KAPRONCZI MIHÁLY

Full text search

KAPRONCZI MIHÁLY
KAPRONCZI MIHÁLY (független): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ma este egy súlyos választási visszaélés megakadályozásának ügyében szólok. A közelgő választások tisztasága Magyarországnak nemcsak belpolitikai, hanem külpolitikai érdeke is. Ebből fakadóan alapvető kötelessége a jelenlegi kormánynak, hogy a választásra vonatkozó törvényeket maximálisan betartassa és betartsa.
Az igazságügyi szerveknek, a rendőrségnek fokozott figyelmet kell fordítaniuk a választási csalásokra, illetve kísérletekre. Az 5/1998. (II. 6.) BM-rendelet az 1997. évi C. törvény alapján rögzíti a választásokkal kapcsolatos határidőket és határnapokat. E rendelet 1. §-ának (2) bekezdése biztosítja az ajánlószelvények, közismert nevükön a kopogtatócédulák kiosztásának dátumait. A rendelet nem tartalmaz kötelezettséget arra, hogy mikor és hol osztják a kopogtatócédulákat, ami véleményem szerint - és a Magyar Igazság és Élet Pártjának véleménye szerint is - visszaélési lehetőségre ad alkalmat. Ez azért lehetséges, mert csak az önkormányzatok illetékesei, általában a jegyzők tudják, hogy egy adott napon hol vannak már kopogtatócédulák, vagy pedig kisebb települések esetében melyik napon osztják ki.
A Magyar Igazság és Élet Pártjához több olyan információ jutott el, miszerint egyes településeken olyan előkészületek folynak, hogy a kiküldés irányítói a kézbesítőkkel kedvenc pártjuk részére - amelyek általában nem ellenzéki pártok - mindjárt vissza is akarják hozatni a kitöltött vagy kitöltetlen, de aláírt kopogtatócédulát. Még olyat is hallottunk, hogy úgy igazítják el a kézbesítőket, hogy azt kell mondaniuk: ha visszaadja, nem kell vele tovább vesződni, utána már minden cédulagyűjtőt nyugodtan elküldhet.
A fenti jelenség megelőzése céljából, valamint abból a tényből kiindulva, hogy 1990 óta Magyarországon törvény tiltja a munkahelyeken való pártpolitikai tevékenységet, kérem, hogy a tisztelt belügyminiszter úr utasítással előzze meg ezt a súlyos visszaélési lehetőséget. Az utasításban véleményünk szerint meg kell tiltani azt, hogy a jegyzők, illetve a kézbesítők a kopogtatócédula ily módon való gyűjtésében munkaidőben részt vegyenek, ezenkívül kötelezni kell az önkormányzatokat arra, hogy a hirdetőtáblájukon függesszék ki azt, hogy egy adott helységben melyik napon történik a kopogtatócédulák kézbesítése, vagy ha az nem egy napon történik, a helység melyik részén fogják osztani, dátum szerint. Az utasítás rendelkezzen arról is, hogy a hirdetések előző nap délelőtt 10 órától a választópolgárok részére megtekinthetők legyenek.
Abban az esetben, ha bárki megsérti az előírásokat vagy törvényeket, a belügyminiszter utasítása tegye kötelezővé az illető azonnali felfüggesztését, és bűncselekmény gyanúja esetén az igazságügyi szervek egyidejű értesítését. Ezt az utasítást mindenképpen, de legkésőbb március 3-áig hatályba kell léptetni.
A Magyar Igazság és Élet Pártja tagjai és szimpatizánsai elhatározták, hogy minden törvénysértési kísérletet, ami a tudomásukra jut, azonnal írásban a felettes választási bizottság, illetve az igazságügyi szervek tudomására hoznak. Tekintettel arra, hogy a választások tisztasága, a törvények betartása minden állampolgár számára rendkívül fontos, a Magyar Igazság és Élet Pártja javasolja, hogy minden párt, de különösen az ellenzéki pártok fordítsanak fokozott figyelmet e visszaélési lehetőség megakadályozására.
Belügyminiszter úr gyors intézkedésében bízva köszönöm figyelmüket. (Dögei Imre tapsol.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir