DR. SZIGETI GYÖRGY

Full text search

DR. SZIGETI GYÖRGY
DR. SZIGETI GYÖRGY (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Én a nagy pénzek után csak néhány forintról érdeklődnék, és kíváncsi vagyok az ön személyes véleményére. Ezt teszem azért, mert az ön véleménye befolyásolja a közvélemény nagy részét, főként a kormányhivatalokat.
Naponta olvassa vagy csak átfut pillantása a feliraton, hogy a dohányzás ártalmas az egészségre, a dohányzás halálos betegséget okoz. Ez nem vita, ez tény, ez igazság, amit a dohánygyártók és -forgalmazók is elismernek, és ilyen értelemben feliratozzák a dobozokat. Az is igaz, hogy befizetnek a költségvetésbe - '96-os adat szerint - mintegy 60 milliárd forintot, és munkahelyeket is teremtenek. De az is igaz, hogy a társadalomnak ez többe kerül, és mintegy 30 milliárdos deficit van a társadalom hátrányára. Az Európai Unióban tért hódít a termékfelelősség gondolata, az a gondolat, hogy aki olyan terméket állít elő, amely kárt okoz, annál a terméknél számítsák fel a kár enyhítésére szolgáló összeget is.
A magyar kormánynak van Egészségvédelmi Alapja, de abban nincs egy fillér se. Most folyik a nemdohányzók védelméről és a dohányzással kapcsolatos egészségkárosodás megelőzéséről szóló törvény vitája. Sajnálatunkra az általános vita után nehezen indul a bizottságokban a módosító indítványok tárgyalása és a részletes vita. Itt lehetőség kínálkozik arra, hogy mintegy 200 forintos cigarettaárnál 3 forintot hozzátéve egy jelentős összeg képződjön, forrás arra, hogy ez az alap megteljen és megelőzést lehessen folytatni. A dohányosok azt hangsúlyozzák - s én többükkel egyetértek -, hogy szívesen fizetnek 3 forinttal többet, de az biztosan az egészség megóvását szolgálja.
Köszönöm, és várom válaszát.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir