DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A MÁV épületeit és vasúti járműveit egyre inkább elborító úgynevezett graffiti - magyarul falfirkáló, esztelen rongálók által művelt folklór - mint bűnözési forma mellett egyre nagyobb mértékben nő a vasúti bűnözés. Bár az esetek száma szerint még tízes szorzóval számolva is elenyésző részét képezi az egyéb hazai bűncselekményeknek, mégis nagy a baj. Azért is, mert a vonatokon kifosztott, kirabolt és bántalmazott emberek nagy része külföldi állampolgár, akik messzire viszik az ország rossz hírét. Nem elringató nyugalom, biztos célba érés, hanem félelem és harc lett a vonatozás. Először nem az alvilág, hanem a hajléktalanok szállták meg a várótermeket és a félretolt vagonokat.
A baj akkor kezdődött, amikor a fővárosi városvezetés látványosan közterületté nyilvánította a pályaudvarokat. A Demszky-féle városvezetés évek óta nem tudja megoldani a hajléktalanok problémáit, elhelyezését, gondolták, ha behajtják szerencsétleneket a Keletibe, a Nyugatiba, a Délibe, a MÁV majdcsak talál valami megoldást - a mai napig nem talált. A tolvajok a pályaudvarokon szinte mindent ellopnak, amit el lehet passzolni a MÉH-nek: elviszik az alumínium csomagtartókat, hamutartókat, asztalokat, és kiszerelik a fűtésrendszer rézkábeleit. A felújított Nyugatiban viszont nemcsak a vagonok kifosztása dívik, hanem elviszik a különböző szecessziós ajtók rézkilincseit, amelyeket alig lehet pótolni.
Ha osztályozni kellene a vonatok és pályaudvarok bűnözőit, a kocsifosztogatók állnak a piramis legalján. Az alvilág zsebesekként ismert bűnözői az utasokra utaznak. A közhiedelemmel ellentétben a vonatokon észlelt lopások és rablások jelentős része nem menet közben, hanem az állomásokon, pályaudvarokon történik. A Nyugatiban és a Keletiben is jól felkészült zsebesbandák dolgoznak a legkülönfélébb módszerekkel. Vannak, akik már a jegypénztárnál figyelik azt, akit érdemes követni a váróteremben vagy a vagonokhoz, egymást váltják, mintha műszakba jönnének. Főleg a bóbiskoló magányos utasokat szemelik ki, öten-hatan körbeállják, eltakarják az áldozatot, az egyik pedig kifosztja. A tolvaj- és rablóbandák főleg a hajnali és késői esti járatokon szeretnek dolgozni. A zsebelések és csomaglopások szempontjából az indulás előtti negyedóra a legveszélyesebb. Elsősorban a külföldi utasokat, egyedülálló nőket és idős embereket fosztják ki. A nemzetközi vonatokon az elkövetők döntő többsége külföldi. Tavaly a Tisza Expresszen egy banda erőszakkal bezárta a kalauzokat egy fülkébe, majd végigment a vonaton, és begyűjtötte az utasok értéktárgyait és készpénzét.
(15.10)
Ugyanez történt a Balkán Expresszen, ahol egy tizenkét tagú banda fosztott ki egy teljes személyvonatot - a legkisebb ellenállásra is villan a kés -, majd a nyílt pályán előre kijelölt helyen meghúzták a vészféket, és kényelmesen leszálltak a vonatról.
Kérdezem államtitkár úrtól: mi kíván tenni a kormány a vasúti bűnözés visszaszorítása érdekében? Tervezi-e - ha igen, mikor - a vasúti rendőrség felállítását. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Várom államtitkár úr válaszát. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir