KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Természetesen nem a mai nap az első, amikor erről a kérdésről ebben a Házban vita folyik, sőt nem is ez a parlament az első parlament, amely ebben az ügyben állást kell hogy foglaljon.
Emlékeztetem önöket, hogy 1992, a kisebbségi törvény elfogadása óta áll fenn az a helyzet, hogy a kisebbségi törvény előírta a parlamenti képviselet biztosítását a kisebbségek számára, és azt azóta nem sikerült rendezni. Nem sikerült rendezni, kedves Sepsey képviselőtársam, az előző parlamenti ciklusban sem. (Dr. Sepsey Tamás: Ti szavaztátok le!) Kedves képviselőtársam, ha visszaemlékszünk az akkori szavazásra - elő kell keresni -, ott a pártok megosztottak voltak a kérdés elbírálását illetően, és ezért nem jött létre akkor ennek a törvénynek a megoldása. Hadd tegyem hozzá, hogy akkor is volt olyan javaslat a Ház előtt, ami alapján - ha abban megfelelő egyeztetések és konszenzusra törekvés lett volna - a kérdés megoldódhatott volna már a '94-es parlamenti választások előtt is.
(17.00)
Az új parlament összeülése után - hadd emlékeztessem önöket - a parlament úgy döntött, hogy egy új alkotmányt fog előkészíteni, és ennek az előkészítésnek a részeként rendezi a kisebbségek parlamenti képviseletének ügyét is.
Mint az mindenki előtt ismert, ez a törekvés végül is elbukott, új alkotmány elfogadására nem került sor. Ennek az egyenes következménye viszont az lett, tisztelt képviselőtársaim, hogy a hatpárti egyeztetések nem tértek ki a kisebbségek parlamenti képviseletének rendezésére. Ekkor kezdett a kormány egyeztetéseket a pártok között, először 1997 augusztusában. Az első egyeztetésre szeptemberben került sor.
Én ezeknek az egyeztetéseknek, tisztelt képviselőtársaim, végig részese voltam, ezért aztán arra a kérdésre én a magam nevében tudok válaszolni, miért van az, hogy miközben a parlament összes pártja véres verítéket izzad magából, hogy megoldja a parlamenti kisebbségek képviseletét, most mégis itt állunk egy olyan helyzetben, amikor feltehetően májusban választások már nem lehetnek.
Azért van ez a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, mert soha olyan egyeztetést nem tudtunk lefolytatni, ahol a pártok egyezségre lettek volna képesek jutni. Mindenki megtette a saját maga javaslatát, ahhoz ragaszkodván pedig a többiekét nem volt hajlandó támogatni, ezért soha nem lehetett azt a támogatást semmilyen javaslathoz megszerezni, ami szükséges lett volna ahhoz, hogy a Házban megfelelően állást foglalhassunk a kérdésben. Szeptember hónapban például, kedves Sepsey képviselőtársaim, az MDF olyan állhatatos volt, hogy meg sem jelent az egyeztető tárgyaláson (Derültség az MSZP soraiban.), hogy csak egy példát említsek ezek közül. De nem akarok végigmenni azon, hogy mely pártoknak volt következetes az álláspontja végig és mely pártoknak nem, mert nem akarok most a Ház falai közé egy ilyen vitát behozni abban a helyzetben, amikor végül is egy olyan szituációba manővereztük bele magunkat, hogy miközben mindenki deklarálja, hogy meg akarja oldani a kisebbségek parlamenti képviseletét, ennek most esélye, lássuk be, a májusi választások kapcsán nincsen.
Végül is a kormány kénytelen volt beterjeszteni a kormánypártok által egyébként támogatott javaslatot november hónapban. De megint arra kell emlékeztetnem képviselőtársaimat, hogy a december hónapban lefolytatott általános vita azt a következtetést vetítette előre, hogy a törvényjavaslat elfogadása esetén és a májusi választást megcélozva több frakció, ahogy azt jelezték is a felszólalóik, Alkotmánybírósághoz kívánt fordulni, ezzel viszont bizonytalanná tette volna a májusi általános választásokat, benne természetesen a kisebbségi választást.
Ebben a helyzetben került sor a törvény visszavonására, és a kormánynak következetes álláspontja volt, hogy október hónapban tartsuk meg a kisebbségi választásokat, és most a választások előtt ennek a törvényi feltételeit teremtsük meg. A kormány javaslata e tekintetben konzisztens volt, ez azonban a mai délelőtti szavazáson elbukott, hiszen nem támogatták a frakciók, egy kivételével, az alkotmány ennek megfelelő tartalmú módosítását. Ezzel viszont előállt az a helyzet, hogy a választójogi törvény és a választási eljárásról szóló törvény között ellentmondás keletkezett, hiszen a választójogi törvényről azt a módosítást szavazták meg a frakciók, hogy a kihirdetése napján lépjen életbe, a választási eljárásról szóló törvényt, ami megteremtette volna a választójogi törvényhez szükséges eljárási szabályok törvényi hátterét, június 1-jével tervezte a Ház hatályba léptetni.
Ilyen körülmények között viszont a kormány - egyébként kitartva korábbi álláspontja mellett, amelyben azt javasolta, hogy most májusban azon alkotmányos veszélyek miatt, amelyek a jogbiztonsággal kapcsolatosak, ezen belül két kisebbség esetében a megfelelő támogatás megszerzésével kapcsolatosak, azzal kapcsolatosak, hogy a választópolgárokat nem készítettük fel, és azon alkotmányos aggályokkal, amelyeket a vitában képviselőtársaink továbbra is megfogalmaztak - kitartott azon álláspontja mellett, hogy most májusban választások ne legyenek, hiszen ennek sokkal több a veszélye, mint amennyit esetleg a kérdés megoldásával nyerni lehetne.
Ezért van az, tisztelt képviselőtársaim, hogy a kormány támogatja azokat a javaslatokat, amelyeket az alkotmányügyi bizottság elfogadott, vagyis hogy a választási eljárásról szóló törvény 13. és 14. §-a, amelyek az októberi választásra utaltak, maradjanak el, a választójogi törvény esetében pedig a most elfogadandó módosítások június 1-jével lépjenek hatályba. Ezek a módosítások most azt eredményezik, hogy abban az esetben, ha a parlament ezeket a szavazataival támogatja, létrejönnek azok a törvények, amelyekkel legkésőbb a következő parlamenti választáson, vagyis 2002-ben meg lehet tartani a kisebbségek parlamenti képviselő-választását, ugyanakkor viszont a következő parlamentnek természetesen megnyílik a lehetősége arra, hogy ha úgy dönt, és ehhez megfelelő alkotmányos megoldást is talál, a választásokra akár a ciklus közben, előbb is sor kerüljön.
Ezért én arra kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy szavazzák meg az alkotmányügyi bizottság által tett módosító javaslatokat, és a következő parlament egyik első feladata legyen - ezt persze csak elvben tudom mondani, ilyet természetesen nem hagyhatunk hátra a következő parlamentre -, hogy a kérdést végérvényesen, megnyugtatóan és valóban a magyar közjogi berendezkedésnek megfelelően rendezni fogja. És akkor ugyan 1998-ban sem oldottuk meg a kisebbségek parlamenti képviseletét, de nemzetközi partnereink elé kiállhatunk azzal, hogy megoldás van, belátható időn belül a közjogi rendszerbe illeszkedő képviselet biztosítására lehetőségünk lesz.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir