.
A másik: azzal viszont, látja, egyetértek, amit arról mondott, hogy igen, az ellenzéknek is el kellene magában mélyedni - nem pontosan idézem, azért még nem klasszikus -, és meg kellene változtatnia a magatartását. Tudniillik én emlékszem, hogy egyes képviselőtársaim az ellenzéki padsorokban keményen hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar rendőrség eléggé elbizonytalanodjon, hogy az erkölcsi hitelét megtépázzák, hogy elbizonytalanodjon a konkrét intézkedésekben. Nem is olyan régen volt, amikor erélyesen fellépett, és önök csináltak, ha úgy tetszik, hisztérianapot abból, hogy a rendőrség olyanokkal szemben lépett fel, akik keményen meg akarták zavarni, bontani a közrendet, az ország nyugalmát. (Dr. Kónya Imre: Milyen csúsztatás!) Rögtön felléptek ellene! (Taps a kormánypártok padsoraiban. - István József: Rágalom! - Gyimóthy Géza: Szégyelld magad!)
Vagy a másik: amikor norvég, holland s a többi nyugati példára és mintára... (Zaj. - Gyimóthy Géza: Szégyelld magad!) Képviselő úr, elképzelhető, hogy bárki kormánypárti képviselő elmondhassa nyugodtan, zavartalanul a mondanivalóját? (Dr. Dávid Ibolya: Csak az igazat! - Közbeszólások a jobb oldalról.) Azt hiszem, ez a Ház elnökének is feladata. Nos, folytatom, uraim!

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir