DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy kérdése megítélése szempontjából egy lényeges pontosítással kezdjem. A mérésügyről szóló '91. évi XLV. törvény 7. § (1) bekezdése szerint a hitelesíttetési kötelezettség a törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben felsorolt kötelező hitelesítésű használati mérőeszközökre vonatkozik, ami a távközlési szolgáltatók hívásgyűjtő és tarifálási rendszerét nem tartalmazza.
(15.20)
Annak ellenére, hogy a törvény erre nem vonatkozik, természetesen a tárca részéről megkülönböztetett figyelmet fordítunk a joghatással járó mérésekre, amelyeket a szolgáltatás és ellenszolgáltatás mértékének megállapítására használnak. Alapvető, hogy ezek hitelesek, megbízhatóak és pontosak legyenek.
Az idén januárban hatályba léptetett, az egyes távközlési előfizetői szerződéseknek a fogyasztók védelmével és a szolgáltatás minőségével összefüggő feltételeiről, illetve a távbeszélő szolgáltatások díjairól szóló két miniszteri rendeletben is igen szigorú követelményeket támasztottunk a díjazás alapját képező mérésekkel szemben.
A Hírközlési Főfelügyelet a távközlési mérőberendezéseket a kapcsolóközpontok típus-, illetve üzembehelyezési engedélyezése során minden alkalommal szigorúan ellenőrzi. A központok hívásadat-előállító képességét független, akkreditált laboratóriumokban, a főfelügyelet szakembereinek jelenlétében bevizsgálják. A Matáv Részvénytársaság szolgáltatási területén csak olyan bevizsgált központok üzemelhetnek, amelyek alkalmasak a díjrendelet szerinti alapadatok előállítására és tárolására.
Az eredeti adatok a jogszabályban rögzített elévülési időig bármikor visszakereshetők, reklamáció esetén a fogyasztók rendelkezésére állnak. A szolgáltató köteles bizonyítani a ténylegesen elvégzett szolgáltatást. Ezen túlmenően a HIF minőségfelügyeleti feladatkörében a központok működését és a szolgáltatások minőségét rendszeresen nagy számú próbahívással teszteli. Az engedélyezettől való eltérés esetén minőségi kötbér fizetésére kötelezi a szolgáltatót.
A Matávnál '98-ban fejeződik be a teljes díjmegállapítói és számlázási rendszert magába foglaló új üzemfelügyeleti rendszer kialakítása. A főfelügyelet kiemelten kezeli ennek átfogó ellenőrzését, és él a távközlési előfizetői szerződésekről szóló kormányrendeletben kapott felhatalmazással. Díjvita esetén a HIF tételesen ellenőrzi és elbírálja a szolgáltatás minőségét, a számlázási rendszer helyességét, és erről hatósági határozatot ad ki az érintetteknek. (Folyamatos zaj.)
Összefoglalva: a képviselő úr interpellációjában említett aggályokra azt mondhatom, hogy a Matáv hívásadatgyűjtő és tarifálási rendszerének jelenlegi ellenőrzése nem ütközik a mérésügyi törvénybe, sőt, a mérőberendezések a megbízhatósági követelményeket teljes mértékben kielégítik.
A mérési módszer állandóan ellenőrzött, a felelősségre vonás, a jogorvoslat lehetősége megoldott. A főfelügyelet a hatályos jogszabályokban előírt ellenőrzési kötelezettségét teljesíti, a jogos számlapanaszok csökkentése érdekében a HIF a Matávtól számon kéri a zárt és hiteles számlázási rendszer kialakítását.
Végül megjegyzem: képviselő úr figyelmét valószínűleg elkerülte, hogy az ön által hivatkozott 142/1993. kormányrendelet, amelyből képviselő úr a legtöbb következtetését levonja, ez év január 1-jétől már nem hatályos, a 232/1997. kormányrendelet ezt hatályon kívül helyezte.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir