DR. RAPCSÁK ANDRÁS

Full text search

DR. RAPCSÁK ANDRÁS
DR. RAPCSÁK ANDRÁS (Fidesz): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Ismét telefon. A Dél-Alföldön zömében a Déltáv Rt. nyerte el a telefonhálózat fejlesztésének és üzemeltetésének jogát, koncessziós szerződés keretében. Rövid időn belül valóban nagyszabású fejlesztések valósultak meg, többek között az EIB-től megszerzett forrásokból.
Az utóbbi időben azonban számtalan panasz érkezett hozzám mint polgármesterhez és mint országgyűlési képviselőhöz, a külterületen élő lakosoktól azért, mert a Déltáv Rt. részükre a belterületi részekhez viszonyítva csak sokkal kedvezőtlenebb feltételek mellett hajlandó a telefonkészülékek felszerelésére. Különlegesen nagy problémát jelent ez Hódmezővásárhelyen, amely az ország legnagyobb közigazgatási területével rendelkezik.
A panaszok amiatt hangzanak el, hogy a társaság a külterületi lakosok részére csak 180 ezer forint befizetése ellenében hajlandó hozzáférési pontot biztosítani, míg a belterületi lakosok számára 30 ezer forint ellenében biztosítja ugyanezt.
A koncessziós szerződés rendelkezése szerint a Déltáv vállalta azt, hogy a távbeszélő hálózat fejlesztését még '97-ben a város külterületén is elvégzi, és az ott élő lakosok telefonhoz jutását a belterületi lakosokkal azonos feltételek szerint biztosítja. A szerződés a "lakosság" kifejezést használva, a kül- és belterületeken élőkre együttesen egyenlő feltételek biztosítását kívánta érvényre juttatni, és az egyenlő elbánás elvét a társaság vezérigazgatója a '97-ben tartott közgyűlési közmeghallgatáson kérésemre megerősítette. Ezt követően jogszabályváltozásra hivatkozással változtatta meg véleményét a részvénytársaság, s írta elő a már említett 180 ezer forint befizetését.
Miniszter Úr! Kérdéseim a következők:
Jogszerűen járt-e el a Déltáv Rt. a telefonhoz jutás ellenértékeként meghatározott magasabb összeg előírásával?
Második kérdésem: ha ez így van, milyen segítséget tud nyújtani a minisztérium vagy a kormányzat, hogy azok a lakosok vagy önkormányzatok, akik ezáltal önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerültek, kompenzációt kapjanak?
Harmadik: milyen intézkedést tud tenni, tisztelt miniszter úr, a koncessziós szerződésben foglaltak érvényesítésére?
Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir