RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (független): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Ha kicsit elgondolkodom a kérdésemen és a tegnapi parlamenti nyitányon - a miniszterelnök úr beszámolóját hallgatva -, akkor talán már nem is aktuális a kérdésem, mert minden nagyon szép, minden nagyon jó, emelkedik az életszínvonal, csökkent a munkanélküliség, és hadd ne soroljam tovább azokat az érveket, amelyeket miniszterelnök úr tegnap bejelentett.
Sajnos, ahol élek, szűkebb hazámban, Zemplénben ez teljes mértékben nem igaz. Egyre több fiatal keres meg kétségbeesve fogadóórámon, hogy nem tudja kifizetni a tandíját, és kéri segítségemet, tanácsaimat s nem utolsósorban információt továbbtanulásával, valamint munkahelyszerzésével kapcsolatosan. Nagyszerű választási ígéretek hangzottak el 1994-ben a megyében, hogy több munkahelyet teremt a kormány, s valamelyest oldódik a 20-30 százalékos, esetenként pedig a 40-50 százalékos munkanélküliség, és a térség is elindulhat a fejlődés útján.
Nos, államtitkár asszony, az ígéret ígéret maradt, a programból vajmi kevés valósult meg, jóformán semmi. Van egy mondás, államtitkár asszony: minden ígéret megszépít; vélhetően a be nem váltott ígéret meg megsemmisít. Remélem, a választópolgár is rájön négy, illetve nyolc év után - az ottani választópolgár -, hogy a választás csak ígérgetés és semmi más. A térségben a felnövekvő nemzedék 50 százaléka alultáplált, iskoláit anyagi és egyéb okok miatt nem tudja folytatni.
Az elmúlt évekhez viszonyítva a lakosság a falvakban a felére csökkent. Az önkormányzatok nehéz anyagi helyzetben vannak, munkahelyek szűnnek meg, az intézményeiket nehéz körülmények között tartják fenn. Egyre több fiatal és középkorú hagyja el a térséget, és közeledik a nagyvárosok felé. Mi lesz a falvak sorsa? Milyen jövőt jósol a választások előtt néhány hónappal az itt élő embereknek? És ha mást nem, ígérjen ön is valamit ezen térség lakóinak, hátha nagyobb hatalmat kapnak!
Az itt élő emberek nagyon nehéz sorsban élnek: Hegyalján szőlő- és borproblémák, a Bodrogközben munkanélküliség, elvándorlás, népességcsökkenés, közlekedési nehézségek, mezőgazdasági vállalkozók hiánya és a meglévők nehézségei is.
Kérdezem ezért, államtitkár asszony, hogy miért kezeli mostohán Zemplén térségét jelenleg is a kormány, hiszen még a Szerencs-Sátoraljaújhely vasútállomás közötti villamosított vasúti pálya megépítését sem teljesítették, pedig ez a kormányprogramban, a kormány jóváhagyott integrált szerkezetátalakítási programban volt benne. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Nem elég csak a táj szépségéről beszélni, néha cselekedni is kellene az ígéretek helyett! Köszönöm szépen, és várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
(15.50)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir