DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Már az elmúlt héten érdeklődéssel vártam képviselő úr ezen hozzászólását, bár akkor a képviselő úr cserben hagyott, de most szívesen elmondom a válaszomat az akkor felkészülésem alapján, egyetértve néhány gondolatával, főleg azzal, amit a munkahelyteremtés keretében mondott. Bár azzal vitatkoznék, hogy mennyiben, milyen mértékig és mélységig kell az államnak ebbe a kérdéskörbe beavatkozni vagy van lehetősége beavatkozni, mert ha teljes körűnek gondolnánk, azt gondolom, képviselő úr egyetért azzal, hogy akkor egészen más formációt kellene építenünk a piacgazdaság helyett.
De mit tehetünk ebben a helyzetben? Tiszabő az 1998. január 1-jével létrejött Törökszentmiklós és térsége kistérséghez tartozik - tehát ez év január 1-jétől -, társadalmi-gazdasági szempontból elmaradott, tartós munkanélküliséggel sújtott, ahogy képviselő úr is mondta, a mezőgazdasági vidékfejlesztés kategóriájába tartozik. A település alanyi jogon is kedvezményezett, társadalmi-gazdasági szempontból elmaradott, mivel tartós munkanélküliséggel sújtott.
Ez egyébként egy újonnan alakult kistérség. Korábban mint a Törökszentmiklósi Települési Szövetség rendelkezett ilyen programmal, ami a térség fejlesztéséhez szükséges, de az új területi elhatárolások miatt szükséges egy új program kidolgozása. A megyei területfejlesztési koncepcióból több elem is vonatkozhat a településre, többek között az elmaradott térségek felzárkóztatási programja, amely a koncepció végleges elfogadása után kerül kidolgozásra, kül- és belterületi infrastruktúra-fejlesztés, közlekedési viszonyok javítása.
A település több témában pályázott már, így öt éven keresztül részt vett a szociális földprogramban, a családsegítő hálózat felújításában, a gyermekvédelmi szolgáltatásban. 1996-ban 900 ezer forint támogatást kapott. A Közmunkatanácstól is több településsel együtt kapott támogatást közmunkások foglalkoztatására. 1998-ban tervezik - az infrastruktúra keretében - szennyvízhálózat építését, melynek forrása egyrészt a megyei területfejlesztési tanácstól, másrészt pedig önkormányzat által pályázat útján elnyerhető.
Azt hiszem, hogy azzal, ha az éppen ma általunk tárgyalt országos területfejlesztési koncepciót jóvá fogjuk tudni hagyni - és ezt követően kerülhet sor a konkrét középtávú programok kidolgozására, megvannak azok a keretek és garanciális szabályok, amelyek lehetővé teszik azt, hogy munkahelyek hosszú távon megmaradjanak, és talán fogalmazhatnánk úgy, képviselő úr, hogy újak is létesülhetnek -, akkor azt gondolom, hogy Tiszabő ebben az új konstrukcióban, hogy egy új kistérség részévé vált, már az elkövetkező időkben nem fog azokkal a gondokkal küzdeni, amiket ma képviselő úr rendkívül hatásosan előadott számunkra. Köszönöm szépen. (Dr. Lamperth Mónika tapsol.)
(21.20)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir