DR. FARKAS GABRIELLA

Full text search

DR. FARKAS GABRIELLA
DR. FARKAS GABRIELLA (MDNP): Köszönöm, elnöknő. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A kormány jogalkotási munkájának egy sajátos gyöngyszeméről szeretnék én is beszélni.
Heves megye déli részén, a Tisza-tó mentén fekszik két szomszédos település, Poroszló és Újlőrincfalva. A két község 1991 óta a hatósági feladatokat körjegyzőségben végzi. Az elmúlt év őszén született két kormányrendelet, amelyek megállapították a gyámügyi igazgatás és a kiemelt építésügyi igazgatás területén az illetékességi területeket.
Az újlőrincfalviak meglepetve tapasztalták, hogy január 1-je óta az anyaközségtől elválasztva Gyöngyös város illetékességi területéhez tartoznak - 80 kilométerre Újlőrincfalvától -, míg Poroszló maradt Füzesabony illetékességi területén, Füzesabonytól 20 kilométerre.
A dolog három problémát vet fel. Én a legfontosabbnak azt érzem, hogy az állampolgárnak a hatóság előtti megjelenés érdekében 160 kilométert kell utaznia. De van más probléma is. Igazgatási szempontból valószínűleg nagyon helytelen, hogy azonos körjegyzőséghez tartozó községek különböző hatósági feladatokat különböző eljáró hatóságoknál intéznek. A harmadik probléma pedig az, hogy a Tisza-tó mentén lévő települések különböző kistérségi fejlesztési programokban vesznek részt, és lehetetlen dolog, hogy különböző hatóságoknál kelljen az ilyenfajta ügyeket is ellátni.
Azt szeretném megkérdezni miniszter úrtól, nem lenne-e lehetséges, hogy helyismeretet igénylő jogszabály alkotásánál a jogalkotó rápillantson a térképre is. Miért sújtják ezzel is a kistelepülések önkormányzatait?
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir