DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Déltáv által bekapcsolt vonalak száma napjainkban, ahogy ön is említette, valóban igen jelentős, ma már meghaladja a 125 ezret, így a szolgáltató a megye valamennyi területén teljesítette a belterületen felmerült igényeket.
A külterületi lakosok számára - ami egy roppant érzékeny kérdés az egész országban - ez rendkívül jelentős többletköltséggel jár. Ennek ellenére a Déltáv az elmúlt években mintegy 600 külterületi állomást létesített. A társaság koncessziós szerződésében valóban szerepel, hogy a szolgáltató a telefonvonal hozzáférését legfeljebb 30 ezer forint ellenében biztosítja, a szerződés szövege azonban azzal folytatódik - ez talán elkerülte képviselő úr figyelmét -, hogy a mindenkor hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően állapítható meg a beruházási hozzájárulás, illetve a létesítési díj.
A közcélú távbeszélő-szolgáltatás hozzáférési pont létesítésének egyszeri belépési díjáról szóló 19/1997. KHVM rendelet alapján, amennyiben a külterületen a 30 ezer forint belépési díj a szolgáltató közvetlen költségét nem fedezi, a belterület határától számított szakaszra a tényleges költségek 50 százalékát a szolgáltató köteles fizetni.
A helyi koncessziós társaság a külterületen lakók távbeszélő-igényét és a létesítés költségeit minden esetben egyenként vizsgálja meg, és tesz árajánlatot.
(15.30)
Mivel itt többnyire nagy, sőt gyakran igen nagy távolságról van szó, a létesítés költsége általában igen jelentős. Megítélésük szerint egyes esetekben az érintett lakosság számára valóban elviselhetetlen kiadásokat jelentenek, ezért más, illetve olcsóbb megoldásokat is keresni kell. Külföldi - svéd, finn - tapasztalatokra hivatkozva mondhatom, hogy ott az igen ritkán lakott külterületeken a magas költségigény miatt nem építenek ki tíz vagy több száz kilométer hosszú vonalat, hanem százszázalékos lefedettség mellett a vezeték nélküli fejlesztéseket választják.
Az interpellációban feltett konkrét kérdéseire a következőket mondhatom:
A koncessziós szerződésben foglaltak teljesítését a Hírközlési Főfelügyelet minden évben ellenőrzi. Amennyiben a szerződésben foglaltaknak a társaságok nem tesznek eleget, élünk a szankcionálás lehetőségével.
A Déltáv Részvénytársaság a külterületre vonatkozó létesítés költségeit a hatályos jogszabályok szerint állapítja meg, amelynek helyességét a HIF-fel tételesen ellenőriztetjük, különös tekintettel arra, ahol a szolgáltatók feltűnően nagyobb összegű ajánlatot tesznek.
A befizetendő összeg mérséklése érdekében az érintett önkormányzatok élhetnek azzal a lehetőséggel - erre felhívom a képviselő úr figyelmét -, hogy a többek között kifejezetten ilyen célra létrehozott Hírközlési Alapból átvett feladatok előirányzatából - ez sajnos már csak utóda az eredeti Hírközlési Alapnak - meghirdetett pályázat útján támogatást igényelhetnek. Nyilván itt nagy különbségek lehetnek az igénylők szociális helyzete között.
Más megoldásként, ahol a lefedettség megvan, számításba kell venni a mobilszolgáltatást is. Jelenleg Csongrád megyében például 99 százalékos a lefedettség.
Összességét tekintve nem az a helyzet ma már, hogy a mobil telefonnál lényegesen nagyobb és magasabb akár a belépési, akár pedig a tarifális helyzet. A beszélgetés díja, figyelembe véve a lehetséges beszélgetések távolságát, ma már szinte azonosnak tekinthető. Kezdeményezésünkre a szolgáltatók rövidesen speciális kedvezményekkel is (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) segíteni fogják a külterületen élők, különösen a tanyasiak számára a mobil telefon használatát. Erről tegnap még külön a szolgáltatókkal megbeszélést folytattam.
Kérem képviselő urat és az Országgyűlést, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjenek. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir