DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Két törvényjavaslat fekszik a Ház előtt: az egyik a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló törvény módosításáról, a másik pedig az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításáról beterjesztett törvényjavaslat.
Az alkotmánymódosítás az alkotmánybírák hatályos jelölési rendjét kívánja megváltoztatni.
(10.10)
A jelenlegi helyzet értelmében az alkotmánybírák egy olyan jelölőbizottság jelölése alapján kerülnek a Ház által megválasztásra, mely jelölőbizottságban minden parlamenti frakcióval rendelkező párt egy-egy képviselője részt vesz. Most hallhattuk a szabaddemokraták képviselőjének okfejtését, amelyben ostorozta ezt a rendszert, hogy ez gyakorlatilag rendkívül nehézkessé teszi a jelölést. Én úgy gondolom, azon nem lehet vitatkozni, hogy ez a jelölési módszer valóban csak egy konszenzusos megoldást tesz lehetővé.
Nem vitatom azt sem, hogy maga a jelölési eljárás sem egy könnyű procedúra; de igen tisztelt képviselőtársaim, vajon a demokrácia azért találtatott ki, hogy egy könnyű megoldást adjunk a társadalomnak? Szó sincs róla! A demokráciánál nehezebb feltételrendszert soha sehol nem találtak ki, de jobbat se találtak ki a demokráciánál. Márpedig ha ezt a demokratikus jelölési rendszert, amely az egész társadalom véleményét lefedő politikai pártok jelölése alapján jön létre, félretesszük, és helyette egy látszatdemokratikus eljárási rendet vezetünk be, akkor egyértelmű, hogy szűkítjük a demokráciát. Ez pedig egyértelműen ellentétes a Független Kisgazdapárt megítélésével és törekvéseivel, és már most szeretném jelezni: a Független Kisgazdapárt soha semmilyen olyan javaslathoz nem fog támogatólag a saját álláspontjával fellépni, amely a demokrácia szűkítését veszi célba.
Miért állítom én ezt? Azért, igen tisztelt képviselőtársaim, mert önmagában az a rendszer, amelyet most a Horn-kormányzat beterjesztett, egyértelművé teszi, hogy sanda politikai szándékok húzódnak meg, mondjuk ki őszintén, nyíltan, a jelölési rendszer megváltoztatásában. Ugyanis egy 15 napos jelölést követően - amely tulajdonképpen egy formális jelölés lenne, mert a kormánypártok és az ellenzéki pártok paritásos alapon, tehát azonos arányban vennének részt ebben a bizottságban, egyértelmű tehát, hogy az eredményre nem vezethetne - átkerülne a jelölés joga az Országos Igazságszolgáltatási Tanácshoz, amely oly mértékben az MSZP és az SZDSZ, tehát a kormányzati hatalom uralma alatt áll, hogy a Független Kisgazdapártnak például egyetlenegy jelöltje még a közelébe sem kerülhetett ennek az intézménynek. Tehát a legnagyobb ellenzéki pártot már eleve ki akarják rekeszteni abból a lehetőségből, hogy az Alkotmánybíróság jelölésébe beleszólhasson.
A demokrácia elleni nyílt és brutális támadás ez az alkotmánymódosítás, igen tisztelt képviselőtársaim. De a háromlépcsős jelölési rendszer csak a külvilág számára jelent demokráciát, mert aki megvizsgálja, rögtön látja, hogy az a tény, hogy a harmadik lépcsőben aztán végül is a köztársasági elnök úr volna jogosult jelölni, az a köztársasági elnök úr, akit a mai köztársasági elnökválasztási rendszer szerint tulajdonképpen Horn Gyula jogosult kijelölni; akkor én úgy gondolom, hogy ez teljes egészében a demokrácia felrúgását jelentő megoldás lenne. Ezért tehát a Kisgazdapárt ezt elutasítja.
Nagyon fontosnak tartom még kitérni arra a kérdésre is, hogy mindez egy olyan Alkotmánybírósággal kapcsolatban merül fel, mely Alkotmánybíróságnak talán az egész világon - és nem hinném, hogy ebben bármi túlzás lenne, tehát az egész világon - nincs párja; nincs még egy alkotmánybíróság, amely megközelítőleg olyan hatalommal rendelkezne, mint a magyar Alkotmánybíróság. Gondoljanak csak, mondjuk, a láthatatlan alkotmányozásra; vajon a földkerekségen melyik alkotmánybíróság engedhetné meg magának, hogy a láthatatlan alkotmányozással, tehát az alkotmány szövegétől való eltéréssel az Országgyűlés fölé helyezze magát. Ennél az Alkotmánybíróságnál, erről a helyről felelősségem tudatában ki kell jelentenem, a taláros testület fölé helyezte önmagát az Országgyűlésnek, és fölé helyezte önmagát a kormánynak is. Most az elmúlt időszakban ezt több alkalommal rendkívüli politikai feszültséget okozott. Én nem vitatom, hogy ez a politikai feszültség időnként az Alkotmánybíróság bölcs megoldásával helyes útba terelte az eseményeket, más esetekben viszont rendkívül negatív volt az Alkotmánybíróság közbelépése.
Tehát én azt hiszem, hogy ezért az alkotmánybírák kiválasztásának rendjéhez hozzányúlni nem szabad, mert az mindenképpen a demokrácia szűkítését jelentené. Az az érve a kormányzatnak, hogy működőképtelenné válna az Alkotmánybíróság - tisztelettel legyen mondva, de ez a valóság -, nem más, mint blöff. Mert hadd utaljak arra, hogy két éven keresztül kilenc taggal működött az Alkotmánybíróság, semmiféle fennakadást nem okozott a működésében, és mi úgy gondoljuk, hogy semmilyen veszélyhelyzet nem adódik abból, hogy ha majd az országgyűlési képviselőválasztásokat követően a hivatalba lépő parlament öt alkotmánybíró személyéről fog egyszerre megállapodni, mert hiszen itt sokkal nagyobb a választási lehetőség, sokkal nagyobb a lehetőség az Alkotmánybíróság megerősítésére.
Ami most már az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását jelenti, itt öt irányú a módosításnak az iránya. Egyrészt az Alkotmánybíróság elnökének és helyettesének újraválaszthatóságát kívánja korlátozni, és csak kétszer hároméves ciklust engedélyezne e posztokon ugyanannak a személynek, másrészt fel kívánja emelni az alkotmánybírák megbízási idejét a mai 9 évről 12 évre. A harmadik módosítás, hogy ezzel párhuzamosan megszűnne a javaslat szerint az alkotmánybírák újraválasztási lehetősége. A negyedik fontos politikai döntést jelentené a javaslat szerint, hogy elfogadása esetén nemcsak a jövőben megválasztandó alkotmánybírák, hanem a most hivatalban lévő alkotmánybírák hivatali határideje is meghosszabbítódna három évvel. Rögtön jelzem, a földkerekségen egyetlenegy demokratikus jogállamban sem álltak elő még soha ilyen javaslattal. Végül az ötödik lényeges változtatást jelenti az előttünk fekvő javaslatban a soronkívüliség indítványozási joga. Ebben a tekintetben az Országgyűlés, az állandó bizottságok és a kormány kapnának jogosítványokat. Már rögtön jelzem is, hogy természetesen ezzel egyetértünk, mert a 60 napos határidő nagy részben hozzájárulna egyes kérdések esetében a jogbizonytalanság felszámolásához.
(10.20)
Ami az első kérdést illeti - amely az Alkotmánybíróság elnökének és helyettesének az alkotmánybírák általi megválasztására vonatkozik, hogy bárki csak kétszer három évet tölthessen el e pozíciókban -, ez egy nagyon jó előterjesztés, csak az a gond, hogy ez látszatjogot jelent, mert hiszen nem ez a kérdés lényege. A lényeg ezzel a javaslattal nincs megoldva, ugyanis a magyar Alkotmánybíróság jelenlegi eljárási rendje, hatásköre értelmében az Országgyűlés fölé emelkedő szervezet, ezért rendkívül fontos lenne, hogy az Országgyűlés fölé való helyezkedést a törvényesség érdekében az alkotmányosság talajára visszahelyezzük. Ezért a Független Kisgazdapárt javasolja, hogy az Országgyűlés válassza meg az Alkotmánybíróság elnökét.
Itt utalhatnék arra, hogy a rendkívül nagy hatalmú német alkotmánybíróság - talán úgy is fogalmazhatnék, hogy a magyar Alkotmánybíróság után a másik legnagyobb hatalommal rendelkező alkotmánybíróság - oly módon igyekszik visszafogni az Alkotmánybíróságnak az országgyűlés fölé való emelhetőségét, hogy maga az országgyűlés választja az alkotmánybíróság elnökét. A Független Kisgazdapárt többször javasolta ezt a megoldást.
Nagyon szeretném, ha igen tisztelt képviselőtársaim helyeselnék a Független Kisgazdapárt ezen megközelítését, mely szerint elvileg egyetértünk a javaslat irányultságával, tehát azzal, hogy korlátozni kell az Alkotmánybíróság elnökének és helyettesének azt a jogát, hogy a többi alkotmánybíró fölé helyezhessék önmagukat, de a Kisgazdapárt dolog lényegének változatlanul azt látja, hogy az Országgyűlésnek kellene megválasztania az Alkotmánybíróság elnökét. Egy ilyen módon megválasztott elnök a magyar Alkotmánybíróság élén erősebben kötődne az Országgyűléshez, mint a jelenlegi, és ezzel valamivel jobban összhangba kerülhetne a parlamentáris demokrácia elméletével a Magyarországon kivételesen erős Alkotmánybíróság.
A következő kérdés az alkotmánybírák megbízatásának 9 évről 12 évre való emelése, amit elvileg természetesen el lehetne fogadni, ha az egész Alkotmánybíróság újraszabályozása kerülne sorra. De itt mindenekelőtt az Alkotmánybíróság hatáskörére kell felhívnom a figyelmet. Azt a megoldást, hogy a most hivatalban lévő alkotmánybírák hivatalban maradhatóságának határidejét megemeljük három évvel, ahhoz hasonlítanám, mint amikor az állampárti parlament, ha jól emlékszem, Kádár János idejében 1956 után meghosszabbította önmaga határidejét. Rögtön vége a demokráciának, ha önmagunk határidejét meghosszabbítgathatjuk, ezért a Független Kisgazdapárt felháborodottan utasítja vissza még a gondolatot is. Meg kell mondjam, nagyon nagyra tartjuk annak az alkotmánybírónak a jogérzékét, aki a HVG-ben két héttel ezelőtt ezt a jogi álláspontot le merte írni. Tehát a Független Kisgazdapárt visszautasítja a meghosszabbítást. Gondoljanak arra, ha ezt megtesszük, akkor holnap feláll Horn Gyula és azt mondja, olyan jól vezeti az országot, hogy még rátesz öt évet saját kormányzásának a ciklusára. No kérem, a Független Kisgazdapárt ebben nem partner, ezt visszautasítja, és ilyen törvényjavaslatot elfogadni, támogatni nem tud.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir