DR. HACK PÉTER

Full text search

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Felszólalásomban csak az alkotmánybírósági törvényre kívánok koncentrálni, ezen belül is a meghosszabbítás intézményre, de röviden szeretném felhívni az előttem szóló, második legkisebb ellenzéki párt szónokának figyelmét arra, hogy valószínűleg elkerülte a figyelmét az, hogy egyfelől az OIT-nél nem személyekről döntött a parlament, amikor kijelölte, hogy ki lesz a vezetője, hanem egy tisztséget állapított meg. Azt hiszem, Solt Pálnak, a Legfelsőbb Bíróság elnökének a védelmében el kell mondanom: nem azért ő az OIT elnöke, mert ő Solt Pál, hanem azért, mert ő egyben a Legfelsőbb Bíróság elnöke, és törvényhozás kapcsolta össze ezt a két pozíciót. Ezen lehet vitatkozni, hogy ez helyes döntés volt vagy sem, csak azt gondolom, hogy szerencsétlen lenne Solt Pál elnök urat a közvélemény előtt egy ilyen pozícióhalmozó színében feltüntetni. Nyilván a közvélemény nagy része azt sem tudja, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 15 tagjából 10 bíró, akit a bírók jelölnek erre a tisztségre, tehát semmifajta politikai befolyás alatt ez a testület - amely egyszerű többséggel hozza a döntéseit - nem állhat.
Ugyanakkor arra is felhívom a figyelmet, hogy az elnök a beterjesztett javaslat szerint nem úgy jelöl alkotmánybírót, ahogy Eisenhower jelölt. Ez egy súlyos csúsztatás volt, hiszen a beterjesztett javaslat szerint az elnök jelöléséről a parlament kétharmados többsége dönt, tehát nem az az analógia, ami az Egyesült Államokban, ahol csak véleményt nyilváníthat a szenátus, az elnök jelöli ki a személyt, és nem lehet az, hogy leszavazzák.
Visszatérve magára a jelölési kérdésre, illetőleg a mandátum meghosszabbításának kérdésére: egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy a ma 9 évre megválasztott alkotmánybírák mandátumának meghosszabbítása a jó ízlésbe és a jogállamiság elveibe ütközik. Azok a példák, amelyeket Dávid Ibolya felsorolt, hogy történt ilyen a magyar történelemben... - valóban 1957-ben kezdődtek, Torgyán képviselő úrnak igaza volt, amikor a forradalom után az akkori Országgyűlés egy évvel meghosszabbította a mandátumát.
(11.00)
Utána az 1990-es tanácsi mandátum meghosszabbítása történt annak érdekében, hogy az országgyűlési választások és az önkormányzati választások között megfelelő idő teljen el, hogy az önkormányzati törvényeket el lehessen fogadni. A helyzet rendkívüli volt, és volt alkotmányos indok a meghosszabbítás mögött.
A második helyzet a népi ülnökök tekintetében ugyanebben a körben történt, az önkormányzatoknak kellett volna népi ülnököket választaniuk. Mivel nem álltak fel az önkormányzatok, erre nem volt lehetőség.
A tb mandátumát nem hosszabbította meg az Országgyűlés. A tb-ben új jelölés és új választás történt. Az volt az eredeti előterjesztés, az elfogadott döntés nem meghosszabbítás volt. Az SZDSZ egyébként egyik változatban sem támogatta azt a konstrukciót.
Megítélésünk szerint nincs rendkívüli helyzet. Szeretném feltenni a kérdést: mi volt azok fejében, akik 1994-ben az alkotmányban biztosított 15 helyről 9-re akarták lecsökkenteni a bírák számát? Hogy '98 februárja és '99 júniusa között 8 bíró mandátuma fog letelni, ez nem ma derült ki. Ez nem most januárban, a miniszterelnök úr és az Alkotmánybíróság közötti megállapodásban derült ki, hanem már '94-ben lehetett pontosan tudni, hogy melyik bíró mandátuma mikor fog lejárni - az életkorát kellett megnézni és a megválasztás időpontját.
Az az érvelés, hogy az Országgyűlés késve választott meg 3 bírót, komolytalannak tűnik, hiszen a 8 bíró mandátuma akkor is lejárt volna, ha az Országgyűlés '94-ben megválasztja Herczegh Géza utódját. Megjegyzem egyébként, hogy az előző ciklus sem tudta megválasztani '93 óta Herczegh alkotmánybíró utódját. Csak akkor tudott választani az úgynevezett tökéletes szabályok szerint, amikor egyszerre 6 bíróról kellett dönteni '90 júniusában, illetőleg júliusában.
Ezért mi úgy ítéljük meg, hogy nincs olyan rendkívüli helyzet, ami most állt volna elő. Amikor az alkotmányt megszavaztuk '94-ben, lecsökkentettük a bírói létszámot, akkor tudtuk, hogy be fog következni az, hogy 8 bíró mandátuma ilyen ütemezésben jár le. Aki akkor jóhiszeműen szavazott, az nem feltételezhette azt, hogy ennek aztán az lesz a következménye, hogy hivatalban lévő közjogi tisztségviselők mandátumát egyszerű törvényalkotási aktussal, nem választással automatikusan meghosszabbítanánk. Mi a javaslatnak ezt az elemét semmilyen körülmények között nem támogatjuk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), mert nem látjuk az indokoltságát.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir