JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés február 3-án döntött úgy, hogy a T/5381. számú törvényjavaslatot, amely a helyi önkormányzatok 1998. évi új címzett támogatásáról szól, sürgős és kivételes eljárásban tárgyalja. Az önkormányzati és rendészeti bizottság feladatát elvégezte. A bizottság ajánlását szeretném ismertetni. S mivel államtitkár úr igen részletesen szólt a törvényjavaslatról, valamint a bizottsági vitában elhangzottakra is válaszolt már, igyekszem nagyon rövid lenni.
Az önkormányzati finanszírozás egyik különösen fontos eleme a címzett és céltámogatási rendszer, melynek részletes szabályait a többször módosított 1992. évi LXXXIX. számú törvény tartalmazza. Most, mint ahogy elhangzott, a döntési mechanizmus utolsó fázisához érkeztünk. Az elmúlt időszakban megtörtént az önkormányzatok beruházási koncepciójának egyeztetése a szakminisztérium szakmai programjával, a minisztériumok kialakították véleményüket az önkormányzati igényekkel kapcsolatban, az önkormányzatok a végleges pályázatot november 14-ig beterjesztették, a kormány elkészítette javaslatát és azt a parlament elé terjesztette.
Az igények most is - mint ahogy általában lenni szokott - lényegesen meghaladják a lehetőségeket. Így most is vannak olyan jogos igények, amiket nem tudunk kielégíteni. Ebből adódik, hogy természetesen lesznek olyan önkormányzatok, amelyek elégedetlenek lesznek a parlament döntésével. De a döntésnél nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a korlátot, amit a pénz jelent. Államtitkár úr részletesen ismertette, hogy mekkora összeg áll rendelkezésükre. Ebből következően 1998-ban arról dönthetünk, hogy 44 milliárd forint összbekerülési értékű beruházás indulhat, amelynek az ez évi ütemére 3 milliárd fordítható. Ez a 44 milliárd forintos beruházás döntően egy-két év alatt meg fog valósulni, de néhány nagy értékű beruházás - mint például a budapesti Szent Imre Kórház, mely mintegy 5 milliárd forintos nagyságrendű, vagy a Fővárosi Operettszínház rekonstrukciója, amely közel 4,5 milliárd forint értékű - négy-öt év alatt fog megvalósulni, és ezek a beruházások a megvalósulás után, reményeink szerint, jól szolgálják azt a célt, amire hivatottak, hogy az önkormányzatok feladataiknak minél jobb színvonalon tudjanak megfelelni.
A bizottság a beterjesztett törvényjavaslatot változatlan formában javasolja a parlamentnek elfogadásra. Mint ahogy szó volt róla, érkeztek módosító indítványok, ha nem is nagy számban, és ezeket a módosító indítványokat a bizottság megtárgyalta. A vita során tisztázásra került az a kérdés, hogy van-e lehetőség plusz források bevonására. Mivel ilyen lehetőség nincs, ezért a fent említett indokok alapján a bizottság egyetlenegy módosító indítványt sem támogatott.
Összefoglalva, tisztelt képviselőtársaim, az önkormányzati és rendészeti bizottság a folyó hó 11-én és 17-én megtartott ülésein elfogadott álláspont alapján azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a T/5381. számú törvényjavaslatot változatlan formában fogadja el.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir