DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Az improvizáció szép dolog, de ezt kiváltképp a jazz-zenében élvezhetjük és nem a parlament üléstermében, ahol a Házszabály előírja, hogy az interpelláció szövegének meg kell felelnie az írásban beadottal. Amit ön most itt produkált, kedves képviselőtársam, annak még köszönő viszonya sincs azzal, amit február 3-án volt szíves a minisztériumnak megírni. Ezért én ragaszkodom a Házszabály előírásaihoz, és arra fogok válaszolni, amit ön írásban kérdezett. Azokat a rémtörténeteket pedig, amiket most elmesélt, próbálja meg majd valahogy a jogszabállyal egyeztetni, ugyanis az a részarány-földtulajdoni törvény, amit voltak szívesek 1993-ban meghozni, előírja, hogy abban az esetben, ha az FM-hivatalok veszik át a feladatot, nincs egyezkedés, nincs semmi játéktér, sorsolás van, kedves jó képviselőtársam, mint ahogy azt ön mint törvényhozó remélem, hogy tudja és elmondja azoknak, akiket ez illet. Ez a legrosszabb azok számára, akik a földjüket kérik.
De visszatérve az interpellációs kérdésére: mi van a polgári jogi közös tulajdonnal? Egyébként ez is ennek a csodálatos törvénynek a folyamodványa. Annak idején már jeleztük, ha összekényszerítjük az embereket egy táblába, akkor onnantól kezdve már nincs az, ami korábban volt a részaránytulajdonnál - ami szövetkezeti volt -, hogy ha valaki ki akar lépni, akkor egy közös megállapodás szerint eldöntik, honnan viheti ki a földjét. Ez a jog megvolt az átkos kommunizmusban, szocializmusban, barátaim, amikor is 1987-től ki lehetett vinni a földet de 1993 óta nem lehet kivinni, csak abban az esetben, ha valamennyi tag, valamennyi földtulajdonos megegyezik ebben. Ha 45-en vagy 50-en vannak, és csak egyvalaki mondja azt, hogy nem egyezik bele, hogy Kovács Pista eladja a földjét vagy kimérhesse, akkor nem fogja kiméretni addig, amíg a túlzottan le nem terhelt és szabad idejét csak az uzsonnázással eltöltő bíróság erre módot nem talál. Az pedig, mint tudjuk, a jelenlegi álmoskönyvi szabályok szerint három és öt év közötti időtartamra tételezhető.
Volt itt egy úr, akit a mezőgazdasági bizottság elnökeként tiszteltünk - illetve még van is, hála a jó Istennek -, ő két évvel ezelőtt egy ilyen jellegű módosítást nyújtott be a tisztelt Háznak, nevezetesen bátortalan kísérletet tett arra, hogy feloldja azt a helyzetet, amivel önök voltak szívesek bebetonozni és ellehetetleníteni a paraszti társadalmat. Azt mondta, lám, lám, barátaim, csináljunk úgynevezett földhasznosító közösségeket, ahol maguk a tulajdonosok állapítják meg, ki milyen szempontrendszer alapján viheti ki a földet anélkül, hogy ahhoz valamennyi tulajdonostárs beleegyezése szükségeltetne. Hatalmas fölzúdulás volt: hogy gondolja azt a posztkommunista mezőgazdasági bizottsági elnök (Derültség a kormánypárti oldalon.), hogy itt különböző új jogintézményeket talál ki, és a tisztelt földtulajdonosok csak úgy dönthessenek, hogy hol kérik ki a földjüket abból, amit most kaptak meg. Ennek hatására további kísérletbe az illető úr nyilvánvalóan nem fogott, így maradt az az út, hogy a következő parlament remélhetőleg feloldja ezt az áldatlan állapotot, és lehetőséget biztosít arra, hogy a kényszerből összeköltöztetett és földjeikkel gyakorlatilag semmi értelmes munkát, semmi értelmes termelést nem végezhető parasztokat végre fölszabadítja a földhöz kötött jobbágyságból, amit voltak szívesek 1993-ban megalkotni.
Köszönöm szépen. (Hosszan tartó, lelkes taps a kormánypárti oldalon és a Fidesz soraiban. - Zaj.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir