DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Az információi odáig pontosak, hogy a siófoki Kőolajvezeték-építő Vállalat Rt. 1993. május 31-ével alakult át részvénytársasággá 900 millió forintos jegyzett tőkével. Ekkor a teljes részvénycsomag állami tulajdonba került. Ezt követően az ÁVÜ két alkalommal hirdette meg nyilvános pályázaton a részvénytársaságot, amelyek eredménytelenül zárultak.
1995 októberében került sor a harmadik meghirdetésre. Ez alkalommal az ÁPV Rt. írta ki. Ebben a társaság 85 százalékos részvénycsomagját hirdette meg eladásra, 15 százalékot dolgozók részére tartott fönn. A pályázatra nem egy, hanem két pályázó jelentkezett; a pályázatok közül az egyik érvénytelen volt, hiszen a pályázati felhívásban megjelölt készpénzrész oly alacsony volt, hogy ez érvénytelenséget eredményezett. A másik pályázó ajánlata ugyan érvényes volt, de ez a 27 százalékos árfolyamon tett vételi szándék így rendkívül alacsonynak volt tekinthető.
A pályázat eredményessége érdekében az ÁPV Rt. igazgatósága 1996. április 3-án döntött. Döntése során azt értékelte, hogy részben a hazai gázvezeték építése terén fellendülés volt várható, ami javította volna a cég likviditási helyzetét, másrészt a társaság jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezett, melynek részbeni értékesítése tovább javította volna a pozícióit. Mindezeket alapul véve az igazgatóság a pályázatot végül is eredménytelennek nyilvánította, és annak a véleményének adott hangot, hogy egy eredményes reorganizáció után később kedvezőbb árfolyamon lehet ezt a céget értékesíteni.
A korábban 27 százalékos ajánlatott tett cég a pályázat lezárását követően is többször jelezte, hogy ajánlatát fenntartja, sőt, a Mollal, illetve a Dunaferr-rel konzorcium létrehozását helyezte kilátásba, és kezdeményezte a zártkörű pályázaton történő meghirdetést.
Eközben azonban 1997 májusában, amikor a Rába privatizációja került napirendre, részvénycserét hajtott végre az ÁPV Rt. MFB-vel a Rába Részvénytársaság közel 50 százalékos részvénycsomagjának megszerzése érdekében. Az ÁPV Rt. azonos értékű részvénycsomagot állított össze ennek érdekében, amelynek része volt az említett cég, a siófoki Kőolajvezeték-építő Vállalat részvénycsomagja is. A csereérték megalapozottságát a Coopers Lybrand vagyonértékelő cég végezte el, és a szerződések aláírása után, tavaly június 20-án került az MFB tulajdonába a társaság.
Az interpelláció kapcsán megkerestem az MFB vezérigazgatóját, és tájékoztatást kértem annak érdekében, hogy önnek pontos választ tudjak adni. A tájékoztatás szerint a bankcsoport üzleti szabályzata nem a privatizációs törvény hatálya alá tartozik, saját üzleti és versenyeztetési szabályzata van. Az információ szerint az értékesítésre zártkörű pályázatot írt ki a bank, melynek értékelési szakasza még nem zárult le.
A kérdésre, ami úgy szól, hogy sikeresnek tartom-e a siófoki Kőolajvezeték-építő Vállalat privatizációját, azt tudom válaszolni, hogy a privatizáció még nem történt meg, sőt, a bank általi értékesítés sem történt meg, ilyenképpen nem tudok önnek információt adni a pályázókra vonatkozóan. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Az MFB-től kapott információ - egy mondatban még - annyit tartalmaz, hogy nem a tőkeerő az elsődleges szempont a pályázóknál, hanem a fizetőképesség.
Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir