AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt azzal szeretném kezdeni, gondolom, ön is tudja, hogy a gazdaság helyzetét és az életszínvonalat sajnos nem lehet egymástól elválasztani; többen megpróbálták már a magyar történelemben, a Kádár-korszaktól kezdve, és ennek a mai napig fizetjük az árát.
Ebből következően az, hogy az életszínvonal területén mit vagyunk képesek felvállalni, és ezen belül - ami egy nagyon fontos kérdés - a nyugdíjak tekintetében mit lehetséges tenni, ez nagymértékben azon múlik, hogy a magyar gazdaság mit képes produkálni.
Az ön első kérdésére a válasz mindebből következik: azért volt lehetőség a nyugdíjak komolyabb emelésére ebben az évben - és azt gondolom, itt tényleg a normális január 1-jei nyugdíjemelés az, ami igazán fontos -, mert a gazdaság javuló teljesítményei erre most már lehetőséget adtak. És talán van itt még egy összefüggésrendszer, amire fontos rámutatni: zajlik egyfajta udvarias vita, persze a társadalmon belül, hogy melyik réteg volt a legnagyobb vesztese a rendszerváltást követő gazdasági visszaesésnek. Nagyon nehéz itt igazságot tenni, és valószínűleg igazán nem is lehet, de azért arra felhívnám a figyelmet, hogy a nyugdíjasok esetében különleges körülmény, hogy ők nem igazán tudják már a változásokat kivédeni. A munkaképes korú lakosság esetében mindig megvan annak az esélye, hogy többletmunkát vagy egyáltalán munkát vállal, vállalkozik, valamit megpróbál tenni.
Ilyen értelemben a nyugdíjasok sokkal inkább kiszolgáltatottak, és sokkal nehezebb helyzetben vannak, tehát ez a fajta preferencia, ami ebben az évben érvényesült, azt gondolom, társadalmilag elfogadható.
Ami a 65 éven felüliek utazási kedvezményét illeti konkrétan: szeretném elmondani itt is - erről majd külön egy kérdés is lesz -: téves az a beállítás, hogy ez a '98-as költségvetésre nézve többletkiadást jelentene. Egyébként kétségkívül - szintén éppen a Ház előtt fekvő adómódosító csomag részeként - javasoltuk az árkiegészítési kulcsoknak az emelését, de ez technikai jellegű változtatás abban az értelemben, hogy a költségvetésre nézve nincs hatása.
Gondolom, ön is belegondol abba, hogy ha bizonyos korosztályok nem vásárolnak jegyet, nem vásárolnak bérleteket, akkor ezzel csökken a közlekedési társaságoknak az árbevétele.
Ha a régi kulccsal kellene megszorozni a támogatás kiszámítását, akkor egy kisebb összeg jönne ki, mint amivel a költségvetésben számoltunk. Nyilván nem volt cél az, hogy a költségvetés ezen "keressen", tehát ezért történik meg a kulcsok emelése. Közvetlen költségvetési hatása ennek nincsen; az egy más kérdés, hogy ez valóban jelent bizonyos többlethatékonysági kényszert vagy nyomást ezeknek a vállalatoknak a gazdálkodására, azon az oldalon, hogy bizonyos bevételig nem jelentkezik. De ez még bőven a vállalható körbe tartozik, nem beszélve arról, mondjuk, az államvasutak esetében ezen valószínűleg hosszan el lehetne vitatkozni, hogy jelent-e valóságos többletköltséget az, ha ugyanaz a rendszer kicsivel több utassal működik - nyilván nem ez a helyzet.
Arra is szeretném felhívni a figyelmet, a Malév esetében az eredeti bejelentés is arról szólt, hogy bizonyos időszakokban történik csak ez a kedvezmény; ez valósult meg, ennek a feltételrendszere pontosodott.
Tehát összefoglalásképpen ismét szeretném aláhúzni: itt nem valamiféle politikai megfontolásról, hanem arról van szó, hogy az ország gazdasági helyzete most már lehetővé tette, hogy a szociális problémák megoldásában lépjünk egyet előre; az volt a parlament döntése, hogy a nyugdíjasok esetében valósul meg a legnagyobb előrelépés, a január 1-jei nyugdíjrendezés formájában.
Köszönöm a figyelmüket. Kérem, válaszomat fogadja el! (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir