KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Közel három éve, '95. május 19-e és 26-a között üzemi, illetve közalkalmazotti választásokat tartottak a gazdálkodó szervezeteknél és a közalkalmazottakat foglalkoztató intézményeknél. A tanácsok többségének mandátuma ez év májusában lejár. Az Érdekegyeztető Tanácsban helyet foglaló szakszervezetek egységesen kezdeményezték, hogy a soros üzemi-, illetve közalkalmazottitanács-választásokat 1998. november 16-a és 27-e között tartsák meg.
Mi indokolja, hogy ismét központilag határozzuk meg a választások időpontját? A hatályos szabályozás esetén az országgyűlési, illetve az üzemi és közalkalmazotti választások ideje - tekintettel az előkészületekre is - lényegében egybeesne. Mindezek mellett egy nagyon fontos szakmai érvet is a tisztelt Ház figyelmébe szeretnék ajánlani. Régóta szorgalmazzuk ugyanis, hogy nemcsak a munkahelyi, hanem az országos, ágazati és területi szinten is szabályozni indokolt a szakszervezeti reprezentativitás kritériumait. Ehhez pedig az szükséges, hogy az üzemi- és közalkalmazottitanács-választások eredményét országos, ágazati és területi szinten is összesíteni lehessen. A választások idejének javasolt meghatározása éppen ezt teszi lehetővé. A törvényjavaslattal az Érdekegyeztető Tanács egyetért.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat az elmondottaknak megfelelően határozza meg a választások időpontját, illetve felhatalmazást ad a kormány számára, hogy az Érdekegyeztető Tanácsban részt vevő szakszervezeti szövetségekkel egyetértésben, rendeletben határozza meg az üzemi- és közalkalmazottitanács-választások eredményeinek összesítéséhez szükséges szabályokat. Ez a megoldás lényegében megegyezik a közalkalmazottitanács-választások összesítésének 1993 óta alkalmazott módszerével.
Az elmondottakra tekintettel kérem a tisztelt Házat, hogy a munka törvénykönyvének módosításáról szóló törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjék.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir