DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Miért szüntetett meg a minisztérium egy jól működő intézetet, az Országos Háziorvosi Intézetet, és miért kellett ilyen gyorsasággal megszüntetni, hogy a háziorvosi intézet működését veszélyeztetik, és ezáltal természetesen az eredményeit is? Megszűnt a tervezési, kutatási egység, számos tanfolyam, továbbképzés leállt. A jól bevált programok tárgyi és személyi feltételei már nincsenek meg, az emberek jórészt elmentek a november óta tartó bizonytalanság miatt. Több ezer háziorvos hatéves eredményes munkáját zilálja szét a leköszönő kormány az utolsó kapkodásaival - ugyanezt tette az ÁNTSZ a tisztiorvosok esetében is. Rögtön mondhatja államtitkár úr: de újat hoztunk létre helyette - láttuk az alapító okiratát.
Ez már a sokadik olyan döntés a minisztériumában, amely úgy tűnik, azt tükrözi, hogy az önök tárcájánál a bölcsek köve is megtalálható, mert nemhogy nem kérik ki a szakma véleményét, hanem a szakma tiltakozása ellenére olyan döntéseket hoznak sorozatban, amelyek ellen több szakma is tiltakozik.
Kikérték önök az egyetemek véleményét? Mert ez az alapító okirat, amit a Magyar Közlönyben közzétettek, egyetemi hatásköröket delegál egy új intézetnek, és ezt jogszabály alapján nem tehetik meg, ez sérti a felsőoktatási törvényt, sérti az egyetemek autonómiáját. Miért nem kérték ki a háziorvosok véleményét, a háziorvosok szakmai kollégiumának véleményét akár a régi, akár az új intézmény vonatkozásában? Kéretlenül, de megjelent a szakma önöknél, és kérték azt, hogy legalább az új személyi javaslatoknál véleményezést tehessenek, önök azonban a kérésüket válasz nélkül hagyták.
Tisztelt Államtitkár Úr! Önök arcul csapták a háziorvosi szolgálatot, azt a szakmát hagyták cserben, amely az önök, illetőleg a minisztérium összevissza intézkedéseivel szemben még lábon tartja a magyar egészségügyet.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir