BARKÓCZY GELLÉRT

Full text search

BARKÓCZY GELLÉRT
BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Teljes bizonytalanság és csőd a cukorrépa-termesztők között - ez a címe a beszédemnek. Napirend utáni felszólalásomat az váltotta ki, hogy a Somogy megyei, de az egész ország cukorrépa-termesztőit sújtó, a gazdaságok érdekeit elhanyagoló cukorgyár új tulajdonosai az egész ország gazdaságát sértő üzleti tevékenységet folytatnak. Az osztrák Agrana exporthoz tartozó Kaposcukor Rt. ügyvezetője a cukorrépa-termelő gazdákkal, a dombóvári Alkotmány szövetkezettel és a cukorrépa-termelő kaposvári körzeti szövetséggel a folyamatos tiltakozások ellenére gazdaságosan nem teljesíthető feltételekkel köt szerződést, a termelőtől csak a csekély mennyiséget hajlandó átvenni, és azt is értéken aluli áron. Biankó szerződéseket kíván kötni, és a szerződéskötéskor még a minimális ár mértékét sem hajlandó meghatározni.
Köztudomású, hogy a termelői költségek tovább emelkednek. A gyárakban 150 ezer tonna súlyú felhalmozott cukorkészlet van, megoldhatatlan problémát jelent az értékesítés, és ez az állapot a termelők gazdasági csődjét eredményezi. Tudomásom van arról, hogy az ez év január 9-én Budapesten meghirdetett terméktanácsi fórumra az új gyártulajdonosok nem jöttek el, így a fórum tárgyalóképtelen lett, mert nélkülük semmiféle kompromisszum nem jöhet létre. Ez egyébként jellemző a külföldi tulajdonosokra, akik már 1997-ben a tárgyalásokat szándékosan elodázták, alapvető kérdésekben érdemi tárgyalásokra sem voltak hajlandók. Az úgynevezett privatizáció során a kormányzat nem rögzítette a termelők érdekeit szolgáló feltételeket, eltűrte, hogy az új tulajdonosok csak saját gazdasági érdekeikre legyenek tekintettel.
A Független Kisgazdapárt elítéli ezt a magatartást és hibásnak tartja; ezzel kapcsolatos álláspontunknak a tisztelt Házban többször is hangot adtunk. Ezért elengedhetetlennek tartjuk, hogy a kormány - pozíciójánál fogva - szólítsa fel az új tulajdonosokat, hogy a szerződéskötések során a termelők méltányos gazdasági érdekeit is vegyék figyelembe. Álláspontunk szerint jogállamiságunk következményeként a jogalkotás keretében a cukorrépa termelését és értékesítését, annak módozatait és feltételeit jogszabályban kell rendezni.
(19.50)
Jogszabály hiányában a gyárakra lebontott cukormennyiség, a cukorpiac egészét rendezetlen viszonyok jellemzik. Jogszabály hiányában a termelők az új tulajdonosok elképzeléseinek vannak kiszolgáltatva. Minden érintett és illetékes kormányzati szakértő tudja, hogy az érvényben lévő jogszabály, a megállapítható cukorrépa-irányár valósággal semmit nem kötelez, szinte korlátlan az attól eltérő lehetőség. Az ebből származó kár és veszteség a répatermesztők egyébként is súlyos kárait növeli.
Tisztelt Ház! Úgy tűnik, a nagyfokú átszervezésnek vagyunk szenvedő alanyai. Kikkel egyeztek meg, hogy bezárják a gyáraikat? Kikkel egyeztek meg a cukorimport fokozásában? Sor kerülhet ugyanis arra, hogy a nagy múltú, európai hírű magyar cukorgyárakat bezárják. Mi történik az elbocsátott cukoripari szakemberekkel? Mi lesz a sorsuk azoknak a termelőknek, akik élethivatás-szerűen évtizedek óta cukorrépát termeltek?
Mint dunántúli képviselő a választóimtól kapott adatokkal alátámasztott tájékoztatásaimból látom a napokban megkezdődő szerződések során felszínre került problémákat. A dél-dunántúli termelők a Cukorrépa-termelők Országos Szövetségének segítségével ugyan igyekeznek számukra is elfogadható árakat kialkudni, és tiltakoznak az ellen, hogy a Kapos Cukor Rt. felvásárlói ár konkrét megjelölése nélkül biankó szerződések megkötésére akarja őket rábírni.
Úgy gondolom, megoldást hozhatna, ha a szerződéseket az Európai Unióban szokásos gyakorlat szerint kötnék meg és a cukorrépát levennék az exportengedélyhez kötött termények listájáról. A gazdaságok, magántermelők szabadon adhatnák el külföldön is terményeiket. Nemcsak Somogy megyében, de a Fejér és Tolna megyei cukorrépatermesztők egy részének is új felvevőpiacot kell keresni. Mivel a cukoripar (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) átalakítása során a Magyar Cukor Részvénytársasághoz tartozó ercsi gyárban tavaly decemberben a termelés már megszűnt, az ácsi, illetve a kaposvári cukorgyárral próbálnak szerződést kötni. A cukorrépatermelés és a cukorgyártás területén a vázolt bizonytalanságokat fel kell számolni, és meg kell teremteni a cukorrépa-termesztők lét- és gazdasági biztonságát. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Dögei Imre tapsol.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir