POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt parlamenti Képviselők! Kedves Hölgyeim és Uraim! Ötven esztendővel ezelőtt, 1948-ban, a magyar polgári forradalom századik évfordulóján itt, a Parlamentben Vorosilov marsall tapsoltatta magát, legalábbis az arra hajlandókkal. Ma is érdekes az ünnepi helyzet, hiszen nemcsak a 150. évfordulóról emlékezünk meg ma, hanem az eltelt rendszerváltó évekről, évtizedről is mérleget készítünk.
Tíz éve volt az első olyan március 15-e, amikor reggel ugyan még letartóztatták azokat, akiket szoktak, a motoros rendőrök felsorakoztak, a besúgók elvegyültek, de már nem verték szét az ünneplő, tüntető fiatalokat. E tüntetések, tömeges felvonulások, mozgalmak vittek aztán a rendszerváltás vértelen fordulatához, amint vértelen volt az 1848-as március is. Metternich jól tudta, hogy a külpolitikai helyzet megváltozott. A párizsi forradalom jól jelezte, hogy nincs mód az erő alkalmazására, tárgyalni kell. S tudjuk jól, a szovjet hatalom gyengülése, változása előzte meg a rendszerváltást elindító tárgyalássorozatot is. Persze, ilyen értelemben a mindenkori Metternicheken is múlik, hogy vértelen-e a forradalom, ám azért mégsem ők lettek a nemzeti emlékezés hősei!
Sokatmondó jellegzetessége a magyar történelmi tudatnak, hogy 1848-at kizárólag és megfellebbezhetetlenül dicsőségesnek őrizte meg emlékezetében. Ez a nép nem vesz tudomást, nem akar tudomást venni a szabadságharc bukásáról. Miért? Valószínűleg azért nem, mert számunkra '48 mindmáig nem ért véget, így természetszerűen el sem bukhatott. A bukást csatavesztésnek könyveltük el, és 1956 is egy '48-as csata volt.
1848 márciusának polgári forradalma még ma is jelenkor számunkra. Mert a polgárosodás még mind a mai napig befejezetlen. Az ünnep szerepe, fontossága is az, hogy magunkba nézzünk, mérleget készítsünk, hol állunk, hogyan állunk a még ma is eleven, még ma is elérendő célok, feladatok megvalósításában. 1848-ban és 1990-ben is nemzeti függetlenséget, polgári Magyarországot, politikai demokráciát, a határon túli magyarok kulturális visszaemelését a nemzetbe, sajtószabadságot, felelős kormányt akartunk. Számos intézmény, jogi keret létrejött. És mégis: miért érzi az emberek nagy része ma csalódottnak magát? Miért érzi kiszolgáltatottabbnak, védtelenebbnek magát és családját, bizonytalanabbnak a jövőjét? Miért közömbös a megszerzett politikai szabadság iránt, miért nem becsüli az önkormányzatokat és a parlamentet?
Most vág igazán elevenünkbe a felismerés, hogy az 1848-as forradalom kezdetben és elsősorban nem a nemzeti függetlenség mozgalma volt. '48 nemcsak a politikai szabadságjogok mozgalma volt, nemcsak az alkotmány sáncai mögé akarta beemelni a népet, nemcsak a törvény előtti egyenlőséget hirdette, hanem valódi gazdasági felemelkedést is kínált azoknak, akik addig kirekesztettek voltak a nemzetből. Az ország népét akkor sem a márciusi ifjak sajtószabadsága miatt töltötte el a hála és az öröm érzete, hanem elsősorban a pozsonyi országgyűlés jobbágyfelszabadítása miatt. Most érthetjük meg igazán, hogy 1848-ban a szabadság és haza szavaknak szociális tartalma is volt - sőt, sokak számára ez volt elsősorban. Az úriszék eltörlése, az úrbéres szolgáltatások felszámolása, az ősiség, a tized megszüntetése éppúgy ott található az első követelések és intézkedések között, mint a rendes országgyűlés, az unió Erdéllyel, a nemzetőrség, az önálló felelős kormány.
(17.00)
Az 1990 utáni esztendők világítják meg annak történelmi jelentőségét, hogy a szabadságharc idején a politikai szabadságért és a nemzeti függetlenségért folytatott küzdelmek összefonódtak a társadalmi felemelkedés lehetőségének védelmével. Hogyan is érezhetné magáénak a rendszerváltás utáni új rendet az, akinek a mindennapi élete nehezebb, sőt sokak esetében reménytelenebb, mint 1990 előtt volt? Hogyan érezhetné most közelebb magához hazáját az, aki bár egyre többet dolgozik, mégis egyre nehezebben neveli a gyermekeit? Hogyan is érezhetné szabadabbnak magát az, aki egyre inkább kiszolgáltatottnak érzi magát és családját, és azt tapasztalja, hogy most kevésbé ura saját sorsának, mint a szabadság beköszönte előtt volt?
Most már napnál világosabb, hogy gyarapodás, felemelkedés nélkül az emberek többsége számára a "haza" csak egy szép szó marad. A sok szép veretes idézetet hallgatva a mai nap Arany János rövid, fájdalmas, keserű verse jut eszembe, amely A honvéd emlékmű avatása címet viseli - felkérték, írjon méltató verset a 25. évfordulóra. A walesi bárdok óta tudjuk, Arany nem nagyon szívlelte az ilyesfajta bérmunkát; ez meg is látszik a versen, amely így szól: "Itt nyugszanak a honvédek:/ Könnyű nekik, mert nem élnek."
Ma, lassan egy évtizeddel a rendszerváltás után, még mindig jóval többen vannak azok, akik vesztesnek érzik magukat, akik rosszabbul élnek, mint azok, akik a változás előnyeit élvezhetik. Ma is igaz - mint volt 150 éve -, hogy a többség által hozott áldozatok eredménye csak szűk csoportok gyarapodását, és nem a többség felemelkedését szolgálják. Most is közeli a veszélye egy olyan Magyarországnak, mely anyagi, egzisztenciális értelemben kettészakadt, és mindezt a kulturális elkülönülés elmélyítheti, amely a kiváltságosok számára kényelmes, de a lecsúszottak tömegét egyre reménytelenebb helyzetbe taszíthatja.
Ma is igaz Széchenyi üzenete: "Szabadság és jólét, polgári lét mindenkinek!" Nekünk olyan polgárosodás irányába kell haladnunk, amely a lehető legtöbb ember számára jelent felemelkedést, amelyik képes korlátozni a mindenkori elit önzését, és képes felemelni a lecsúszó szegényeket. Mindez társadalmi-gazdasági feladat. De az ünnepnapon emlékeztessünk rá, hogy mindez erkölcsi feladat is!
Érdemes felidéznünk Petőfi Sándor higgadt szavait: "Az utókor mondhatja rólam, hogy rossz poéta voltam. De azt is fogja mondani: szigorú erkölcsi ember valék, ami egy szóval annyit tesz, mint republikánus. Mert a respublikának nem az a fő jelszava, hogy le a királlyal, hanem a tiszta erkölcs."
Ezt az erkölcsi parancsot éljük, érezzük át ma, és ezért kell fejet hajtanunk valamennyiünknek március 15-én.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir