DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Én önt egy meditatív típusú embernek ismerem, aki szokott ülni és hosszan gondolkodni dolgokon. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.) Szeretném kérni önt, hogy ha kérdést tesz fel, akkor úgy tegye fel azt a kérdést, hogy azt érteni lehessen! És amit megfogalmaz, annak legyen valamilyen logikája, mert amit ön itt nekem felolvasott, hogy gazdasági kapcsolatok beindulásával és fellendülésével megindult a mezőgazdaság fejlődése - ezzel egyetértek. Kis hazánk már jelentősebb piac lett például Németország számára, mint az Egyesült Államoknak - örülök neki. Sokan vásárolnak drága gépeket és szerszámokat: örülnék neki, ha ez tényleg így lenne - de nem így van! Sok gazdának már a szövetkezetesítéssel is tele a hócipője - írja ön -, utána számon kéri, hogy miért nem csinálunk Hangya-szövetkezeteket.
Utána kitér természetesen a földvásárlásra - mert még olyan felszólalás nem volt az ön részéről, hogy ne foglalkozzon a földbirtokkal -, hogy a külföldi hatezer hektáros szántóból, erdőből, épületekből álló gazdaságot vásárolt. Nem tudom, hogy hol?! Magyarországon 300 hektár a birtok felső határa. Tessék megmondani, hogy hol vásároltak itt hatezer hektáros birtokot, és kicsodák, mert ez a kormányzat egyetlen külföldinek a nevére nem engedett földet írni!
Folytathatnám azzal, hogy milyen jó perspektíváink vannak az Európai Unióban: egyetértek vele.
Utána azt mondja, hogy kiszolgáltatott a parasztember, mert az ügyeivel nincs hova fordulnia: én azt hiszem, hogy számos érdekképviseleti szerv örömmel áll rendelkezésre, hogyha tanácsot adhat.
Utána tér rá a Hangya-szövetkezetekre. Itt a kérdésre hadd mondjam azt, hogy a Földművelésügyi Minisztériumnak nem feladata, hogy szövetkezeteket hozzon létre. Ez egy állampárti gondolat, mert ott volt kötelező szövetkezetet csinálni; itt önkéntes a szövetkezés. A támogatási rendszerünkben rendelkezésre áll pénz az új szövetkezetek támogatására. Sajnálatos módon nem vették igénybe, ebből a pénzből maradt a Földművelésügyi Minisztérium kasszájában. Úgy látszik, hogy csak akkor szimpatikus a szövetkezés, amikor ott valamilyen profitra számítanak, de amikor együtt kell dolgozni és meg kell érteni egymást, akkor általában nem ilyen nagy az affinitás a szövetkezetek irányában.
Kíván-e a kormány Hangya-szellemű értékesítő szövetkezeteket támogatni? Igen, támogatjuk őket. Az elmúlt évben is megmaradt pénz (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), mert úgy látszik, kevés a hajlam. (Az elnök kikapcsolja a mikrofont.)
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir